Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Το περιουσιολόγιο είναι η «ταμπακέρα» της διαμάχης κυβέρνησης και δικαιοσύνης
Το περιουσιολόγιο είναι η «ταμπακέρα» της διαμάχης κυβέρνησης και δικαιοσύνης

Το περιουσιολόγιο είναι η «ταμπακέρα» της διαμάχης κυβέρνησης και δικαιοσύνης

Του Δημήτρη Καζάκη

Γιατί όλη αυτή η φασαρία με τη δικαιοσύνη; Προς τι οι κόντρες κυβέρνησης και δικαστών; Για το «πόθεν έσχες» των δικαστών; Και βέβαια όχι. Για το περιουσιολόγιο σφάζονται τα .
Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ολομέλειά του στην απόφαση (2649/2017), που
καταδικάζει ως αντισυνταγματικό το περιουσιολόγιο: «Η δημιουργία Περιουσιολογίου αντίκειται στις διατάξεις [του Συντάγματος] για την προστασία του ιδιωτικού βίου.»

Το ότι η δήλωση περιουσιακών στοιχείων – όπως π.χ. μετρητά (πλην καταθέσεων), των οποίων το ποσό υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, καθώς και άλλα κινητά αντικείμενα φυλασσόμενα είτε σε θυρίδες τραπεζών ή, κατά κανόνα, στην των υπόχρεων, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. ανά κινητό – «αντίκεινται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος και υπερβαίνουν τα όρια που επιβάλλει η καθιερούμενη στο Σύνταγμα (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ`) αρχή της αναλογικότητας, διότι προσβάλλουν κατά τρόπο υπέρμετρο και απρόσφορο το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, του ιδιωτικού βίου και της ασφάλειας των υπόχρεων και των οικογενειών τους.» (βλέπε παρ. 23 & 27 της απόφασης του ).

Τι σημαίνει αυτό; Κάτι πολύ απλό. Με την απόφαση αυτή της ολομέλειας του ΣτΕ, κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί νόμιμα να αρνηθεί να κάνει δήλωση περιουσιολογίου. Δηλαδή να αρνηθεί να καταθέσει στοιχεία κινητών περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσει στο σπίτι του, ή σε θυρίδες τραπεζών.
Καταλαβαίνετε τι έκανε το ΣτΕ; Τίναξε στον αέρα μια από τις βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Να θυμίσουμε ότι το περιουσιολόγιο προβλέπεται από το 2ο μνημόνιο του Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε να το υλοποιήσει.
Έτσι δεσμεύτηκε εντός της διετίας 2017-2018 να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου δρομολογήθηκε ήδη με την ένταξη του έργου στα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2017 με τη δέσμευση να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Πώς θα μπούμε στη « Ελλάδα» χωρίς οι δανειστές να μπορούν να βάλουν χέρι μέχρι και στα τιμαλφή των Ελλήνων;
Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία κατόπιν διαγωνισμού, ενώ η διαχείρισή του αφορά αποκλειστικά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την οποία ως γνωστό ελέγχουν απόλυτα οι δανειστές και έχει ως μοναδική αποστολή την συγκέντρωση όλων των εσόδων του κράτους στα χέρια των δανειστών.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το περιουσιολόγιο να πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, έτσι ώστε η φορολογική (βλέπε ΑΑΔΕ) να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της. Κι ανάλογα να αυξάνει τους φόρους με άμεσης δυνατότητα εκς ακίνητης και κινητής περιουσίας του φορολογούμενου σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής φόρων.
Ο φορολογούμενος θα είναι υπόχρεος όχι μόνο να προβαίνει σε δήλωση όλων των κινητών περιουσιακών του στοιχείων (μετρητά, οχήματα, τιμαλφή, κοκ), που φυλάσσει στον ιδιωτικό του χώρο, ή σε θυρίδες τραπεζών, αλλά και να επιτρέπει τον έλεγχο της κατάστασής του από εκπροσώπους της φορολογικής αρχής. Και φορολογική αρχή στις μέρες μας δεν είναι η οικεία εφορία, αλλά η ΑΑΔΕ, η οποία έχει κάθε δικαίωμα να ορίζει ιδιώτες εκπροσώπους της. Π.χ. εισπρακτικές εταιρείες.
Γιατί απαιτούν οι δανειστές τη δημιουργία περιουσιολογίου; Για προφανείς λόγους. Η χώρα πρέπει να αλλάξει χέρια. Να αλλάξει τίτλους ιδιοκτησίας. Και για να γίνει αυτό, δεν αρκεί να ξεπουληθεί ολόκληρη η περιουσία του ελληνικού κράτους. Ούτε μόνο να εκπλειστηριαστεί για χρέη προς τις τράπεζες, την εφορία, κοκ, η ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Θέλουν να βάλουν χέρι και στην κινητή περιουσία των Ελλήνων πολιτών.
Έτσι κάθε φορά που θα αποφασίζεται ένα νέο κύμα πογκρόμ εναντίον των πολιτών για φορολογικά χρέη – όπως ετοιμάζεται να ξεκινήσει η ΑΑΔΕ από 1/1/2018 για πάνω από 1,7 εκατομμύρια υπόχρεους για χρέη άνω των 5.000 ευρώ προωθώντας αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε χρόνο dt – οι μηχανισμοί των δανειστών και οι διαχειριστές τους να έχουν τη δυνατότητα ρευστος ακόμη και της κινητής περιουσίας των Ελλήνων. Τέτοιος μηχανισμός ρευστοποίησης ακίνητης και κινητής περιουσίας κράτους και ιδιωτών μιας χώρας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ούτε καν υπό συνθήκες πολεμικής κατοχής, ή αποικιοκρατίας.
Κι επειδή η βλακεία, ο ραγιαδισμός, ο γραικυλισμός και η ψυχιατρική πάθηση της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας που σήμερα αποκαλείται νεοφιλελευθερισμός, συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα για ολόκληρη την κοινωνία, ένα πράγμα χρειάζεται να σκεφτούμε όλοι μας. Ποιος στ' αλήθεια νομίζει ότι μπορεί να γλυτώσει από αυτή τη μηχανή του κιμά; Ποιος νομίζει ότι έχει την πολυτέλεια να αδιαφορήσει και να θεωρήσει ότι δεν τον αφορά;
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί εξαγριώθηκε ο κ. Κοντονής; Εκεί που νόμιζε ότι είναι «δικός του» ο πρόεδρος του ΣτΕ και οι δικαστές ταυτισμένοι με τα συμφέροντα των δανειστών που υπηρετεί και η δική του κυβέρνηση, ήρθε η συγκεκριμένη απόφαση της ολομέλειας να του τινάξει στον αέρα το περιουσιολόγιο. Πώς να μην βγει ο κ. Τσίπρας από τα ρούχα του; Πώς να μην κουνήσουν το δάχτυλο στους δικαστές για να τους διδάξουν εντιμότητα, συνέπεια, φιλαλήθεια και προπαντός το αίσθημα καθήκοντος που διακρίνει τόσο πολύ τους ίδιους και όλη τη συμμορία τους;
Μερικοί κακεντρεχείς μπορεί να πουν ότι η πλειοψηφία της ολομέλειας του ΣτΕ αποφάσισε με γνώμονα το ίδιον συμφέρον, δηλαδή με κριτήριο την πάρτη της. Ίσως να είναι έτσι. Όπως και να έχει το όλο ζήτημα, η απόφαση του ΣτΕ παρέχει το δικαίωμα σε κάθε Έλληνα πολίτη, σε κάθε φορολογούμενο σ' αυτή την χώρα να αρνηθεί τη δήλωση περιουσιολογίου. Κι αυτό στις μέρες μας δεν είναι λίγο.
Δεν είναι καθόλου λίγο αν κρίνουμε από το γεγονός όχι μόνο των υστερικών αντιδράσεων της κυβέρνησης, η οποία ψευδώς προσπάθησε να κρύψει την «ταμπακέρα» κάτω από το δήθεν «πόθεν έσχες» των δικαστών. Δείτε επίσης πώς αντέδρασαν οι δικαστές και οι ενώσεις τους. Τσιμουδιά για την «ταμπακέρα».
Αρκέστηκαν μόνο να διαψεύσουν τον υπουργό και την κυβέρνηση για τις αιτιάσεις τους, αλλά κουβέντα για την ουσία του ζητήματος. Σου λένε, τρελός είσαι. Ας κάνουμε τον… μακάκα κι ας καταπιούμε τις αήθεις προσβολές των αθλιέστερων της πολιτικής. Καλύτερα να νομίζει η πλέμπα των πολιτών ότι το πατιρντί δεν την αφορά. Γιατί να το πάρουν χαμπάρι οι απλοί πολίτες; Αρκεί να επωφεληθούμε μόνο εμείς και η κλίκα μας.
Κι έτσι κουβέντα δεν είπαν για τις πιέσεις που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται τόσο ο πρόεδρος, όσο και η ολομέλεια του ΣτΕ ώστε να βαφτίσουν το περιουσιολόγιο ως νόμιμο και «συνταγματικό». Κουβέντα για το γεγονός ότι η απόφασή τους δεν αφορά μόνο τους δικαστές, αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες.
Από κοντά και η ΝΔ η οποία το μόνο που βρήκε να πει είναι να καταγγείλει την κυβέρνηση «για ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη». Τσιμουδιά για την ταμπακέρα, δηλαδή για το περιουσιολόγιο. Τσιμουδιά για τις δικές της δεσμεύσεις. Πώς να τολμήσει άλλωστε; Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους υπόλοιπους τρωγλοδύτες της Βουλής των μνημονίων έχουν ψηφίσει κι έχουν αποδεχθεί το περιουσιολόγιο και τη δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών προς όφελος των δανειστών. Τι να πουν τώρα; Άσε τα κορόιδα να πιστεύουν ότι ο Κυριάκος, η Φώφη, ο Φίφης και το κακό συναπάντημα θα τα διορθώσουν.
Από κοντά φυσικά και σύμπασα η αντιπολίτευση μαζί με όλο το σύστημα μαζικής εξαπάτησης που ελέγχεται από το γνωστό ευαγές κύκλωμα μιντιαρχών και δημοσιογράφων. Άλλωστε οι λωποδύτες και εν γένει οι εγκληματίες μπορούν και κάνουν τις δουλειές τους μόνο στα κρυφά και εν αγνοία των θυμάτων τους.
*Ο Δημήτρης Καζάκης είναι πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση