Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Περί εμβολίων..με αφορμή την έξαρση της ιλαράς
Περί εμβολίων..με αφορμή την έξαρση της ιλαράς

Περί εμβολίων..με αφορμή την έξαρση της ιλαράς

της Αλέκας Πολύζου, μικροβιολόγου

Τα εμβόλια , που τόσο αμφισβητούνται, αποτελούν κατακτήσεις της επιστήμης, που μας προστατεύουν από τις καταστρεπτικές συνέπειες των λοιμωδών νοσημάτων.

Είναι από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτουμε για την προάσπιση της ς μας. Με τους μαζικούς εμβολιασμούς μειώθηκε η νοσηρότητα και η θνησιμότητα, καθώς περιορίστηκαν ή εξαφανίσθηκαν πολλές ασθένειες.

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα μεγάλες επιδημίες ταλαιπωρούσαν τον πλανήτη. Αξίξει να σημειωθεί ότι τότε τα λοιμώδη νοσήματα ήταν η αιτία για περισσότερους από τους μισούς θανάτους, ποσοστό που στις μέρες μας περιορίστηκε στο 3 % ! Η δραματική αυτή μείωση , των θανάτων από λοιμώδη , οδήγησε σε διπλασιασμό του μέσου όρου ζωής.

Τα τελευταία χρόνια όμως , όλο και περισσότερο , εμφανίζονται κινήματα αμφισβήτησης της ς και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι , λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, δεν έχουμε βιώσει τις τραγικές συνέπειες των νοσημάτων , που προλαμβάνονται με τη χρήση τους. Ετσι , για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε το της ιλαράς, πάνω από 150 παιδιά θα έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα και μερικές χιλιάδες θα εμφάνιζαν επιπλοκές, όπως βαριά , οξεία εγκεφαλίτιδα κ.α.!

Τα ευεργετικά των εμβολίων ήταν ευκολότερα αντιληπτά παλαιότερα, όταν οι άνθρωποι ήταν αντιμέτωποι με την των λοιμώξεων . Με την εξάλειψή τους , λόγω των μαζικών εμβολιασμών , τα εμβόλια έγιναν “θύματα του εαυτού τους”, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν πλέον τους κινδύνους και τις συνέπειες των νοσημάτων αυτών.

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνιση καθώς η προστασία από τα μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είναι δεδομένη, ειδικά στη σημερινή εποχή , με τις μεταναστών, προσφύγων και ταξιδιωτών , δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για έξαρση επιδημιών. Η αμφισβήτηση των εμβολίων οδηγεί σε βαθμιαία επανεμφάνιση νοσημάτων , που ήταν υπό έλεγχο.

Η άρνηση των εμβολιασμών είναι επικίνδυνη! Πρέπει να τηρούμε προσεκτικά το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες ! Οι παιδικές ασθένειες , η γρίπη , η ηπατίτιδα Β και πολλά άλλα νοσήματα και οι συνεπειές τους προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς ! Επιπροσθετα, οι εμβολιασμοί έναντι του ιού και του ιού της ηπατίτιδας Β , μπορούν να οδηγήςουν σε 100% μείωση της εμφάνισης των καρκίνων που συνδέονται με τους ιούς αυτούς , τα επόμενα 30-40 χρόνια , σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όσον αφορά την ανησυχία για την των εμβολίων, ας θυμόμαστε ότι μόνο η επιστημονική έρευνα μπορεί να καθορίσει αν ένα προκαλεί κάποια επιπλοκή ή απλώς συμπίπτει με τον εμβολιασμό η εμφάνιση νοσήματος ,που ούτως ή άλλως θα εμφανιζόταν.

Το σίγουρο είναι ότι τον εφιάλτη της επανεμφάνισης των επιδημιών δε θα θέλαμε να τον ζήσουμε!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση