Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / ΙΑΤΡΙΚΑ / Περί εμβολίων..με αφορμή την έξαρση της ιλαράς
Περί εμβολίων..με αφορμή την έξαρση της ιλαράς

Περί εμβολίων..με αφορμή την έξαρση της ιλαράς

της Αλέκας Πολύζου, μικροβιολόγου

Τα εμβόλια , που τόσο αμφισβητούνται, αποτελούν κατακτήσεις της επιστήμης, που μας προστατεύουν από τις καταστρεπτικές συνέπειες των λοιμωδών νοσημάτων.

Είναι από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτουμε για την προάσπιση της υγείας μας. Με τους μαζικούς εμβολιασμούς μειώθηκε η νοσηρότητα και η θνησιμότητα, καθώς περιορίστηκαν ή εξαφανίσθηκαν πολλές ασθένειες.

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα μεγάλες επιδημίες ταλαιπωρούσαν τον πλανήτη. Αξίξει να σημειωθεί ότι τότε τα λοιμώδη νοσήματα ήταν η αιτία για περισσότερους από τους μισούς θανάτους, ποσοστό που στις μέρες μας περιορίστηκε στο 3 % ! Η δραματική αυτή μείωση , των θανάτων από λοιμώδη , οδήγησε σε διπλασιασμό του μέσου όρου ζωής.

Τα τελευταία χρόνια όμως , όλο και περισσότερο , εμφανίζονται κινήματα αμφισβήτησης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι , λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, δεν έχουμε βιώσει τις τραγικές συνέπειες των νοσημάτων , που προλαμβάνονται με τη χρήση τους. Ετσι , για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε το εμβόλιο της ιλαράς, πάνω από 150 παιδιά θα έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα και μερικές χιλιάδες θα εμφάνιζαν επιπλοκές, όπως βαριά πνευμονία, οξεία εγκεφαλίτιδα κ.α.!

Τα ευεργετικά αποτελέσματα των εμβολίων ήταν ευκολότερα αντιληπτά παλαιότερα, όταν οι άνθρωποι ήταν αντιμέτωποι με την απειλή των λοιμώξεων . Με την εξάλειψή τους , λόγω των μαζικών εμβολιασμών , τα εμβόλια έγιναν “θύματα του εαυτού τους”, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν πλέον τους κινδύνους και τις συνέπειες των νοσημάτων αυτών.

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνιση καθώς η προστασία από τα μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είναι δεδομένη, ειδικά στη σημερινή εποχή , με τις μετακινήσεις μεταναστών, προσφύγων και ταξιδιωτών , δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για έξαρση επιδημιών. Η αμφισβήτηση των εμβολίων οδηγεί σε βαθμιαία επανεμφάνιση νοσημάτων , που ήταν υπό έλεγχο.

Η άρνηση των εμβολιασμών είναι επικίνδυνη! Πρέπει να τηρούμε προσεκτικά το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες ! Οι παιδικές ασθένειες , η γρίπη , η ηπατίτιδα Β και πολλά άλλα νοσήματα και οι συνεπειές τους προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς ! Επιπροσθετα, οι εμβολιασμοί έναντι του ιού HPV και του ιού της ηπατίτιδας Β , μπορούν να οδηγήςουν σε 100% μείωση της εμφάνισης των καρκίνων που συνδέονται με τους ιούς αυτούς , τα επόμενα 30-40 χρόνια , σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όσον αφορά την ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων, ας θυμόμαστε ότι μόνο η επιστημονική έρευνα μπορεί να καθορίσει αν ένα εμβόλιο προκαλεί κάποια επιπλοκή ή απλώς συμπίπτει με τον εμβολιασμό η εμφάνιση νοσήματος ,που ούτως ή άλλως θα εμφανιζόταν.

Το σίγουρο είναι ότι τον εφιάλτη της επανεμφάνισης των επιδημιών δε θα θέλαμε να τον ζήσουμε!

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα, κανένας θάνατος - https://t.co/MZFjybp76h -

  • Πόλος έλξης  το νεοσύστατο ΕΠΑΛ Αργαλαστής - https://t.co/8euVxA7Tva -

  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός για τα ακίνητα του Υπερταμείου - https://t.co/BlR44ciKgj -

"Αλιεύοντας" την είδηση