Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΛΜΥΡΟΣ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Παρουσιάζοντας τον Αλμυρό του ΜΕΤΑ
Παρουσιάζοντας τον Αλμυρό του ΜΕΤΑ

Παρουσιάζοντας τον Αλμυρό του ΜΕΤΑ

*του  Κωνσταντίνου Δ. Πανταζώνα 

(Ποτιστικοί ελαιώνες Πρώην Σούρπης & Πτελεού)

Η πρόταση που καλείται να υλοποιηθεί από τον δήμο Αλμυρού είναι η δημιουργία δύο αντιδημαρχιών (πρώην δήμου Σούρπης και Πτελεού) προκειμένου να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, τα δρώμενα κάθε αρμοδιότητας που αφορά τον δήμο τους. Ένα μεγάλο μέρος από τη μικροοικονομία των παραπάνω Δήμων, προέρχεται από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς.

Το εισόδημα από την καλλιέργεια της ελιάς είναι ανάλογο με τις διαστάσεις και το βάρος της. Όσο δεν θα εστιάζουμε στην βελτίωση όλων των παραγόντων που αυξάνουν τα μεγέθη της ελιάς (και κατά συνέπεια του λαδιού), το ατομικό εισόδημα του παραγωγού θα πιέζεται προς τα κάτω.

Η διαδικασία είναι απλή τόσο ως προς την εξέλιξη όσο και την εφαρμογή, ακολουθώντας τα παρακάτω στάδια:

1. Αποδοτικότερο και συστηματικότερο πότισμα

2. Μεταποίηση, τυποποίηση για αύξηση εμπορικής αξίας

3. Τοποθέτηση σε δίκτυα εντός και εκτός νόμου

Ο έχει την νομική δικαιοδοσία που απαιτείται για την υλοποίηση αυτού του οράματος, με αφετηρία το πλεόνασμα υδροδότησης που θα παρέχει στα χωριά Σούρπης και Πτελεού το φράγμα Μαυρομάτη.

Η δημιουργία τοπικών ΤΟΕΒ θα αναλάβει την ευθύνη συντήρησης και διαχειριστής του αρδευτικού δικτύου-συστήματος, ως δικλείδα ασφάλειας απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης.

Όσον αφορά την τυποποίηση-μεταποίηση των προϊόντων της ελιάς και του ελαιόλαδου, οι συνεταιρισμοί Σούρπης και Πτελεού θα αποτελέσουν γέφυρες συνεργιών ανάμεσα στους παραγωγούς και στο δίκτυο αρχικά σε τοπικό επίπεδο και σταδιακά μέσω της καθοδήγησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις.

Το κλισέ «δεν γίνεται» αφορά σκέψεις που υπηρετούν το παρελθόν και κομματικές αντιλήψεις συγκεκριμένης κλίμακας, αδυνατώντας ωστόσο να εκφράσουν με απλούς τρόπους το μετά του τόπου και των δημοτών του.

Ο Αλμυρού χρειάζεται ένα όραμα, καθώς οτιδήποτε άλλο περιορίζει τις δυνατότητές του προς το όφελος των ανθρώπων-δημοτών του και εμείς το γνωστοποιούμε προς προβληματισμό και κοινωνική αξιολόγηση.

*Ο Κωνσταντίνος Δ. Πανταζώνας είναι πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού Επιμελητηριακός Σύμβουλος Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πέταξαν βαλίτσα στην Τράπεζα της Ελλάδος #ΤράπεζατηςΕλλάδος - https://t.co/e317lpyel2 -

  • Η Σύλληψη της Αγίας Άννης #ΙερόςΝαόςΑγίαςΆννηςΒόλου - https://t.co/NTVaI61G11 -

  • Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών #γρίπητωνπτηνών - https://t.co/eFkSiM4833 -

"Αλιεύοντας" την είδηση