Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Π.Σκοτινιώτης: Ζήτημα τιμής για την πόλη η δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στις προκλητικές μεθοδεύσεις της ΕΡΓΗΛ
Π.Σκοτινιώτης: Ζήτημα τιμής για την πόλη η δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στις προκλητικές μεθοδεύσεις της ΕΡΓΗΛ

Π.Σκοτινιώτης: Ζήτημα τιμής για την πόλη η δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στις προκλητικές μεθοδεύσεις της ΕΡΓΗΛ

«Δεν θ μπορούσμε να σιωπήσουμε μπροστά στη νέα πρόκληση της ΕΡΓΗΛ. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σιωπήσει», τονίζει ο τέως δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, αναφερόμενος «στη μήνυση που όψιμα αποφάσισε να υποβάλει η ΕΡΓΗΛ κατά του Ηλία Ξηρακιά και εννέα υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ, συνταξιούχων και εν ενεργεία».

Η δήλωση έχει ως εξής:«Η ΕΡΓΗΛ προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να αποφύγει, με κάθε τρόπο, μια δικαστική κρίση για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή για το ποιο είναι το έργο που πράγματι εκτέλεσε και ποιο είναι το εργολαβικό αντάλλαγμα που πράγματι δικαιούται. Όσο ήταν εκείνη επισπεύδουσα, είχε δικονομικά τη δυνατότητα να αποφασίζει ποια αγωγή της θα συζητηθεί και ποια όχι.

Έτσι, «κρύφτηκε» πίσω από τις δύο χαμένες, κρίσιμες προθεσμίες του 2008 και του 2009, με συνέπεια να κριθεί, με δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η πρώτη το 2014 και η δεύτερη το , ότι είχε συντελεστεί τόσο η αυτοδίκαιη, πλασματική της τελικής επιμέτρησης του έργου, όσο και η αυτοδίκαιη, πλασματική δι της οριστικής παραλαβής του έργου.

Αυτό ωστόσο που δεν είχε ποτέ υπολογίσει η ΕΡΓΗΛ, είναι ότι η δημοτική μας αρχή δεν θα σήκωνε «λευκή », αποδεχόμενη το μοιραίο για τη ΔΕΥΑΜΒ. Ότι θα αξιοποιούσε αντίθετα, όπως άλλωστε είχε υποχρέωση, όλες τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία των δημοσίων έργων, η οποία καλύπτει ακόμη και τις περιπτώσεις όπου έχει διενεργηθεί αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου, εφόσον εκ των υστέρων διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ εκτελεσθέντος και πληρωθέντος έργου.

Ο στόχος μας ήταν ένας και μοναδικός, ο αυτονόητος: να διαπιστωθεί, δηλαδή, κατά τρόπο αδιάβλητο, με βάση τον νόμο και τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, με τη συμμετοχή και της ίδιας της εργολήπτριας εταιρίας, το έργο που πράγματι είχε εκτελέσει, ώστε να πληρωθεί τελικά το εργολαβικό αντάλλαγμα που αντιστοιχούσε σε αυτό. Ούτε ένα παραπάνω, ούτε ένα παρακάτω. Η ΕΡΓΗΛ πεισματικά αρνήθηκε. Όπως αποδείχθηκε, είχε τους λόγους της…

Η ΕΡΓΗΛ προχώρησε όψιμα στην υποβολή και μήνυσης, με την οποία στοχοποιεί απροκάλυπτα, με παντελώς αβάσιμες κατηγορίες, έναν αιρετό και εννέα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ.

Πρόκειται για μια μήνυση αερισπασμού, εκδίκησης και εκφοβισμού, αλλά και για μια κίνηση πανικού. Πιστεύουμε πως η μήνυση θα έχει την κατάληξη που της αξίζει.

Είναι προφανές ότι η ΕΡΓΗΛ έχει αντιληφθεί καλύτερα απ' τον καθένα αυτό που κάποιοι προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν, προσπαθώντας, επί τέσσερα και πλέον χρόνια, να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι «ο ήλιος βγαίνει από τη Δύση».

Η ΕΡΓΗΛ έχει αντιληφθεί, δηλαδή, ότι το σημείο-καμπή που άλλαξε όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, ήταν το πρακτικό της Επιτροπής Παραλαβής του έργου.

Η Επιτροπή αυτή απέδειξε, το 2013, ότι δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ που οφείλει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ.

Τις ίδιες διαπιστώσεις με την Επιτροπή Παραλαβής έκανε στη συνέχεια και η «Επιτροπή Διαπίστωσης ή μη Αποκλίσεων», ενώ σε ίδιες διαπιστώσεις κατέληξε και η Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ.

Μόνο τυχαίο, λοιπόν, δεν είναι το γεγονός ότι η ΕΡΓΗΛ ξέσπασε με τέτοιο μένος κατά του προέδρου της Επιτροπής Παραλαβής, Ηλ.Ξηρακιά και των δύο μελών της, καθώς και κατά του τότε Τεχνικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, φορτώνοντάς τους με αγωγές 300 χιλιάδων ευρώ τον καθένα.

Και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ΕΡΓΗΛ αποφάσισε να κλιμακώσει την επίθεσή της κατά της ΔΕΥΑΜΒ, ακριβώς τη στιγμή που, μετά από παλινωδίες τριών και πλέον χρόνων, έφτασε επιτέλους η ώρα να συζητηθεί η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ με τις νόμιμες, τεκμηριωμένες αξιώσεις της.

Γιατί η ΕΡΓΗΛ γνωρίζει πολύ καλά –κι αυτό είναι που την τρομάζει- ότι αυτή τη φορά θα κριθεί επιτέλους από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση στην ουσία της.

Αντιλαμβανόμενη λοιπόν η ΕΡΓΗΛ ότι τα δύσκολα είναι μπροστά της, στις 17 Απριλίου, δηλαδή τρεις μόλις μέρες πριν από την εκδίκαση της αγωγής (20 Απριλίου), αποφάσισε να προχωρήσει σε κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ στις 23 Απριλίου, δηλαδή τρεις μόλις μέρες μετά την εκδίκαση της αγωγής, αποφάσισε να υποβάλει και μήνυση, στρεφόμενη αυθαίρετα κατά πάντων και επικαλούμενη αυθαίρετα τον μισό Ποινικό Κώδικα!

Η νέα πρόκληση της ΕΡΓΗΛ δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Και η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι να εμφανιστεί επιτέλους η πόλη ενωμένη, σαν μια γροθιά, απέναντι στις μεθοδεύσεις της.
Ας αντιληφθούμε επιτέλους οι πάντες, πρωτίστως η δημοτική αρχή, ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Ματαιοπονούμε; Θα δείξει!

Ο μέχρι την τελική δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ είναι μακρύς και δύσβατος.

Η δικαίωσή της, όμως, είναι ζήτημα τιμής για την πόλη! Και αυτό αφορά όλους μας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση