Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Οκτώ εκατομμύρια στη Λάρισα για «Πλανητάριο» και ούτε ένα εκατομμύριο στο Βόλο για αστεροσκοπείο
Οκτώ εκατομμύρια στη Λάρισα για «Πλανητάριο»  και ούτε ένα εκατομμύριο στο Βόλο για αστεροσκοπείο

Οκτώ εκατομμύρια στη Λάρισα για «Πλανητάριο» και ούτε ένα εκατομμύριο στο Βόλο για αστεροσκοπείο

Όπως πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο, θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ για να ιδρυθεί και να κατασκευαστεί στη Λάρισα. Είναι μια ευχάριστη είδηση και ελπίζουμε στα επόμενα χρόνια να υλοποιηθεί. Αλλά έχουμε να προσθέσουμε, ότι εδώ και 30 χρόνια, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, της πόλης του , αγωνίζεται με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές να πετύχει την ανοικοδόμηση ενός αστεροσκοπείου στην κορυφή Σταυρός του Αγίου Στεφάνου (πρώην Σωρού) διαθέτοντας το πολύ ένα εκατομμύριο ευρώ. Και όλα αυτά τα χρόνια δεν βρέθηκε το ποσό αυτό για το τόσο σπουδαίο αυτό έργο πνοής, που θα αναβάθμιζε πολλαπλά την επιστήμη και τον πολιτισμό της πόλης του .

Η Εταιρεία Αστρονομίας που είναι το πρώτο πανελλήνιο σωματείο αστρονομίας της χώρας μας και κοντά σ' αυτό ακολούθησαν όλα τα άλλα, περί τα 30 τον αριθμό.

-Που εκδίδει εδώ και μια 30ετία το πρώτο και το μοναδικό εκλαϊκευτικό αστρονομικό περιοδικό, τον «Ουρανό», με κυκλοφορία σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στο εξωτερικό.

-Που δραστηριοποιείται στην επιστημονική και αστρονομική επιμόρφωση του κοινού του Βόλου και της περιοχής, με τις πάνω από 200 εκλαϊκευτικές ομιλίες που έκανε μέχρι τώρα και συνεχίζει να κάνει.

-Που οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων της Ελλάδος, το 1999, το οποίο αποτέλεσε αφετηρία και για άλλα πολλά , με τελευταίο το 11ο συνέδριο που το διοργανώνει η ίδια Εταιρεία τον επόμενο μήνα, στις 1- 3 Νοεμβρίου.

-Που οργάνωσε δύο Πανελλήνια Αστρονομικά Συνέδρια ΝΕΟΛΑΙΑΣ, το 2010 και το 2015.

-Που έχει εκδώσει δεκάδα και πλέον αστρονομικών βιβλίων για παιδιά, εφήβους και μεγάλους, τα οποία γίνονται ανάρπαστα από τους αναγνώστες, σημειώνοντας και δυο και τρεις επανεκδόσεις.

-Που διδάσκει την αστρονομία διαδικτυακά σε όλους τους 300 και πλέον Έλληνες – σπουδαστές, κάθε χρονιά, μικρούς και μεγάλους, κάθε ηλικίας και μόρφωσης μέσω των βιντεομαθημάτων των «Σχολών Αστρονομίας εξ αποστάσεως».

-Που εδώ και 25 χρόνια οργανώνει τους Πανελληνίους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Δημοτικού – υμνασίου – Λυκείου, στους οποίους συμμετέχουν πάνω από 300 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων βραβεύονται οι 30 – 40 καλύτεροι σε ειδική της «ιορτής Αστρονομίας».

-Που στέλνει κάθε χρόνο συνεχώς, από το έτος 2000, τους καλύτερους μαθητές του διαγωνισμού για αστροναυτική εκπαίδευση στη NASA μαζί με έναν καθηγητή αρχηγό τους.

-Που εκπροσωπεί την Ελλάδα στις ετήσιες Ολυμπιάδες Αστρονομίας με 5 μαθητές και δύο καθηγητές, από το 2007,  αποκομίζοντας πολλά μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις, όπως φέτος που κατέκτησε 2 ασημένια μετάλλια και 3 χάλκινα.

-Που οργανώνει αστροβραδιές και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις (, μαθήματα, εκθέσεις, επισκέψεις σε , «ξεναγήσεις» στον ουράνιο θόλο κ.λπ.) τόσο για τους κατοίκους της Μαγνησίας, όσο και για τους επισκέπτες και εκδρομείς, που με τα τους έρχονται στην περιοχή μας.

Για όλα αυτά δεν βρέθηκε ούτε ένα εκατομμύριο για το αστεροσκοπείο ή για το Κοσμόραμα που αποτελούσε από 20ετίας και πλέον το όνειρο των Μελών της Εταιρείας και των κατοίκων της Μαγνησίας. Άραγε θα συγκινηθεί κανείς από τους άρχοντες του τόπου αυτού για να δώσει αυτό το «ψίχουλο» που ζητάει τόσα χρόνια η Εταιρεία;

Ας το ελπίσουμε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση