Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Οι νέοι μπροστά στον αγώνα για καθαρό περιβάλλον χωρίς καύση σκουπιδιών
Οι νέοι μπροστά στον αγώνα για καθαρό περιβάλλον χωρίς καύση σκουπιδιών

Οι νέοι μπροστά στον αγώνα για καθαρό περιβάλλον χωρίς καύση σκουπιδιών

Να στηρίξουμε τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις του Οκτωβρίου 

Του Νίκου Κανελλή,

μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών «NO BURN»

Δραστήριοι και ενεργοί νέοι του Βόλου, οι μαθητές και οι φοιτητές της συλλογικότητας «Νέοι για το », παίρνουν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι μας.

Καλούν την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης να ξεσηκωθεί την εβδομάδα 19-23 Οκτωβρίου, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge (και οπουδήποτε αλλού) και να εφαρμοστεί επιτέλους η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Επιπλέον, ζητάνε να μετεγκατασταθεί η τσιμεντοβιομηχανία εκτός αστικού ιστού γιατί δεν νοείται να λειτουργεί μια ρυπογόνος βιομηχανία ουσιαστικά μέσα σε μια πόλη όπου διαμένουν χιλιάδες άνθρωποι.

Πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά πρώτιστα το μέλλον των νέων ανθρώπων και τις επόμενες γενιές.

Ούτε στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διοξίνες, που εκλύονται από την καύση σκουπιδιών και πλαστικών, συσσωρεύονται στο και στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τις δραματικές επιπτώσεις της καύσης θα τις βιώσουν στο πετσί τους οι σημερινοί νέοι και τα παιδιά τους με τη μορφή καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών, και άλλων σοβαρών ασθενειών σε όλα τα ζωτικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού (αναπνευστικό, καρδιακό, ενδοκρινικό, νευρικό). Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αναγνωρίζει κατώτατα όρια στην έκλυση διοξινών! Ουσιαστικά λέει ότι και η παραμικρή παραγωγή και διαφυγή διοξινών στην ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνη!

Διανύουμε μια περίοδο που όλη η αγωνιά για την της πανδημίας του νέου κορονοϊου και όχι αναίτια. Την ίδια , η κυβέρνηση καμώνεται ότι παίρνει για την προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλοντας απαγορεύσεις, κλείνοντας σχολικά όπου εμφανίζονται κοκ (δεν θα αναλύσουμε εδώ την ανεπάρκεια αυτών των μέτρων). Όμως, στο Βόλο η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς κινδύνου, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Αφού, καθημερινά αναπνέουμε αέρα που βρωμάει καμένο πλαστικό και άλλες «ευχάριστες ευωδίες»…

Την ίδια η κυβέρνηση προωθεί με ταχύ βήμα την καύση σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Το νέο Εθνικό Διαχείρισης Αποβλήτων είναι ένα καταστροφικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αφού προβλέπει 4 μεγάλες μονάδες καύσης σκουπιδιών πέρα από την καύση που ήδη γίνεται σε τσιμεντοβιομηχανίες (όπως η ΑΓΕΤ στον Βόλο και το ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη που έχει αδειοδοτηθεί για καύση SRF-RDF).

Σε αυτό το έγκλημα πρέπει να μπει τέλος!

Αυτή είναι η απαίτηση των νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για το μέλλον τους, για το μέλλον των επόμενων γενιών. Σε αυτό το κάλεσμα των νέων οφείλουν να ανταποκριθούν έμπρακτα οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και όλη η τοπική . Αποχές, καταλήψεις, απεργίες και μαζικά στο δρόμο για ακόμη μια φορά. Μόνον έτσι θα κερδίσουμε το μέλλον που μας στερούνε.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση