Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Oι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017
Oι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

Oι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

Η βαθιά κρίση αξιών στις ανθρώπινες κοινωνίες απαιτεί αλλαγή μοντέλου διαβίωσης και ευημερίας

Στη χώρα μας είναι καθήκον να προστατεύσουμε το Περιβάλλον από τις συνέπειες της Κρίσης

Για μια ακόμα χρονιά η γιορτάζουμε την Περιβάλλοντος σε ζοφερούς καιρούς. Όταν οι πόλεμοι και η βία δεν παραβιάζουν μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποσύρει τη στήριξή του στη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή διερωτόμαστε αν έχει νόημα αυτή η επέτειος. Για μας έχει νόημα, επειδή μας θυμίζει ότι το Περιβάλλον είναι και βαθύ κοινωνικό και οικονομικό στοιχείο για τον Άνθρωπο.

Αξίζει να μελετήσουμε την Οικονομία της Φύσης και να την εφαρμόσουμε και στην κοινωνική οικονομία Τότε θα βρουν διέξοδα λύσης και οι ανάγκες μας και η ορθή βιώσιμη ευημερία του Ανθρώπου. Ειδικότερα στην Ελλάδα συνεχίζεται η διαχείριση με παραδοσιακά οικονομικά που αποδεικνύονται καθημερινά ανίκανα για λύσεις πια.

Και δεν βαθαίνουν μόνο την οικονομική Κρίση αλλά δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις σε περιβαλλοντικούς και οικονομικούς πόρους, όπως για παράδειγμα, σε προστατευόμενες περιοχές, σε χρηματοδοτήσεις περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών εργαλείων, καθώς και σε στήριξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους παρακάτω άξονες αλλαγής πορείας με κριτήριο και την περιβαλλοντική .

1) Ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας με στόχο τη διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών να λύσουν μέρος των προβλημάτων τους, αξιοποιώντας τους τοπικούς ανθρώπινους πόρους, αυξάνοντας έτσι τις θέσεις ς και βελτιώνοντας το επίπεδο της συλλογικής ευημερίας.

2) Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με τις επιταγές της ελληνικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών, μέσα από τη μείωση, τα όσο δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά διαλογής στην πηγή και ανακύκλωση τους από δημοτικούς ή άλλους κοινωνικούς ή ατομικούς επιχειρηματικούς φορείς.

3) Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ώστε να μπορούν οι τοπικές συλλογικότητες ή ατομικές να πωλούν ρεύμα απευθείας στους χρήστες, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο οικονομικούς πόρους από εισαγόμενα καύσιμα ή και περιβαλλοντικά πρόστιμα από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Μέρος δε αυτών των πόρων μπορούν να οδηγηθούν στη στήριξη δημιουργίας νέων θέσεων ς, στις περιοχές των ορυχείων λιγνίτη, προετοιμάζοντας την τοπική οικονομία για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

4) Δρομολόγηση δράσεων ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (τρένα, Μετρό, τραμ, πλοία, λεωφορεία), σε μια κατεύθυνση μείωσης της συνολικής κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών και αύξησης του εγχώριου κατασκευαστικού έργου, τόσο με τη δημιουργία σταθερών υποδομών (, γραμμές σταθερής τροχιάς), όσο και κινητών (συρμοί, λεωφορεία), αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας στον κλάδο.

5) Παροχή κινήτρων για περιβαλλοντική και ε εκπαιδευτικές δομές στον τομέα του οικοτουρισμού και αγροτουρισμού, με στόχο την προσέλκυση αυτού του είδους τουρισμού, που αναδεικνύει και αξιοποιει τους πλούσιους φυσικούς πόρους της χώρας.

6) Αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της “απανάπτυξης” καθώς τα κλασικά εργαλεία της οικονομικής ανάπτυξης έχουν αποδειχθεί ανίκανα να διαχειριστούν τόσο την ελληνική, όσο και την παγκόσμια κρίση, διότι η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται στην εξάντληση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, οι οποίοι όμως είναι πεπερασμένοι και δεν είναι δυνατόν να κατανεμηθούν κοινωνικά δίκαια

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή και τις προσπάθειες της προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε τους πολίτες αλλά και την τοπική κοινωνία να απαιτήσουν από δημοτικούς συμβούλους, δημάρχους και γενικά τους θεσμικούς πολιτικούς να αλλάξουν πολιτική τακτική, να ξεφύγουν από την συμβατική κοινωνική και οικονομική διαχείριση για να πετύχουμε την ποθούμενη κοινωνική ευημερία με τις οικολογικές πράσινες προτάσεις που έχουν ως αφετηρία την Οικονομία της Φύσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση