Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη

Η  επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ινουρίου δεν αποτέλεσε μόνο μία νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα. Σηματοδότησε την απαρχή μίας νέας αντίληψης για την λειτουργία της Ευρώπης. Μίας νέας προσέγγισης για το πώς πρέπει οι λαοί να δημιουργήσουν το κοινό τους μέλλον, σύμφωνα με τις απαραβίαστες αρχές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης,  αλληλεγγύης και ισότητας.

**Άρθρο Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η μέχρι σήμερα κατάσταση, με την επιβληθείσα λιτότητα ως κυρίαρχο δόγμα μέσα από την οποία ασκούνται οι οικονομικές πολιτικές και κατ' επέκταση λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις, επέφερε μόνο προβληματισμούς και αδιέξοδα. Η Ευρώπη των λαών, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, έχει διολισθήσει σε ένα κακέκτυπο μίας ένωσης με κύριο στόχο να διασφαλίζει τα συμφέροντα των χρηματιστών, των τραπεζιτών και των πολυεθνικών. Σχεδόν η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομολόγων παραδέχονται, ότι η ανάπτυξη είναι το κλειδί από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους αντί της λιτότητας. Σημειώνουν δε, ότι με την τρέχουσα οικονομική τάση (αύξηση του χρέους, της ανεργίας και της οικονομικής στασιμότητας), η κρίση θα επιφέρει τόσο την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όσο και την ανέλιξη ακροδεξιών μορφωμάτων, που ήδη κάνουν την εμφάνιση τους σε πολλές χώρες. Η οικονομική αποτυχία ενδέχεται να οδηγήσει και σε πολιτική αποτυχία και σε ένα μέλλον ανασφαλές έρμαιο ακραίων πολιτικών ομάδων.

Στον ευρωπαϊκό ότο, η διαρκής εμμονή στην πολιτική των μνημονίων είχε ως άμεση συνέπεια την διάλυση κάθε έννοιας του κοινωνικού κράτους, βυθίζοντας τους λαούς σε μία αέναη κρίση χωρίς καμία ελπίδα ανασυγκρότησης. Ο απλός πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον ευρωπαϊκό ότο οδηγήθηκε τα τελευταία χρόνια στην «αποδοχή» των μνημονίων, ως μονόδρομος. Μια τέτοια αποδοχή ισοδυναμεί με ήττα. Οι Έλληνες όμως στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση αντιτάχθηκαν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ανατρέψει ακριβώς αυτή την «αποδοχή». Ύστερα από δυόμιση μήνες, πολλοί στην Ελλάδα μα κυρίως στην Ευρώπη εξεπλάγησαν από τον άλλο δρόμο που επαγγελόταν και σήμερα τον εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ια πρώτη φορά, τα τελευταία έξι χρόνια του μνημονίου, η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους της και συνεχίζει να το πράττει όχι μόνο για να δείξει στο εσωτερικό της, ότι μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος άσκησης πολιτικής με κέντρο τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς, αλλά παράλληλα διαπραγματεύεται σθεναρά, προκειμένου να κινητοποιήσει τους λαούς της Ευρώπης ότι εάν το επιθυμούν η Ευρώπη μπορεί να ξαναγίνει ένας κοινός τόπος δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι μια πραγματική ευκαιρία για την Ευρώπη να ανοίξει εκ νέου επιτέλους τη συζήτηση για την λιτότητα και την αναγκαστική πορεία μείωσης του ελλείμματος, το οποίο έχει κριθεί ως ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην Ευρώπη και είχε δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρώτα απ' όλα όσον αφορά στην ανεργία. Τέλος. Υπάρχει μια κυβέρνηση στο τραπέζι του Συμβουλίου που μπορεί να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση!

Δεν είναι τυχαίο πως η του ΣΥΡΙΖΑ τόσο προεκλογικά, όσο και κυρίως μετεκλογικά ανά την Ευρώπη έχει τέτοια απήχηση. Πολλά δημοφιλή, κοινωνικά και συνδικαλιστικά κινήματα στην Ευρώπη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, στη ερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο έχουν βρει ένα παράδειγμα πολιτικής. Το Die Linke, οι Podemos, το Αριστερό Μέτωπο και το Europe Ecologie (Πράσινοι) στην , το Transform Italia του Ρομπέρτο Μορέα στην Ιταλία αποτελούν τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην εκπομπή «Die Anstalt», η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κρατικού καναλιού ZDF, με τους Dietrich Krauss, Max Uthoff και Claus von Wagner, οι οποίοι με απλό και επεξηγηματικό τρόπο επεξηγούν στο γερμανικό κοινό τι κρύβεται πίσω από το ελληνικό ζήτημα απομυθοποιώντας τις αιτιάσεις των επίσημων και εν πολλοίς προπαγανδιστικών γερμανικών ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος και Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιέρ Λοράν, θεωρεί την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ως μια μεγάλη ευκαιρία να τεθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε διαφορετική πορεία, εκφράζοντας επίσης την ελπίδα να λάβει την στήριξη των σοσιαλιστών, οικολόγων και άλλων Ευρωπαίων ριζοσπαστικών αριστερών. Ο διακεκριμένος δε οικονομολόγος Τομά Πικετί, Διευθυντής Ερευνών και καθηγητής στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) και της Σχολής Οικονομικών του Παρισιού θεωρεί, ότι η θα πρέπει να συνεργαστεί με τα νέα ανερχόμενα αριστερά , όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οριοθετώντας τα πλαίσια μιας δημοκρατικής επανίδρυσης της Ε.Ε..

Οι φωνές ενώνονται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρωτοπόρος συνταρακτικών αλλαγών με στόχο να φέρει όχι μόνο την ελπίδα στην Ελλάδα, αλλά να επαναφέρει την αλληλεγγύη σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση