Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Ο Δήμος Βόλου επιτέλους να εξυπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών
Ο Δήμος Βόλου επιτέλους να εξυπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών

Ο Δήμος Βόλου επιτέλους να εξυπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών

 

Αν δεν θέλει να το κάνει αυτό ας παραιτηθούν όσοι αποφεύγουν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις 

Η Δημοτική Αρχή εδώ και 9 χρόνια τοποθετείται επί παντός επιστητού, όταν βέβαια έχει κάποιο πολύ συγκεκριμένο συμφέρον. Διαφορετικά σφυρίζει αδιάφορα και κάνει πραγματικά τον «κινέζο».

Ειδικά όταν δεν θέλει να πάρει θέση, το βασικό της επιχείρημα είναι ότι ορισμένα θέματα δεν άπτονται του Δήμου. Όμως, με βάση αυτή τη λογική της Δημοτικής Αρχής ούτε το δυστύχημα στα άπτεται του δήμου κι όμως υπήρχαν δηλώσεις που ευθυγραμμίστηκαν με την κυβερνητική γραμμή και που καλούσαν εμμέσως πλην σαφώς τον κόσμο να μην διαμαρτυρηθεί και να «βγάλει το σκασμό».

Με βάση την ίδια λογική ούτε το θέμα της καύσης σκουπιδιών άπτεται του Δήμου αλλά και πάλι υπήρχαν δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής στήριξης της Lafarge – ΑΓΕΤ ακόμα και με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης (2018.03.12 https://www.thenewspaper.gr/2018/03/12/blog-post_330-2/). Ενώ δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής έχουν προχωρήσει και σε μηνύσεις εναντίον μελών κινήσεων που εναντιώνονται στην (No Burn, Κίνηση Ενάντια στην καύση κ.α.)

Το ίδιο επιχείρημα, ότι δήθεν δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, χρησιμοποιείται από τη Δημοτική Αρχή για το ζήτημα της εγκατάστασης LNG ακόμα και μέσα στην περιοχή του Παγασητικού. Όμως στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει δηλώσεις κι έχει ταχθεί υπέρ της εγκατάστασης LNG ακόμα κι εντός του Παγασητικού (.10.19 https://www.thenewspaper.gr/2021/10/19/achilleas-mpeos-energeiakos-komvos-o/). Τώρα όμως που οι πολίτες του Βόλου κι όλης της Μαγνησίας, σύμβουλοι της ς, επιστημονικοί φορείς, κινήσεις και τοπικοί σύλλογοι αντιδρούν, η Δημοτική Αρχή λέει ότι είναι θέμα της κυβέρνησης. Ο ορισμός της υπεκφυγής δηλαδή, κοινώς το δούλεμα προς τους πολίτες πάει σύννεφο.

Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής: Το Βόλου και το Δήμο τον αφορούν κι οφείλει να παίρνει θέσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ίδια την πόλη. Ακόμα κι αν οι αποφάσεις αυτές έχουν απλά εισηγητικό χαρακτήρα προς άλλα αρμόδια και πιο κεντρικά όργανα ή/και υπουργεία.

Επιπλέον η κοινή λογική λέει ότι όταν ένας Δήμαρχος συναντάει τον ίδιο τον πρωθυπουργό περισσότερες από μία φορές και μάλιστα σε «πολύ καλό κλίμα» (σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου), μπορεί να του θέσει τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πόλης και την υγεία των πολιτών. Αυτό βέβαια έχει μια βασική προϋπόθεση, να θέλει όντως να του θέσει τα σημαντικά αυτά ζητήματα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένο! Θέλει η Δημοτική Αρχή να εκπροσωπήσει πραγματικά τους δημότες του Βόλου; Ή θέλει να στηρίξει την εγκατάσταση LNG και δεν τολμάει να το πει ανοικτά;

Στο ερώτημα αυτό θα δώσει η Δημοτική Αρχή μια σαφή, ξεκάθαρη, ντόμπρα απάντηση ή πάλι θα καταφύγει στον λαϊκισμό ότι την έχει στηρίξει ο του Βόλου κι άρα μπορεί να παίζει κρυφτό σχετικά με τις ευθύνες της; Προφανώς και στις προηγούμενες πήρε την πλειοψηφία, όμως στο πρόγραμμά της δεν είχε σαφή τοποθέτηση για την εγκατάσταση LNG. Οπότε για το θέμα αυτό οι δημότες του Βόλου (ακόμα κι αυτοί που τη στήριξαν) δεν έχουν πάρει θέση. Ο Βολιώτης & Βολιώτισσα τώρα ζητάνε να συζητηθεί το θέμα ανοικτά & δημοκρατικά.

Αυτό λοιπόν οφείλει να το σεβαστεί η Δημοτική Αρχή. Αν δεν θέλει το σεβαστεί και θέλει να παίρνει αποφάσεις σε κλειστά γραφεία και σε συνεδριάσεις που τις μετατρέπει σε φαρσοκωμωδία τότε ας παραιτηθεί και στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές που πλησιάζουν να το βάλει στο πρόγραμμά της ώστε να κριθεί και για αυτό. Οι μόνοι αρμόδιοι για να αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης είναι οι ίδιοι οι πολίτες κι αυτό οφείλει να γίνει με τον πιο δημοκρατικό τρόπο.

Δημοκρατικός τρόπος εμπεριέχει τις δημοτικές αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δημοκρατικός είναι και ο τρόπος που οι πολίτες δρουν την περίοδο αυτή στην πόλη μας. Που ενημερώνονται, συντονίζονται με επιστημονικούς φορείς, κινητοποιούνται και ζητούν να ακουστεί η άποψή τους εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και που ζητούν η άποψή τους να γίνει σεβαστή κι όχι να χλευάζεται.

Η συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα Δευτέρα 24.04.2023 ήταν καθοριστική. Αυτή η συμμετοχή είναι ο μόνος δρόμος.

 

Κανελλής Δημήτρης,

Δημότης Βόλου & Ν. Ιωνίας

Υποψήφιος ς

ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση