Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » O Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών
O Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

O Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

Το 1995, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχίας των Συνεταιρισμών, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών που γιορτάζεται το πρώτο Σάββατο του Ιούλη κάθε έτος.

Είναι γνωστό σε όλους μας πως ο Συνεταιρισμός αποτελεί μία μορφή επιχειρηματικότητας, που συσπειρώνει κυρίως τους μικροεπαγγελματίες και μικροπαραγωγούς. Η αυγή του 21ου αιώνα αποδείχθηκε για την Παγκόσμια Κοινότητα και τη χώρα μας, μια ιδιαίτερα ταραχώδης περίοδος, καθώς μια σειρά από κρίσεις, πολιτικές, οικονομικές, επισιτιστικές, προσφυγικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με πιο πρόσφατη αυτή του 19. Όλες τους άφησαν ορατές πληγές στην οικονομική ζωή. Ιδιαιτέρως η πρόσφατη κρίση από την επιδημία του 19, ανέδειξε πως το συνεταιριστικό μοντέλο είναι μία πολύ πιο αξιόπιστη επιλογή για να ζουν και να προοδεύουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα όταν η οικονομική κρίση διαταράσσει τη ζωή τους. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία και ίσως περισσότερο από ποτέ, επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης και επέκτασης του συνεταιριστικού μοντέλου σε περισσότερους και γιατί όχι σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Βεβαίως ο Συνεταιρισμός δεν είναι κάτι άγνωστο για τη χώρα μας. Στη μόνο, υπάρχουν δεκάδες Συνεταιρισμοί και συνεργατικές-συνεταιριστικές πρωτοβουλίες των ντόπιων, που έχουν βρει στο συνεταιριστικό μοντέλο έναν πολύτιμο τρόπο προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ώθηση που δίνουν οι τοπικοί συνεταιρισμοί τόσο στην κοινωνική συνοχή, όσο και στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, θέσπισε το Φθινόπωρο του το νόμο για τη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, διαμορφώνοντας ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο και δίνοντας κίνητρα για τη δράση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των αρμοδιοτήτων και του πολιτικού της ρόλου η καθεμία, οφείλουν να στηρίζουν έμπρακτα τα συνεταιριστικά επιχειρηματικά σχήματα και να ενδυναμώνουν με τον τρόπο αυτό την τοπική ανάπτυξη και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

Βασισμένοι σε αξίες όπως της αυτοβοήθειας της ισότητας και της αλληλεγγύης και καθοδηγούμενοι απ’ αυτές, οι συνεταιρισμοί μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό συμφέρον και το μακροπρόθεσμο στόχο για ανάπτυξη, σε αντίθεση με την καθιερωμένη πρακτική των μεγάλων επιχειρήσεων παγκοσμίως που αποσκοπούν στο στυγνό κέρδος και κυρίως για τους λίγους. Ας αξιοποιήσουμε το τελευταίο μας μάθημα για το καλό της χώρας, της νεολαίας και των επόμενων γενεών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση