Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά βασικός πυλώνας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά βασικός πυλώνας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά βασικός πυλώνας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

ράφει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το φαινόμενο της διαφθοράς είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και διαχρονικό, το οποίο «διατρέχει» σε βάθος ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα.
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι η διαφθορά, ως κοινωνικό φαινόμενο, οδηγεί σταδιακά στην αποδόμηση του κοινωνικού ιστού, στην επιση της καχυποψίας μεταξύ των πολιτών, στην έλλειψη του αισθήματος δικαιοσύνης και αξιοκρατίας και τελικά, στη διαμόρφωση μίας κοινωνίας ελλειμματικής, χωρίς συνεκτικότητα.

Η χώρα μας, δυστυχώς, είναι εξοικειωμένη με την έννοια και τα φαινόμενα της διαφθοράς. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή με τη διαδεδομένη πια πρακτική της φυγάδευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό, το λαθρεμπόριο, τα αφερέγγυα και υπερμεγέθη τραπεζικά δάνεια, οι παράνομες εισαγωγές, η αισχροκέρδεια στην αγορά, οι διάφορες λίστες «Λαγκάρντ» και «», είναι μόνο μερικές από τις ενδείξεις ύπαρξης χρόνιας διαφθοράς στην Ελληνική κοινωνία.

Οι «παθογένειες» όμως, που προκαλεί η εκτεταμένη ύπαρξη του φαινομένου της διαφθοράς σε μία κοινωνία, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, μόνο με πολιτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο κρατικής παρέμβασης, που θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση και την πάταξη της διαφθοράς.

Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η πρώτη Κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση, η οποία έχοντας ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της την εξαφάνιση του φαινομένου της διαφθοράς από όλο το φάσμα της Δημόσιας ζωής, προχωράει έμπρακτα, με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες στην προσπάθεια εξάλειψης των φαινομένων αυτών, με στόχο την επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Τα δείγματα της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την πάταξη της διαφθοράς είναι πολλά.

Ενδεικτικά, μόλις μέσα στο 2015, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε ενενήντα έξι υποθέσεις της περίφημης «ς Λανγκάρντ» ενώ, μέχρι το 2014, οι έλεγχοι αφορούσαν μόλις σαράντα μία υποθέσεις. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 173,9 εκατομμύρια ευρώ από ελεγχόμενους της ς, έναντι μόλις 23,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2014. Άλλο χαρακτηριστικό δείγμα είναι η άλλη περιώνυμη λίστα, η «λίστα », για τη διερεύνηση της οποίας η κινητοποίηση ήταν άμεση και ταχύτατη, με αποτέλεσμα μέσα σε τρεις εβδομάδες, να ταυτοποιηθούν εκατοντάδες ονόματα.

Το φαινόμενο συμμετοχής πολιτικών φορέων σε εξωχώριες (off shore) εταιρείες, αντιμετωπίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τον πλέον ριζικό τρόπο: την πλήρη και καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε τέτοιου είδους εταιρείες. Σημαντικότατη και η νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών, που μαστίζει εδώ και χρόνια την ελληνική πραγματικότητα, με το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο και περιέχει αυστηρά μέτρα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων καπνού και εντατικοποιημένους τελωνειακούς ελέγχους.

Αναμφισβήτητα, όμως, το πιο πολυσυζητημένο εγχείρημα της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά της διαφθοράς, το οποίο αποτελούσε και κορυφαία προεκ εξαγγελία, είναι ο πρόσφατος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

ια να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο παρέμενε αρρύθμιστο για πάνω από 25 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το 1989 καταργήθηκε με νόμο το κρατικό μονοπώλιο τηλεόρασης. Ο πρώτος νόμος που προέβλεπε αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών με διαγωνισμό ψηφίστηκε το 1995. Η πρώτη παράταση χωρίς διενεργηθέντα διαγωνισμό, δόθηκε το 1998. Το 2002 καταργήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και δόθηκε δεύτερη παράταση. Το 2006 δόθηκε –τρίτη- παράταση, μέχρι 30/6/2006. Το 2007 δόθηκαν δύο παρατάσεις, πρώτα μέχρι 30/6/2007 και μετά μέχρι 31/10/2007. Ακολούθησαν άλλες έξι παρατάσεις μέχρι 31/12/2012. Το 2012, η τότε κυβέρνηση αναγνώρισε και πάλι ως προσωρινά νόμιμη τη λειτουργία των σταθμών, δίνοντας τη 12η παράταση, ώσπου το 2013 δόθηκαν τέσσερις ακόμα νέες παρατάσεις, μέχρι τις 31/12/2015.

Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε μέχρι τώρα διενεργήσει ποτέ διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Στην αρνητική αυτή «πρωτιά», έδωσε τέλος η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τον νόμο 4339/2015, ο οποίος προέβλεπε τη διενέργεια διαγωνισμού για την απόκτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και οδήγησε στη πραγματοποίηση του διαγωνισμού αυτού και την ολοκλήρωσή του, πριν από ένα περίπου μήνα. Στόχος της Κυβέρνησης, ήταν μέσω της δημοπράτησης των τεσσάρων αυτών ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, να μεγιστοποιηθεί το κέρδος για το ελληνικό Δημόσιο, και να εισπραχθούν επιτέλους τα προβλεπόμενα έσοδα για την παραχώρηση των συχνοτήτων αυτών στους ιδιώτες.

Κύριος και απώτερος σκοπός της Κυβέρνησης ωστόσο, με τη διενέργεια του διαγωνισμού, ήταν να δοθεί επιτέλους ένα οριστικό τέλος στις σχέσεις διαπλοκής μεταξύ πολιτικών προσώπων και καναλαρχών.

Ο υπόγειος μηχανισμός που χρόνια τώρα έθρεφε τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στις σχέσεις μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των οικονομικών συμφερόντων, είναι νομίζω γνωστός σε όλους. Η πολιτική εξουσία «έτρεφε» την οικονομική εξουσία των ΜΜΕ και αυτή με τη σειρά της προσέφερε υποστήριξη.

Αυτό το «πλέγμα διαφθοράς» πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ, επιχείρησε να πατάξει ο νέος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την αδειοδότηση των καναλιών και ο επακόλουθος διαγωνισμός, με μοναδικό στόχο την επαναφορά της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τη στη λειτουργία των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στο ΜΜΕ, την εξυγίανση της αγοράς και τη διασφάλιση σταθερά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Με τη διενέργεια ενός διαγωνισμού-πρότυπο, που πραγματοποιήθηκε με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με τρόπο απόλυτα διαφανή και αδιάβλητο, με ίσους όρους για όλους τους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους κάθε ένδικο βοήθημα, η Κυβέρνηση έβαλε τις βάσεις για ένα καθαρό μιντιακό τοπίο.

Η σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα ήταν αναμενόμενη και σφοδρή, αλλά δεν πτόησε την ακλόνητη θέληση της Κυβέρνησης για ολοκληρωτική επανεκκίνηση στον κρίσιμο τομέα των ΜΜΕ.

Αυτό το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, θα βρίσκεται στην πόλη μας και θα μιλήσει στις 7μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Βόλου, ο πρωτεργάτης του νόμου που αναδιαρθρώνει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα και επικεφαλής του διενεργηθέντος διαγωνισμού για την παραχώρηση των τηλεοπτικών αδειών στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Θα μας αναλύσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να θέσει υπό καθεστώς ς τη δημόσια ζωή του τόπου, να εξαλείψει τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, που αποτελούν απότοκα του «σκοτεινού» πολιτικού παρελθόντος και να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των πολιτών, με πρωταρχικό στόχο την πολιτική συμπόρευση και την κοινωνική συνοχή.

Καλώ τους συμπολίτες μου να συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθεί 13 με 16 Οκτωβρίου.

Ήρθε η ώρα, το παλιό «μαύρο» να γίνει λευκό και διάφανο στα μάτια όλων!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση