Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / “Νέο” Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ευκαιρία μεταρρύθμισης που δεν πρέπει να χαθεί
“Νέο” Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ευκαιρία μεταρρύθμισης που δεν πρέπει να χαθεί

“Νέο” Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ευκαιρία μεταρρύθμισης που δεν πρέπει να χαθεί

του Χρήστου Τριαντόπουλου

Πρόεδρος, Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις

Αυτές τις ημέρες τέθηκε προς διαβούλευση η πρόταση για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως της συγχώνευσης του ΑΕΙ (Θεσσαλίας) και των ΤΕΙ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας). Πρόκειται για μία πρόταση που δημιουργεί προβληματισμό όσον αφορά την ικανότητά της να ξεφύγει από προγενέστερες τοπικιστικές και ακαδημαϊκές αγκυλώσεις και να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ειδικότερα, η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων τμημάτων που (α) αποκλίνουν από τις ανάγκες της οικονομίας και τα ζητούμενα των νέων για εξέλιξη και ευημερία μέσα στη νέα παραγωγική και ανταγωνιστική πραγματικότητα και (β) ενσωματώνουν ένα γεωγραφικό κατακερματισμό επί ιδιαίτερα συναφών επιστημονικών πεδίων, υπονομεύοντας την όποια προσπάθεια επίτευξης συνεργειών και οικονομιών κλίμακας.

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν παραγνωρίζεται η σημαντική δυσκολία «υπερκερασμού» των παθογενειών του υπάρχοντος συστήματος.

Η σύνθεση των τάσεων και ο συγκερασμός των επιδιώξεων όλων των εμπλεκόμενων σε ένα τέτοιο δύσκολο οργανωτικό και επιστημονικό εγχείρημα -για το οποίο εξαρχής είχα τις επιφυλάξεις μου- δεν είναι μία εύκολη υπόθεση ώστε να επιτυγχάνεται το διττό στοίχημα επίτευξης οικονομιών κλίμακας και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το στοίχημα αυτό φαίνεται να «κερδίζεται» στις περιπτώσεις της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών. Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε το ίδιο για τις άλλες σχολές, με την κάθε μία από αυτές να έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Στη Σχολή, όμως, που θέλω -λόγω αντικειμένου και επιστημονικής κρισιμότητας- να σταθώ είναι η νέα Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών επιστημών, ως της ενοποίησης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών με τα δύο «οικονομικά» τμήματα του ΤΕΙ.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που η προτεινόμενη νέα αρχιτεκτονική δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία κάποιου νέου τμήματος στο Βόλο και ορίζει την έδρα της Σχολής στη Λάρισα, εκτιμώ ότι αποδυναμώνει το επιστημονικό και κοινωνικό έργο που έχει παραχθεί όλες αυτές τις δεκαετίες από το Πανεπιστημιακό Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Βόλου.

Αντιθέτως, εκτιμώ ότι αυτή η προσπάθεια του Πανεπιστημιακού Τμήματος στο Βόλο θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να ενισχυθεί, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το δευτερογενές που μπορεί αυτή να έχει για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, πρέπει να εξεταστεί:

(α) Η δημιουργία ενός Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών στο Βόλο –και όχι στην Εύβοια, όπως προβλέπεται στην πρόταση για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Χαλκίδας μέσω του Συγκροτήματος Ευρίπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο συνιστά ιδανική περίπτωση για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός τέτοιου Τμήματος λόγω, αφενός, του επιστημονικού και πανεπιστημιακού δυναμικού που έχει στα πεδία της οικονομικής επιστήμης, της χωροταξίας και του υδάτινου περιβάλλοντος και, αφετέρου, του μεγάλου συμπλέγματος μεγάλων και μικρών λιμένων της περιοχής και της κομβικής θέσης της περιοχής στην εμπορική ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές.

(β) Η επέκταση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στον τουρισμό (μιας και υπήρχε ήδη σχετική κατεύθυνση στο ΤΕΙ) με τη δημιουργία ενός Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, ώστε ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής να αποκτήσει αμφίδρομη σχέση αλληλεπίδρασης με την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου.

Το ιδανικό είναι ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού να έχει έδρα το Βόλο λόγω της σημαντικής και πολυδιάστατης τουριστικής δραστηριότητας και παράδοσης στη Μαγνησία, χωρίς, όμως, να παραβλέπουμε τους οικονομικούς, διοικητικούς και εκπαιδευτικούς περιορισμούς που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα από τη στιγμή που το Τμήμα λειτουργεί ήδη στη Λάρισα.

Παράλληλα, θα μπορούσε, στο πλαίσιο του Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ» να συμπεριληφθεί και ένα Ινστιτούτο Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο θα ήταν σε θέση να συνεισφέρει -σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς και οικονομικούς του κλάδου- στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και στην ενδυνάμωση της περιφερειακής τουριστικής βιομηχανίας.

(γ) Η διατήρηση της έδρας της Πανεπιστημιακής Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στο Βόλο, στην περιοχή όπου το ερευνητικό και κοινωνικό αποτύπωμα είναι δεδομένο και σημαντικό όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όπου το πανεπιστημιακό έργο θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου προς όφελος όλης της περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση που ανοίγει για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου δεν θα πρέπει να προσεγγισθεί -και αυτή τη φορά- υπό το στενό πρίσμα του τοπικισμού και μόνο.

Αλλά, οφείλουμε να «ανοίξουμε» την οπτική μας στον πραγματισμό στα επιχειρήματα και να προσεγγίσουμε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ως ευκαιρία για να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος.

Έτσι, θα επιτευχθεί η σύνθεση που θα επιτρέψει στην νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ανταποκριθεί στις επιταγές της εποχής. Είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι και ανέφικτο. Αρκεί να κινητοποιηθούν όλοι δημιουργικά προς αυτή την κατεύθυνση.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ατόμων στον Βόλο για διακίνηση ναρκωτικών #διακίνησηναρκωτικών - https://t.co/EBJ5H3V1AE -

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

"Αλιεύοντας" την είδηση