Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Η νέα ρυθμιστική διάταξη θήρας 2017-18: Σαν μόνοι ενδιαφερόμενοι να ήταν οι κυνηγοί
Η νέα ρυθμιστική διάταξη θήρας 2017-18: Σαν μόνοι ενδιαφερόμενοι να ήταν οι κυνηγοί

Η νέα ρυθμιστική διάταξη θήρας 2017-18: Σαν μόνοι ενδιαφερόμενοι να ήταν οι κυνηγοί

Ανοικτή επιστολή Οικολόγων Πράσινων στον αν. υπουργό ΥΠΕ Σ.Φάμελλο

Το κυνήγι δεν αφορά μόνο όσους κατέχουν άδεια κυνηγιού. Είναι μια δραστηριότητα που επηρεάζει την άγρια πανίδα και έρχεται σε αντίθεση με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στη φύση. Υπό αυτό το σκεπτικό, η έκδοση της νέας ρυθμιστικής θήρας από το ΥΠΕ είναι άκρως απογοητευτική αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τα επιστημονικά επιχειρήματα του συνόλου σχεδόν των φορέων που ασχολούνται με την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και παρουσιάστηκαν στο πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι.

Η δημοσίευση της ρυθμιστικής ς και η έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, μας αναγκάζουν να επανέλθουμε με τα εξής:

-Καταγγέλλουμε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητούμε την άμεση έκδοση της αναμενόμενης Υπουργικής Απόφασης για την απαγόρευση της θήρας στη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.

-Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας Αξιολόγησης απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, έμεινε στο “ψυγείο” αν και είχε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης οπωσδήποτε πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2017-18. Σύμφωνα με το πόρισμα κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση, ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου για τη θήρα σε ενιαίο νόμο εναρμονισμένο με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, δυστυχώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

-Επαναλαμβάνουμε ότι η ρυθμιστική για το κυνήγι θα πρέπει να εφαρμόζει τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διαφορετικές λήξης της κυνηγετικής περιόδου μπορούν να καθορίζονται μόνο αν έχουν υπάρξει επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος όχλησης των υπόλοιπων ειδών αλλά και σύγχυσης μεταξύ ομοειδών ειδών.

Η Ρυθμιστική Θήρας πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική, που προβλέπουν την υποχρέωση μέριμνας ότι τα απειλούμενα και προστατευόμενα μεταναστευτικά είδη δεν θα εκτίθενται σε κίνδυνο κατά την περίοδο ς ς προς τις περιοχές αναπαραγωγής.

Πρέπει να λάβει υπόψη της, χωρίς υπεκφυγές και συμβιβασμούς, τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, (βλ. ενδεικτικά τις υπ' αρ. C-435/92, C-38/99) σύμφωνα με την οποία ο καθορισμός διαφορετικών ημερομηνιών για τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου δημιουργεί σοβαρά προτα όχλησης των υπόλοιπων ειδών αλλά και σύγχυσης μεταξύ ομοειδών. Οι σχετικές μελέτες που (επιτέλους, λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από τον εθνικό διάλογο) έχουν αναρτηθεί και αφορούν την «επίδραση της θήρας στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων και μη ειδών, ο έλεγχος της λαθροθηρίας και η διάρκεια των περιόδων θήρας» δεν εξετάζουν τα θηρεύσιμα είδη σε ομάδες και δεν ακολουθούν τη διαδικασία ελέγχου της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ (άρθ. 7, παρ. 4 της οδηγίας) και του σχετικού εγγράφου κατευθύνσεων για την θήρα. Αντίθετα, τα τελικά συμπεράσματα που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης λήξεως είναι αποτέλεσμα «αντιγραφής – επικόλλησης» από έτος σε έτος. Η μοναδική σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί παραμένει αυτή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2008, η οποία ακριβώς αποδεικνύει ότι η των υδροβίων ειδών πουλιών ξεκινά κατά τον μήνα Ιανουάριο. Έτσι, η μόνη αποδεκτή καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να μη προκαλείται όχληση στα πουλιά, αλλά και σύγχυση για τις ημερομηνίες θήρευσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με το άρθρο 7(4) της Οδηγίας για τα Πουλιά και τη σχετική νομολογία, είναι το αργότερο η 31 Ιανουαρίου για όλα τα υδρόβια και τις τσίχλες.

Εν αναμονή της κήρυξης απαγόρευση της θήρας στις καμένες περιοχές απευθύνουμε έκκληση για επέκταση της απαγόρευσης στις περιβάλλουσες ακέραιες εκτάσεις στις οποίες έχουν καταφύγει τα ζώα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε τη θέση μας για την αντικατάσταση της ετήσιας ρυθμιστικής με 5ετείς αποφάσεις και για μετάθεση της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου στις 1 Οκτωβρίου κάθε έτους. Ή καθιερωμένη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου αποτελεί κατάλοιπο εποχών με εντελώς άλλες κοινωνικές συνήθειες και εθνικές προτεραιότητες. Σήμερα, το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τέλη Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται από αυξημένη δραστηριότητα των πολιτών στην ύπαιθρο και είναι η περίοδος που προτιμούν πολίτες που επιθυμούν ήρεμες και ποιοτικές σε επαφή με τη φύση. Παράλληλα το διάστημα αυτό περιλαμβάνεται στην υψηλή τουριστική περίοδο ενώ η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της εθνικής πολιτικής.

Τέλος, θυμίζοντας τα απανωτά θανατηφόρα στο κυνήγι αγριόχοιρου, κάνουμε έκκληση για τήρηση των κανονισμών (ένδυση με με φωσφοριζέ γιλέκο, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από οικισμούς και από τους άλλους χρήστες της υπαίθρου) και για αντίστοιχη ενίσχυση της θηροφύλαξης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση