Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Να πώς περιγράφαμε στον Εισαγγελέα το «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ»
Να πώς περιγράφαμε στον Εισαγγελέα το «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ»

Να πώς περιγράφαμε στον Εισαγγελέα το «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ»

του

Π. Σκοτινιώτη

Ψάξτε τους πάντες και τα πάντα

Το προέχον αυτή την ώρα είναι να φύγει η «θηλιά» που «πνίγει» τη ΔΕΥΑΜΒ. Όλα τ' άλλα έπονται.Μα θα έχουμε ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία; Μήπως τελικά όλοι σας τα κουκουλώσατε, όπως συμβαίνει συνήθως σ' αυτή τη χώρα; αναρωτιέται -και με το δίκιο της- η κοινωνία του .

Έχουν περάσει πια τέσσερα χρόνια, έχουν πέσει τόνοι «σκόνης» και «λάσπης» και είναι λογικό για κάποια πράγματα να υπάρχει σύγχυση, ενώ κάποια άλλα να έχουν ξεχαστεί. Σ' αυτό και μόνο το τόσο ευαίσθητο ζήτημα θα περιοριστούμε –τα υπόλοιπα εν καιρώ-, γιατί το μότο «όλοι ίδιοι είναι» αποτελεί στα θεμέλια της δημοκρατίας και των θεσμών.

Εννοείται πως δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με πολιτικά ρετάλια, που ξαφνικά «έσκασαν μύτη», σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Ούτε με πανικόβλητα ανθρωπάκια, που νομίζουν πως μπορούν και πάλι να ξεγελάσουν τον κόσμο, επιστρατεύοντας τον απεριόριστο πολιτικό κυνισμό, το ψέμα και τον αμοραλισμό τους.

Είναι πλέον γνωστό ότι σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από το έργο της Επιτροπής Παραλαβής, με πρόεδρο τον Ηλία Ξηρακιά, την οποία συγκροτήσαμε σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων και επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Διαπίστωσης των Αποκλίσεων, που επίσης εμείς συγκροτήσαμε, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από την πραγματογνωμοσύνη του ).

Στη μηνυτήρια αναφορά που είχαμε καταθέσει ως Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ  (την πρώτη τον Μάρτιο 2014 και τη συμπληρωματική τον Ιούνιο 2014), παραθέταμε τα πορίσματα των δύο αυτών Επιτροπών, από τα οποία αποδεικνυόταν ότι η ΕΡΓΗΛ είχε εισπράξει  μέχρι το 2009 από τη ΔΕΥΑΜΒ επιπλέον 5,7 εκατ. περίπου, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί σε έργο που είχε εκτελέσει.

Αποδεικνυόταν, ακόμη, ότι το σύνολο του επιπλέον ποσού που δδικούσε, δεν ανταποκρινόταν σε εκτελεσμένο έργο.

Και  καταλήγαμε ως εξής, επί λέξει: «Είναι πρόδηλο ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνον –ούτε κυρίως- μια αστική διαφορά που θα κριθεί στα πολιτικά Δικαστήρια, αλλά μια υπόθεση με συντρέχουσες,  δόλιες και ποινικά κολάσιμες  συμπεριφορές και ενέργειες εμπλεκόμενων στην κατασκευή του υπόψη έργου προσώπων, εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ και ευρύτερα του δημοσίου συμφέροντος, η οποία έλαβε χώρα, κατά τρόπο συστηματικό, καθ'όλη την εξέλιξη του έργου, με την χρήση των «εργαλείων» που προβλέπονται από την νομοθεσία των δημοσίων έργων, με στόχο τη δημιουργία διοικητικών τετελεσμένων, που θα νομιμοποιούσαν τις αξιώσεις της αναδόχου (ενδεικτικά, περίληψη των πιστοποιηθεισών εργασιών, σε ΠΠΑΕ, τα οποία, ομοίως, εμφάνιζαν τητες εργασιών υπέρτερες των πραγματικά εκτελεσθεισών κ.λπ.)

Η υπόθεση αυτή  δοκιμάζει την ίδια την υπόσταση της ΔΕΥΑΜΒ, μιας κοινωφελούς επιχείρησης η οποία διαχειρίζεται το νερό και την αποχέτευση που αποτελούν στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μείζον κοινωνικό αγαθό.

Όχι μόνο η παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά συνολικά η τοπική κοινωνία του που επί χρόνια παρακολουθεί με αγανάκτηση την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, περιμένουν από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει εις βάθος όλες τις πτυχές της, σε όλα τα στάδια του έργου (από τη μελέτη, το περιεχόμενο της σύμβασης, την επίβλεψη, τα προσκομιζόμενα από τη Ανάδοχο στοιχεία με τα οποία δολίως εμφανίζονταν ποσότητες εργασιών υπέρτερες των πραγματικά εκτελεσθεισών, τις πιστοποιήσεις, την πληρωμή των λογαριασμών κλπ), να προσωποποιήσει την ποινική ευθύνη κάθε εμπλεκομένου προσώπου, είτε της αναδόχου εταιρείας, είτε του τεχνικού συμβούλου του έργου, είτε των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ, και να επιβάλει τις προβλεπόμενες από την ποινική νομοθεσία ».

Με απλά λόγια, ζητούσαμε να ψαχθούν τα πάντα και οι πάντες (δηλαδή ακόμη και η περίοδος της δικής μας διαχείρισης).

Να σημειωθεί ότι ήδη από το 2012 είχαμε καταθέσει για έλεγχο τον φάκελο του έργου στο κατεξοχήν αρμόδιο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Επίσης, την ίδια περίοδο, ζητήσαμε να ελέγξει τον φάκελο ο εκπρόσωπος του , που τότε συμμετείχε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. Πρόσβαση σε όποιο στοιχείο ήθελαν, είχαν και οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών, που τότε συμμετείχαν όλες στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ.

Οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών, μάλιστα, καλούνταν –και όποτε μπορούσαν, συμμετείχαν- στις δίκες, είτε στην Αθήνα είτε στη Λάρισα.

Εξάλλου όλες οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ήταν δημόσιες, με την παρουσία και δημοσιογράφων.

Άπειρα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Ναι, τέτοια στεγανά και τέτοιο κουκούλωμα!

Τον Σεπτέμβριο του 2014 παραδώσαμε στη σημερινή δημοτική αρχή. Η συνέχεια αφορά άλλους … Τα αποτελέσματα τα ζούμε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση