Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Να αποζημιώνονται ο αγρότες άμεσα για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους
Να αποζημιώνονται ο αγρότες άμεσα για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους

Να αποζημιώνονται ο αγρότες άμεσα για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους

του ιώργου Καλτσογιάννη

Πριν μερικές ημέρες οι αγρότες της Μαγνησίας επλήγησαν από την ξαφνική χαλαζόπτωση. ια αρκετούς οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς πήγαν χαμένοι. Γι' αυτούς αλλά και πολλούς άλλους παραγωγούς η από το Κράτος είναι η μόνη ελπίδα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Η διαδικασία της ς, όμως είναι το δύσκολο και χρονοβόρο κομμάτι για πολλούς παραγωγούς. Οι ρυθμοί εκτίμησης των ζημιών δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε, ο ΕΛΓΑ χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, και το Κράτος βρίσκει συνήθως διάφορες προφάσεις για να μην αποπληρώσει στην ώρα του τους παραγωγούς. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως δεν αποζημιώνονται για όλων των ειδών οι καταστροφές, αν και οι αγρότες πληρώνουν κανονικά την ασφάλειά τους στον ΟΓΑ.

Οι παραγωγοί είναι αγανακτισμένοι, προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από την ασυνέπεια και τις μεγάλες καθυστερήσεις που επιδεικνύει ο κρατικός μηχανισμός.

Και είναι απαραίτητο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ για όλες τις και όχι σε ένα μέρος.

Πιο τρανταχτή περίπτωση για αυτό το θέμα από την δακοπροσβολή δεν υπάρχει.

Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας υπέστησαν πέρυσι μεγάλη ζημιά από τον δάκο. Το 70-80% και πλέον της παραγωγής τους καταστράφηκε, τα κεφάλαια που έδωσαν πήγαν χαμένα και οι ίδιοι βρέθηκαν σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό στην Μαγνησία και ιδίως στο Πήλιο η αποτελεί μονοκαλλιέργεια για πολλούς αγρότες.

Ο αν και θα έπρεπε, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Οι τοπικοί συνεταιριστές και άλλοι αγροτικοί φορείς κινητοποιήθηκαν, συναντήθηκαν με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, αλλά στο τέλος έλαβαν υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουν εξοργισμένοι, αφού για μια τόσο μεγάλη ζημιά που έπαθαν στην παραγωγή τους, το Κράτος δεν φρόντισε να τους δώσει τίποτα.

Αυτή την θλιβερή κατάσταση δεσμευόμαστε ότι θα την αλλάξουμε ως νέα κυβέρνηση που ερχόμαστε.

Γιατί η .Δ. έχει αποδείξει πολλές φορές πως βρίσκεται κοντά στον αγροτικό κόσμο και ξέρει να δίνει λύσεις στα προβλήματά του.

Και αυτό θα πράξουμε για τους ελαιοπαραγωγούς και τους άλλους παραγωγούς της Μαγνησίας.

 

Ο Γιώργος Καλτσογιάννης είναι υποψήφιος .Δ.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση