Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Να αποζημιώνονται ο αγρότες άμεσα για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους
Να αποζημιώνονται ο αγρότες άμεσα για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους

Να αποζημιώνονται ο αγρότες άμεσα για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους

του Γιώργου Κλτσογιάννη

Πριν μερικές ημέρες οι γρότες της επλήγησαν από την ξαφνική χαλαζόπτωση. Για αρκετούς οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς πήγαν χαμένοι. Γι' αυτούς αλλά και πολλούς άλλους παραγωγούς η αποζημίωση από το Κράτος είναι η μόνη ελπίδα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Η διαδικασία της αποζημίωσης, όμως είναι το δύσκολο και χρονοβόρο κομμάτι για πολλούς παραγωγούς. Οι ρυθμοί εκτίμησης των ζημιών δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε, ο ΕΛΓΑ χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, και το Κράτος βρίσκει συνήθως διάφορες προφάσεις για να μην αποπληρώσει στην του τους παραγωγούς. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως δεν αποζημιώνονται για όλων των ειδών οι καταστροφές, αν και οι πληρώνουν κανονικά την ασφάλειά τους στον ΟΓΑ.

Οι παραγωγοί είναι αγανακτισμένοι, προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από την ασυνέπεια και τις μεγάλες καθυστερήσεις που επιδεικνύει ο κρατικός μηχανισμός.

Και είναι απαραίτητο να αλλάξει το και να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και όχι σε ένα μέρος.

Πιο τρανταχτή περίπτωση για αυτό το θέμα από την δακοπροσβολή δεν υπάρχει.

Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της υπέστησαν πέρυσι μεγάλη ζημιά από τον δάκο. Το 70-80% και πλέον της παραγωγής τους καταστράφηκε, τα κεφάλαια που έδωσαν πήγαν χαμένα και οι ίδιοι βρέθηκαν σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό στην Μαγνησία και ιδίως στο Πήλιο η ελαιοπαραγωγή αποτελεί μονοκαλλιέργεια για πολλούς αγρότες.

Ο δάκος αν και θα έπρεπε, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Οι τοπικοί συνεταιριστές και άλλοι αγροτικοί φορείς κινητοποιήθηκαν, συναντήθηκαν με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, αλλά στο τέλος έλα υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουν εξοργισμένοι, αφού για μια τόσο μεγάλη ζημιά που έπαθαν στην παραγωγή τους, το Κράτος δεν φρόντισε να τους δώσει τίποτα.

Αυτή την θλιβερή κατάσταση δεσμευόμαστε ότι θα την αλλάξουμε ως νέα κυβέρνηση που ερχόμαστε.

Γιατί η Ν.Δ. έχει αποδείξει πολλές φορές πως βρίσκεται κοντά στον αγροτικό κόσμο και ξέρει να δίνει λύσεις στα προβλήματά του.

Και αυτό θα πράξουμε για τους ελαιοπαραγωγούς και τους άλλους παραγωγούς της Μαγνησίας.

 

Ο Γιώργος ς είναι υποψήφιος Ν.Δ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση