Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » «Μια τρύπα στο νερό» οι εξαγγελίες της ΔΕΥΑΜΒ
«Μια τρύπα στο νερό» οι εξαγγελίες της ΔΕΥΑΜΒ

«Μια τρύπα στο νερό» οι εξαγγελίες της ΔΕΥΑΜΒ

 * του Γιάννη Γκουντέλια

Για την εξοικονόμηση νερού το καλοκαίρι και την αλλαγή τιμολόγησης σε Ιωλκό – Άλλη Μεριά

 

Δεν είμαστε από εκείνους που θεωρούν το νερό δικό τους και νιώθουν αβασάνιστα ικανοποίηση, όταν ακούν το θόρυβό του, να τρέχει στις κοινόχρηστες βρύσες της Πορταριάς. Αντίθετα, θεωρώντας το ζωτικό στοιχείο για την ανάπτυξη της περιοχής μας, αγωνιούμε για την εξοικονόμηση και τη σωστή διαχείρισή του.

Έτσι, δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε την παραπληροφόρηση και τη συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας εκ μέρους της δημοτικής αρχής για τις βρύσες της Πορταριάς και την τιμολόγηση του νερού. Όπως γράφαμε και στις 29-6-2016, οι κοινόχρηστες βρύσες, εκτός από αξιοθέατο της περιοχής, εξυπηρετούν την άρδευση της κτηματικής περιφέρειας Πορταριάς, Κατηχωρίου, Σταγιατών, Άνω Βόλου, Ανακασιάς και Αγ. Γεωργίου Μπαξέδων. Και το δικαίωμα για άρδευση με νερό της πηγής «Μάνα» είναι νομικά κατοχυρωμένο. Υπάρχει κεντρικό αυλάκι που ξεκινάει από την πηγή και καταλήγει στις κτηματικές περιφέρειες μέσω δεξαμενών. Η πρώην κοινότητα Πορταριάς, πριν πολλά χρόνια, διέκοψε την παροχή νερού στο αυλάκι από την πηγή και το αντικατέστησε με νερό των βρυσών, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα και προβάλλοντας παράλληλα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του χωριού.

Η δημοτική αρχή, προσπαθώντας να κρύψει την αποτυχία της  σε θέματα διαχείρισης και επάρκειας νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα, ρίχνει στάχτη στα μάτια των δημοτών, βαφτίζοντας τις αυτονόητες συντηρήσεις των γεωτρήσεων, την καμπάνια ς των καταναλωτών και το κλείσιμο 28 βρυσών στην Πορταριά ως τρίπτυχο έργων και δράσεων για την εξοικονόμηση νερού το καλοκαίρι. Βέβαια οι βρύσες που λειτουργούν δεν είναι παραπάνω από 25, και όχι 38 όπως ισχυρίζονται. Τις γνωρίζουμε μία προς μία. Εκτός κι αν εννοούν εκείνες που έκλεισαν για λόγους εξοικονόμησης νερού επί κοινότητας Πορταριάς.

Περιμέναμε να ακούσουμε για την αξιοποίηση των νερών της πηγής «Γερακιά» που βρίσκεται πάνω από την Πορταριά, από την οποία υπάρχει δίκτυο που μεταφέρει το νερό στο Βόλο και που τα τελευταία 2 – 3 χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα το νερό να χάνεται στις ρεματιές. Περιμέναμε να ακούσουμε για την ενεργοποίηση -με ελάχιστα τα απαιτούμενα έξοδα- της ς στη θέση «Αγία Τριάδα», πολύ κοντά στο υπάρχον δίκτυο, που χρόνια τώρα παραμένει σε εφεδρεία με καλής ποιότητας νερό. Περιμέναμε να ακούσουμε για συντηρήσεις δικτύων και δεξαμενών απ' όπου χάνονται χιλιάδες κυβικά, και άλλες ενέργειες και δράσεις που γνωρίζουν καλύτερα οι έμπειροι υπάλληλοι της ΜΒ. Όμως μια και δεν έγιναν όλα αυτά και παρά τις βροχές και τα του χειμώνα, η δημοτική αρχή προβάλλει ως μέτρο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας το κλείσιμο των βρυσών της Πορταριάς!

Γράφαμε επίσης για ληστρικά τιμολόγια που επιβλήθηκαν το 2016 για τους κατοίκους των περιφερειακών ενοτήτων χωρίς καμιά αιτιολόγηση, με αυξήσεις που σε πολλές περιοχές ξεπερνούν και το 300%, για την προχειρότητα κατάταξης των οικισμών σε πρώτη και δεύτερη ζώνη, που, με την τελευταία απόφαση της ΜΒ, αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν, μετά τις έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων Ιωλκού και Άλλης Μεριάς οι οποίοι είδαν τους λογαριασμούς τους να διπλασιάζονται ή και να τριπλασιάζονται. Όμως τα τιμολόγια παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλές τιμές όπως στην Πορταριά, τη Μακρινίτσα, το Κατηχώρι, τις , στην Άλλη Μεριά. Παράδειγμα: Τιμολόγιο Άλλης Μεριάς μετά την ένταξη Άλλης Μεριάς – Ιωλκού στην Α' ζώνη (Αποφ.171/16-5-2017ΔΕΥΑΜΒ) – Τριμηνιαίοι λογαριασμοί για κατανάλωση 50 κυβικών: 2014:  Σύνολο ύδρευση + = 31,65 € / 2017:  Σύνολο ύδρευση + = 58,62 €. Η εμμονή της δημοτικής αρχής στα ληστρικά τιμολόγια είναι εντελώς αστήριχτη, αφού τα έξοδα για την των οικισμών του κεντρικού Πηλίου είναι ελάχιστα. Ο νόμος της βαρύτητας κάνει τη δουλειά, δεν απαιτείται εξοπλισμός,  μοτέρ κλπ.

Εξάλλου, η κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς πλήττει μονομερώς τους μόνιμους κατοίκους και εξυπηρετεί τους έχοντες εξοχική κατοικία. Παράδειγμα: Μόνιμος κάτοικος της Πορταριάς ή της Μακρινίτσας πλήρωνε το 2014 για ένα χρόνο 72 € πάγιο, ενώ σήμερα, για κατανάλωση 60 κυβικών το τρίμηνο, θα πληρώσει 220 € (αύξηση 200%). Ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας με μηδενική κατανάλωση πλήρωνε το 2014 για ένα χρόνο 72 €, ενώ σήμερα θα πληρώσει 24 € (μείωση 200%). Το παράδειγμα αυτό μαρτυρά το μέγεθος της σύγχυσης και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής προς τους δημότες της υπαίθρου.

Όσο για το τιμολόγιο αποχέτευσης των δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς Μακρινίτσας, παραμένει από το 2016 υψηλότατο, ενώ αφορά δίκτυο που παραλήφθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ έτοιμο προς χρήση. Επαναλαμβάνουμε ότι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων την απόφαση του Ιανουαρίου 2013 του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ με την οποία, όπως τεκμηριώνεται στην εισήγηση, τα τέλη αποχέτευσης θα είναι μειωμένα για τις κατοικίες κατά 35% σε σχέση μ' αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες που το δίκτυο κατασκευάστηκε με έξοδα της ΔΕΥΑΜΒ.

Αυτές οι παρατηρήσεις αρκούν, για να καταλάβει κάποιος την προχειρότητα των αποφάσεων της ΔΕΥΑΜΒ, την αναλγησία και την εμπάθεια της δημοτικής αρχής προς τους δημότες των περιφερειακών ενοτήτων σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, αλλά και την άγνοια και την αδιαφορία της στη διαχείριση των νερών, καθώς περιφρονεί παράλληλα την ύπαιθρο και το περιαστικό .

* Ο Γιάννης  Γκουντέλιας είναι πρώην αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση