Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Μια ενδιαφέρουσα πολιτική περιοδεία στην Κρήτη
Μια ενδιαφέρουσα πολιτική περιοδεία στην Κρήτη

Μια ενδιαφέρουσα πολιτική περιοδεία στην Κρήτη

του Παύλου . Μαρκάκη
π. βουλευτού Μαγνησίας
υπευθύνου της ‘'Ελληνικής Λύσης''

Είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να έχω ειλικρινή άποψη και εικόνα για τα πολιτικά γεγονότα γιατί θέλω να είμαι μέσα στην ζώσα πραγματικότητα και όχι στην ‘'εικονική'' που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες και οι δημοσκοπήσεις..

Όταν πληροφορήθηκα ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος προγραμματίζει να ολοκληρώσει την Πανελλαδική του εκστρατεία με μια περιοδεία στη Κρήτη, αποφάσισα να την παρακολουθήσω από κοντά.

Ο λόγος ήταν ότι βασικά ήθελα και να εκτιμήσω χωρίς ρετουσαρίσματα την ανταπόκριση που έχει η ‘'ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ'' σήμερα στην πιο δύσκολη πολιτικά περιοχή της Ελλάδος.

Κατ' αρχάς ξέρω ότι πολλά κόμματα ακόμη και από αυτά που εκπροσωπούνται σήμερα στην Βουλή δεν τολμούν να πραγματοποιήσουν περιοδεία σ' αυτό το νησί. Η απόφαση του Κυριάκου Βελόπουλου απέδειξε ότι το νέο κόμμα που ίδρυσε – και που δεν συμπλήρωσε ακόμη ένα χρόνο λειτουργίας – δεν διστάζει να πει την αλήθεια σε όλη την επικράτεια χωρίς διακρίσεις και να αντιμετωπίσει την απόρριψη ή την αποδοχή.

Αυτή η διαπίστωση δεν είναι τυχαία αφού για όσους ξέρουν την πολιτική πραγματικότητα, ξέρουν επίσης ότι οι πελατειακές σχέσεις στην Κρήτη είναι πολύ πιο έντονες από κάθε άλλη περιοχή της χωράς μας. Επικρατεί εκεί η οικογενειοκρατία και η πολιτική εξάρτηση και εξυπηρέτηση όχι τόσο στα εξουσίας αλλά σε δυο τρεις μεγάλες εφοπλιστικές – πολιτικές οικογένειες.

Ξεκίνησα λοιπόν από το Βόλο και έφτασα στη μεγαλόνησο για την περιοδεία του Σαββατοκύριακου 8-9 Απριλίου. Εκεί έμαθα ότι το ίδιο διάστημα – εντελώς τυχαία – πραγματοποιούσε περιοδεία και η προέδρος της ‘'Δημοκρατικής Συμπαράταξης'' κ. Φώφη εννηματά.

Επομένως ανέλπιστα ήταν ιδανική ευκαιρία για μένα να δω αφ' ενός την ανταπόκριση του κόσμου στην ‘'Ελληνική Λύση'' και ταυτόχρονα να κάνω συγκρίσεις με την αντίστοιχη περιοδεία ενός πολιτικού κόμματος που σήμερα βρίσκεται σε ανοδική δημοκοπική τάση και με μεγάλα πολιτικά ερείσματα στο νησί – όχι μόνο παλιότερα – ακόμη και σήμερα, με Περιφερειάρχη Κρήτης παλαιό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, εκλεγμένο βουλευτή και πολλά ‘'ιστορικά'' στελέχη.

Η περιοδεία του Κυριάκου Βελόπουλου ξεκίνησε με συγκέντρωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων το Σάββατο το μεσημέρι. Η αίθουσα γέμισε προς έκπληξη ακόμη και των υπαλλήλων του Επιμελητηρίου που μας δήλωσαν ότι κανένας άλλος πολιτικός φορέας που έκανε ανάλογη συγκέντρωση δεν μπόρεσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσων πολιτών στα Χανιά.

Στην ίδια πόλη η κ. Γεννηματά δεν έκανε συγκέντρωση. Πήγε στην την Κυριακή και μετα ήπιε καφέ στην αγορά της πόλης συνοδευόμενη από τον κ. Σκουλάκη, παλιό γνώριμο αγαπητό πολιτικό παράγοντα του ΠΑΣΟΚ..

Το απόγευμα του Σάββατου η ‘'Ελληνική Λύση'' πραγματοποίησε συγκέντρωση στελεχών και εκπροσώπων διάφορων παραγωγικών τάξεων στο Επιμελητήριο του Ρεθύμνου. Μπορεί η προσέλευση μερικών δεκάδων πολιτών να μην με ικανοποίησε προσωπικά αλλά όπως εξήγησαν οι προσερχόμενοι αυτό, ήταν άθλος για μια περιοχή που είναι έντονη η παρουσία του οικογενειακού κατεστημένου.

Το κέρδος ήταν η δημιουργία ομάδας ενδιαφερομένων για την νέα πολιτική μας κίνηση ώστε να στηριχθεί εκλογικά . Οι άνθρωποι που έδειξαν ενδιαφέρον ήθελαν την διαβεβαίωση να μην ξαναπροδωθούν από τους πολιτικούς που εμπιστεύονται κάθε φορά.
Στην ίδια πόλη το Σάββατο η κ. Φώφη Γεννηματά δεν έκανε ανοικτή συγκέντρωση. Επισκέφτηκε καποιο μουσειο και εγκαινίασε την ΝΕ του κόμματος της ΔΗΣΥ. Προφανώς η πολιτική πραγματικότητα της πόλης επηρεάζει ακόμη και τα υπάρχοντα ‘'ιστορικά'' .

Την Κυριακή το μεσημέρι η επίσκεψη του Κυριάκου Βελόπουλου στην Ιεράπετρα ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Πήγαμε σε μια μικρή κωμόπολη με το σφίξιμο της εμπειρίας του πολιτικού κατεστημένου του νησιού.

Την του πρωινού καφέ στην παραλία, διαπίστωσα με χαρά ότι η αναγνωρισημότητα του κ. Βελόπουλου στο ακριτικό αυτό σημείο της πατρίδας μας ήταν στα ύψη !!

Επί πλέον 2-3 παλιά στελέχη της Ν.Δ και κυρίως άνθρωποι της αυτος ήρθαν γνώρισαν από κοντά τον κ. Βελόπουλο και προσχώρησαν στην νέα πολιτική πρόταση της ‘'Ελληνικής Λύσης''.
Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν για μένα μεγαλύτερη του αναμενομένου. Μέσα από το διάλογο που πραγματοποιήθηκε – εκτός της ολιγόλεπτης ομιλίας – προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες της Ιεράπετρας ήταν αρκετά ενημερωμένοι από το πρόγραμμα της ‘'Ελληνικής Λύσης'' και ήθελαν να ακούσουν δια ζώσης την πρόταση μας για κρίσιμα πολιτικά θέματα. Θεώρησαν δε μεγάλη τιμή για τον τόπο τους, την ευαισθησία του κ. Βελόπουλου να φτασει μέχρι το ακριτικό αυτό σημείο της χς μας, για να τους δει από κοντά και να τους ενημερώσει.

Περιττό να σας πω ότι η κ. Γεννηματά δεν είχε προγραμματίσει μετάβαση στην περιοχή και τον Νομό του Αγ. Νικολάου
Την Κυριακή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η βασική ομιλία του κ. Βελόπουλου σε αίθουσα ξενοδοχείου. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος της ‘'Ελληνικής Λύσης'' μιλούσε στο Ηράκλειο. Η πρώτη φορά ήταν πριν από ένα χρόνο – πριν προχωρήσει σε δημιουργία πολιτικού κόμματος – και σε αυτή ήμουν πάλι παρών.

Οι δύο συγκεντρώσεις ήταν εφάμιλλες και αξιοπρεπείς. Η αίθουσα γέμισε αλλά η ομιλία και ο διάλογος έγινε μέσα σε μια πίεση χρόνου αφού η αναχώρηση του Προέδρου είχε προγραμματισθεί αεροπορικώς την ίδια μέρα. Ίσως χρειάστηκε η υπόσχεση ότι την άλλη φορά θα είμαστε περισσότεροι, με μεγαλύτερη άνεση χρόνου και πιο οργανωμένοι.
Πρέπει να σας πω ότι η ΔΗΣΥ έκανε την κεντρική της συγκέντρωση την Παρασκευή σε αίθουσα άλλου ξενοδοχείου και ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη της ‘'Ελληνικής Λύσης''.

Φεύγω από την περιοδεία στην Κρήτη με ικανοποίηση και την σιγουριά ότι η ‘'Ελληνική Λύση'' με λίγη καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο Νομαρχιών θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των επομένων εκλογών.
Η πεποίθηση μου αυτή ενισχύθηκε, αφού έχει σήμερα σημαντική παρουσία και ανταπόκριση στην πιο δύσκολη πολιτικά περιοχή της χώρας μας η οποία εκτός από τις πολιτικές ιδιομορφίες που σας περιέγραψα, δεν έχει γνωρίσει νομίζω τις δυσκολίες που ζει ο μέσος όρος των πολιτών της υιπης Ελλάδος.

Θα ήθελα, τελειώνοντας, να τονίσω ότι η περιγραφή αυτή δεν θέλει να υποτιμήσει άλλες υπαρκτές ή ‘'ανύπαρκτες'' πολιτικές δυνάμεις που πραγματοποιούν ή διστάζουν να πραγματοποιήσουν ανάλογες περιοδείες, αλλά είναι μια κατάθεση πολιτικής πραγματικότητας μέσα σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας και ήθελα να την αποτυπώσω γραπτά.
Θα την αναζητήσω για να την σχολιάσω όταν θα έχω μπροστά μου και τα εκλογικά αποτελέσματα ανά Νομό στην Περιφέρεια της Κρήτης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση