Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Λευκή Νύχτα: Μια φιέστα χωρίς κανένα αποτέλεσμα σε βάρος των τοπικών επιχειρήσεων
Λευκή Νύχτα: Μια φιέστα χωρίς κανένα αποτέλεσμα σε βάρος των τοπικών επιχειρήσεων

Λευκή Νύχτα: Μια φιέστα χωρίς κανένα αποτέλεσμα σε βάρος των τοπικών επιχειρήσεων

του

Δημήτρη Κανελλή  

Μέλος του ΕΣΒ

Η του ΕΣΒ για μια ακόμα φορά επιλέγει αντί να δει την ουσία των προβλημάτων των τοπικών καταστημάτων και προσπαθήσει να διεκδικήσει να λυθούν να κάνει φιέστες εντυπωσιασμού χωρίς καμιά ουσία.

Πλησιάζει ο πιο δύσκολος χειμώνας για εμπόρους, εμποροϋπαλλήλους και καταναλωτές, με τις αυξήσεις στην που επιφέρουν τεράστια στο λειτουργικό κόστος των καταστημάτων ενώ ταυτόχρονα θα εξανεμίσουν το εισόδημα των καταναλωτών. Οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα είναι συνεχείς. Κι αντί η του ΕΣΒ να προβληματίζεται για το τι αιτήματα θα προβάλει για να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό κάνει φιέστες που δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα ούτε πρόσκαιρο.

Η αγορά την Παρασκευή το βράδυ μπορεί να γεμίσει όντως από κόσμο, οποίος θα συρρεύσει να δει και να ακούσει τα μουσικά αλλά αυτό δεν επιφέρει καμιά ουσιαστική ανάσα στην τοπική αγορά. Βέβαια είναι σίγουρο ότι την επόμενη μέρα οι διοίκηση του ΕΣΒ και ο πρόεδρος του θα μιλήσουν για μεγάλη επιτυχία όμως:

1. ο των καταστημάτων θα είναι μηδενικός αφού το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπουν οι επιπλέον ώρες αλλά ότι έχει ισοπεδωθεί το εισόδημα κι άρα η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών

2. αυτό δυστυχώς δεν θα το αλλάξει η προσέλευση καταναλωτών από άλλες Θεσσαλικές πόλεις γιατί πολύ απλά για τους ίδιους λόγους δεν υπάρχουν τέτοιοι.

3. η εστίαση, τα τσιπουράδικα και τα καφέ μπορεί να δουλέψουν. Τα καταστήματα όμως το μόνο που θα έχουν είναι των λειτουργικών τους εξόδων σε περίπτωση που επιλέξουν να μείνουν ανοικτά ως τις 03.00 το πρωί!

4. Αύξηση των λειτουργικών εξόδων θα υπάρχει κι από τις υπερωρίες που θα κληθεί (ορθώς) να πληρώσει η επιχείρηση στους υπαλλήλους της. Βέβαια τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές σίγουρα θα βρουν κάποιο παραθυράκι ώστε και τους εργαζόμενους να εξαναγκάσουν να δουλέψουν παραπάνω και υπερωρίες να μην καταβάλουν όπως γίνεται συνήθως. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπατηθούν για ακόμα μια φορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

5. Τα τοπικά καταστήματα δεν θα έχουν σημαντικές εκπτώσεις στα προϊόντα τους, ασχέτως αν αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλει η Διοίκηση του ΕΣΒ. Κι αυτό όχι γιατί οι έμποροι δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν. Αν μπορούσαν θα είχαν ούτως ή άλλως χαμηλότερες τιμές. Αλλά με το κύμα ανατιμήσεων, με τα έξοδα να τρέχουν και να γιγαντώνονται και με τη φορολογία επίσης να είναι αβάσταχτη, δυστυχώς δεν υπάρχει περιθώρια επιπλέον εκπτώσεων. Τα πολυκαταστήματα που βγάζουν υπερκέρδη όλο το χρόνο ίσως και να τα καταφέρουν.

6. Η “Λευκή Νύχτα” από τον τρόπο που οργανώνεται δεν αφορά το σύνολο του εμπορικού κόσμου του & της Ν.Ιωνίας αλλά ένα πολύ μικρό κομμάτι που δραστηριοποιείται στο κέντρο. Τα προβλήματα όμως τα οποία πνίγουν τους εμπόρους αφορούν τους πάντες!

Με άλλα λόγια αυτό που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΣΒ ως στόχο για τη Λευκή Νύχτα” “Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής έχει διττό σκοπό, την τόνωση της οικονομίας της μικρομεσαίας επιχείρησης αλλά και στην προβολή της βολιώτικης αγοράς και παράλληλα στην προσέλκυση κόσμου από τις θεσσαλικές – γειτονικές πόλεις.”

Η διοίκηση του ΕΣΒ θα έπρεπε να ρίξει όλη της στο πως θα επιλυθούν τα προβλήματα των τοπικών επιχειρήσεων:

1. Μείωση φορολογίας & ΦΠΑ

2. Μείωση κόστους ενέργειας

3. Ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και του εισοδήματος των καταναλωτών

4. (Μη) επιστρεπτέα προκαταβολή

Με αυτά τα τεράστια προβλήματα τι θα γίνει, που απειλούν τις επιχειρήσεις με λουκέτο;

Γενικά τα πλασίμπο δεν δίνουν ουσιαστική λύση. Ούτε και οι ασπιρίνες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση