Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » ΛΑΕ Μαγνησίας: η Τρόικα ζητάει και ο Τσίπρας ξεπουλάει
ΛΑΕ Μαγνησίας: η Τρόικα ζητάει και ο Τσίπρας ξεπουλάει

ΛΑΕ Μαγνησίας: η Τρόικα ζητάει και ο Τσίπρας ξεπουλάει

Είναι μακρύς ο κατάλογος του ενδοτισμού της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα τα πεδία κοινοβουλευτικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Πραγματικά, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις “καλύτερες στιγμές” των μνημονιακών κυβερνήσεων στα τελευταία επτά χρόνια.

Νέο “ρεκόρ” των φωστήρων της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ότι φιλοδοξούν να κλείσουν την αξιολόγηση σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα(και ας τους “στήνουν” στα τηλέφωνα οι τροικανοί) γιατί οι διαφορές, όπως λένε, “είναι πλέον οριακές”. Ετσι η ενδοτική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχεται την εκποίηση ακόμη και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ αρκεί να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Σημίτης και αποτελούσαν προϋποθέσεις εισόδου της ς στην Ευρωζώνη.

Υποτιμούν την νοημοσύνη μας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Σταθάκης και ο Σκουρλέτης που είτε το “παίζουν” ότι διαφωνούν είτε δίνουν “μάχη”, υποτίθεται, για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Για το μόνο που νοιάζονται είναι να ικανοποιούν τις επιδιώξεις των δύο πλευρών(κυβέρνησης/εταίρων) και να γλυκαίνουν το χάπι των κυβερνητικών χειρισμών ώστε η κυβέρνηση να έχει μικρότερο πρόβλημα να “περάσει” την συμφωνία τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή το 1948, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ήταν μόλις 156kwh/κάτοικο, όταν στην Ιταλία έφθανε τις 500kwh, στις ΗΠΑ τις 2.296kwh, στην Ελβετία 1.390kwh και την Νορβηγία 2.770kwh. Το 1950 για λόγους εθνικής ασφάλειας, εξηλεκτρισμού και βιομηχανικής ανάπτυξης με ψήφους όλων των κομμάτων της Βουλής εξαγοράστηκαν οι περίπου 400 ιδιωτικές ηλεκτρικές επιχειρήσεις(ελληνικών και πρωτίστως ξένων συμφερόντων) από την ΔΕΗ(1468/1950) με παραχώρηση αποκλειστικού προνομίου σ' αυτήν παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Ενώ το 1955 οι τιμές της κιλοβατώρας φωτισμού δεν ήταν ακόμη ίδιες σ' όλη την Ελλάδα, πχ σε -Πειραιά ήταν 1,417δρχ., στον Πύργο 5,83 δρχ., στη Φλώρινα 4,99δρχ., στην Κύμη 7,98δρχ., στην Ανδρίτσαινα 11,30δρχ.(ναι δεν είναι ανέκδοτο υπήρχε οικονομία και πριν το ευρώ η οποία εξηλέκτρισε όλη την Ελλάδα).

Ας δούμε τώρα, με την σειρά τι εξαναγκασμούς και εξουθενωτικές ρυθμίσεις περιλάμβανε το 3ο μνημόνιο και οι νέες απαιτήσεις της Κομισιόν:

α) Δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, με τιμή εκκίνησης 37,37€/Mwh ενώ το μεταβλητό κόστος λιγνιτικής παραγωγής ορίστηκε στα 27,26€/Mwh, αντί των 59€/Mwh που παρουσίαζε η ΔΕΗ ή των 40€/Mwh που αναγνώριζαν οι ανταγωνιστές της.

Γιατί καθορίστηκε τόσο χαμηλή τιμή κ. Σκουρλέτη?

Αποτέλεσμα:

  • η ΔΕΗ πουλάει κάτω του κόστους με ζημιά πάνω από 100εκ.€.
  • η ΔΕΗ δίνει εκπτώσεις 15% για να κρατήσει τους πελάτες της με ζημιά(οι ανταγωνιστές εξυπηρετούν τους μεγάλους καλοπληρωτές).
  • η ΔΕΗ δίνει φθηνό ρεύμα σε εταιρείες με ζημιά αντίθετα οι ανταγωνιστές της δεν υποχρεούνται να έχουν πελάτες όλων των κατηγοριών, π.χ. τα ΕΛΠΕ έχοντας φθηνό συμβόλαιο με την ΔΕΗ δεν επιλέγουν ως πάροχο την ELPEDISON της οποίας είναι μέτοχοι ετσι αυτή απευθύνεται σε πελάτες ακριβών τιμολογίων για να έχει μεγαλύτερο κέρδος.

β) Υποχρεωτική εκχώρηση εκ' μέρους της ΔΕΗ του 50% των πελατών λιανικής(δηλ. διώχνει τους μισούς πελάτες της χωρίς να πάρει αποζημίωση) μέχρι το 2020. Ο νεοφιλελευθερισμός σε όλο του το μεγαλείο με η ζημιά ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ για την ΔΕΗ.

γ) Μηδενισμός ελλείμματος Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με χρέωση στους προμηθευτές, αυτό ζημιώνει τη ΔΕΗ 400εκ.€.

δ) Παράταση του μηχανισμού ευελιξίας που συνεχίζει να επιδοτεί ιδιώτες που έχουν μονάδες Φ.Α, με ζημιά για την ΔΕΗ 100εκ.€/έτος.

ε) Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τον όμιλο ΔΕΗ με κατάληξη την πώληση του 100% ή εύρεση “εναλλακτικού ισοδυνάμου”(κάτι σαν το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του ‘15). Διευκρινίζω ότι στον ΑΔΜΗΕ ανήκουν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ και καθοριστικής σημασίας για εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας καθώς και η διαχείριση του.

στ) Άμεση προσαρμογή στο “μοντέλο στόχο” της ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Αυτοί ήταν οι όροι του 3ου μνημονίου που κατέληγαν “Σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω, οι θεσμοί θα εισηγηθούν δομικές , μετάφραση, πλήρης απαξίωση και κατακερματισμός της πάλαι ποτέ κραταιής ΔΕΗ με ξεπούλημα των πιο επικερδών τμημάτων της.

Η εθελόδουλη συγκυβέρνηση δεν σταματά, ετσι, όταν αιφνιδιαστικά η Κομισιόν θέτει παράνομα το ζήτημα του ξεπουλήματος του 40% των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ αυτή ΥΠΟΧΩΡΕΙ αρκεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Παρά το γεγονός ότι ακόμη και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(/2008/824 τελικό) αναφέρει; «Η σε ποσοστό 40% για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αναφορά στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στην Ελλάδα και όχι με αναφορά στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της ΔΕΗ. Η Επιτροπή κατέληξε στο ποσοστό 40% λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ΔΕΗ είχε ήδη και θα διατηρούσε προνομιακή σε ποσοστό 60% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη.» Δηλαδή επιλέγει συνειδητά, παρά το περιθώριο που της δίνεται από την απόφαση να ολοκλήρωση το ξεπούλημα της ΔΕΗ, αρχίζοντας με το 40% παλαιών και νέων λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, συνεχίζοντας δια του market test του Φθινόπωρου στην πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά ακόμη και σε αλλαγή των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος, με παράλληλη συνέχιση των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ) με αυξημένες υποχρεώσεις από τις δυο πλευρές(ΔΕΗ, ιδιώτες).

Οι κοινωνικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης με την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα και ελέγχου στα ηλεκτρικά δίκτυα και την ΔΕΗ είναι άμεσες που σημαίνει ότι:

α) Θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος και μάλιστα ανεξέλεγκτα.

β) Θα καταργηθεί το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

γ) Θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις/διευκολύνσεις στην των οφειλών. Θυμίζω ότι με το 3ο μνημόνιο καταργήθηκε ο 4320/19-03-2015(νόμος Λαφαζάνη), που για εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχιας προέβλεπε ν 1200kwh/τετράμηνο, ετσι οικογένεια με κοινωνικό τιμολόγιο που πλήρωνε 65€/τετράμηνο τώρα πληρώνει 225€/τετράμηνο(3,5 φορές επάνω).

δ) Θα γίνουν μαζικές απολύσεις(αξιοποιώντας την απελευθέρωση απολύσεων στην οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές) αντικαθιστώντας τους παλαιότερους υπαλλήλους με νέους χαμηλόμισθους σε συνθήκες “γαλέρας”.

ε) Θα περάσουν στα χέρια νέων τσιφλικάδων τα ορυχεία οι θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί με ότι αυτό συνεπάγεται για την χρήση της γης και των υδάτων.

Αλλά δεν “ιδρώνει” το αυτί του μνημονιακού μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου και ξεπουλάει το “εργαλείο” για την του λαού και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Γιατί έχουν χαριστεί στον ξένο παράγοντα και την παρασιτική ελληνική ολιγαρχία, που συνεργάζεται μαζί του, και μαζί “θρέφονται” από την συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας για να εξυπηρετηθεί το γενικό συμφέρον της ευρωζώνης και του ευρώ.

Μοναδικός τους ΤΡΟΜΟΣ ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο(παρά τις διαφορές) όλων των δημοκρατικών, πατριωτικών, προοδευτικών, αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών, αριστερών κομμουνιστικών δυνάμεων για να σταματήσει τον μνημονιακό κατήφορο στη χώρα με στόχο μια ριζοσπαστική ανατροπή που θα απαντάει στις ανάγκες και θα έχει σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Ήρθε η ώρα να μετρηθούμε με την Ιστορία, για καθένα/καθεμιά μας ατομικά αλλά και για κάθε συλλογικότητα          ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση