Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Κατά της ΔΕΥΑΜΒ και στελεχών της της ΝΔ η μείζονα μειοψηφία Βόλου
Κατά της ΔΕΥΑΜΒ και στελεχών της της ΝΔ η  μείζονα μειοψηφία Βόλου

Κατά της ΔΕΥΑΜΒ και στελεχών της της ΝΔ η μείζονα μειοψηφία Βόλου

 

Πριν λίγες μέρες, μέσα στο χιονιά, βιώσαμε μαζί μ'όλους τους συμ το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε στο πολεοδομικό συγκρότημα με τις παρατεταμένες διακοπές υδροδότησης. Δεν θελήσαμε να διατυπώσουμε τις θέσεις μας, όσο το πρόβλημα βρίσκονταν σε εξέλιξη, αφ'ενός για να μην κατηγορηθούμε για λαϊκισμό και αφ'ετέρου για να ακούσουμε έστω και καθυστερημένα κάποια υπεύθυνη τεχνική εξήγηση από μέρους της ΔΕΥΑΜΒ για τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα. Δυστυχώς, αντί πειστικής εξηγήσεως, τόσο κατά τη διάρκεια του προβλήματος όσο και κατά τις επόμενες μέρες εισπράξαμε μαζί με όλους τους δημότες μόνο την ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της  ΔΕΥΑΜΒ.

Συγκεκριμένα, αντί να δεχτούν την κριτική και ιδιαίτερα αυτή που προέρχονταν δικαιολογημένα από όλους τους  και να πουν την αλήθεια από τη πρώτη στιγμή, προτίμησαν να ακολουθήσουν την γνωστή αποτυχημένη συνταγή  από τη μία της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για ό,τι συνέβη (θυμίζουμε τις σχετικές δηλώσεις του ασκούντα καθήκοντα δημάρχου κ. Θεοδώρου και του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ κ. αλάτη που έφτασε στο σημείο της «παραίτησης») και από την άλλη της μετάθεσης, με παραληρηματικές τοποθετήσεις του σε αργία υπόδικου, της ουσιαστικής ευθύνης στους πολίτες, όπως στον κυρ Νίκο και στις  «κυρά Κατίνες»,που δήθεν άδικα διαμαρτύρονταν, αφού  αυτοί φταίξανε, γιατί άφηναν τις βρύσες ανοιχτές και προκαλούσαν «υπερκατανάλωση»  ή γιατί δεν φρόντισαν να μονώσουν το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού τους.

Έτσι, μέχρι σήμερα, για το εν λόγω φιάσκο της ΔΕΥΑΜΒ, η κοινωνία έχει υπόψη της  μόνο την ενημέρωση του  ΤΕΕ Μαγνησίας, που με τεκμηρίωση κατέγραψε τους λαθεμέ τεχνικούς χειρισμούς της ΔΕΥΑΜΒ που προκάλεσαν τις βλάβες του δικτύου ύδρευσης τις μέρες του χιονιά.

Και πριν προλάβει να συνέλθει η πόλη  από  το προαναφερόμενο φιάσκο της ΔΕΥΑΜΒ που άφησε για μέρες χιλιάδες πολίτες χωρίς νερό, αποκαλύφθηκε στη συνέχεια το σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Βιολογικού με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων επεξεργασμένου λύματος, που ελήφθησαν στις 14-12- από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, τα αδιαμφισβήτητα συγκλονιστικά μετρήσεων της ανωτέρω αρμόδιας κατά νόμο Αρχής αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά στον Βιολογικό δεν λειτουργεί η διαδικασία απολύμανσης των επεξεργασμένων λυμάτων.  Η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στη ΔΕΥΑΜΒ διαφορετικά στοιχεία δικών της αναλύσεων δειγμάτων επεξεργασμένου λύματος. Άλλωστε, παρά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ την περασμένη Τρίτη ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει δικά της διαφορετικά στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα, οι μέρες πέρασαν και δημοσιότητα μέχρι στιγμής δεν υπήρξε…. Δύο εκδοχές λοιπόν ισχύουν: Ή η ΔΕΥΑΜΒ είχε κάνει αναλύσεις και κρύβει τα επιβαρυντικά στοιχεία τους ή δεν έχει κάνει αναλύσεις κατά παράβαση του νόμου.  Η παράταξή μας τονίζει για μια ακόμη φορά ότι ο Βιολογικός, η βασικότερη υποδομή της περιοχής μας που σκοπό έχει να προστατεύει τη θάλασσά μας, τον Παγασητικό, εμφανίζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Όλο αυτό το ιστορικό επιβάλλεται  άμεσα να κριθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Άλλωστε οι μετρήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της 14ης-12- ήδη έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη. Όμως, σήμερα πριν λίγες ώρες, ακούσαμε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ τα μαντάτα: «Αποκάλυψε» σε συνέντευξη ότι «Η ΔΕΥΑΜΒ προτίθεται να αναθέσει σε ιδιώτη τη συντήρηση και λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού». Η παράταξή μας, έχοντας ως βασική αρχή τη διαφύλαξη και διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ και συμμεριζόμενη την ίδια αγωνία των συμπολιτών μας της Κίνησης για την διαχείριση του νερού, ανησυχεί σοβαρά για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και είναι κάθετα αντίθετη σ' αυτό το σενάριο της εκχώρησης σε ιδιώτη του Βιολογικού που πάει να το περάσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ με πρόσχημα τη  μείωση του κόστους λειτουργίας. Ποιός μας εγγυάται ότι με το ίδιο πρόσχημα δεν θα αποπειραθούν προσεχώς να εκχωρήσουν σε ιδιώτες και την ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση;

Επειδή πιστεύουμε ότι τα τελευταία σοβαρότατα προβλήματα που προέκυψαν στο δίκτυο ύδρευσης και στο Βιολογικό δεν είναι άσχετα με το ότι επιστημονικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ με γνώση και εμπειρία διώχθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν εργασιακά, η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να αξιοποιεί όλο το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό της χωρίς αποκλεισμούς και ιδιαίτερα όταν τα τελευταία επτά χρόνια  λειτουργεί  κάτω από συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που της επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.

Τέλος και μία κριτική παρατήρηση προς τον κ. Αγοραστό, τον κ. Κοπάνα, την κα. Κολυνδρίνη και όποια άλλα στελέχη του μηχανισμού της τοπικής ,  που ενώ έσπευσαν να υποστηρίξουν στις δημοτικές την παράταξη Μπέου (μην ξεχνάμε και τον εναγκαλισμό και στήριξη από την Χ.Α.) και συνέβαλαν καθοριστικά στο ,  το τελευταίο διάστημα χλευάζονται και λοιδορούνται απ' αυτόν. Σε σας όλους λέμε «ας προσέχατε» και παράλληλα περιμένουμε να ακούσουμε έστω και καθυστερημένα την ειλικρινή αυτοκριτική σας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση