Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Kάλεσμα Μετώπου Ενεργών Πολιτών Βόλου για δημοκρατισμό στο Δήμο Βόλου
Kάλεσμα Μετώπου Ενεργών Πολιτών Βόλου για δημοκρατισμό στο Δήμο Βόλου

Kάλεσμα Μετώπου Ενεργών Πολιτών Βόλου για δημοκρατισμό στο Δήμο Βόλου

Το 2014, μετά το τέλος του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, κανείς δε φαντάστηκε ότι τα πράγματα για τον δήμο του Βόλου θα ήταν τόσο δύσκολα. Μέσα σε μια πενταετία, φτάσαμε στο σημείο ο χώρος του δημαρχείου να γίνεται φρούριο από τα ΜΑΤ. Πολίτες που διαμαρτύρονται δίκαια γιατί θέλουν η ανάπλαση του αστικού ιστού να γίνεται με κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηρίζονται αλήτες και σέρνονται στα δικαστήρια απ' την δημοτική αρχή. Επίσης, φαινόμενα αντιδημοκρατισμού και απειλές εναντίον πολιτών ή δημοτικών συμβούλων βρίσκονται στην “ημερήσια διάταξη” σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για άλλη μια φορά πολλά ερωτηματικά γεννιούνται από την διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν τον δήμο του Βόλου. Ερωτηματικά, που η τωρινή δημοτική αρχή αφήνει αναπάντητα, στους πολίτες που θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει με το τους, την ατμοσφαιρική ρύπανση που μολύνει τον αέρα που αναπνέουν ή το εργασιακό τους μέλλον.

Το “Μέτωπο Ενεργών Πολιτών Βόλου” πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού, αμεσοδημοκρατικού σχήματος, που πάει κόντρα στις επιταγές των μνημονίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Που πιστεύει ότι η Τ.Α. πρέπει να είναι πυλώνας συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και όχι το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που φέρνει ο «Κλεισθένης» το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι φέρνει δημοκρατία στην Τ.Α. ενώ στην ουσία επιβάλει το παρατηρητήριο των οικονομικών από την κεντρική κυβέρνηση και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μετατρέποντας τον δήμο σε επιχείρηση ξεχνώντας ότι οι δημοτικές αρχές δεν είναι για να φέρνουν κέρδη στο κράτος, αλλά για να παρέχουν σε όλους τους πολίτες έναν αξιοπρεπή και ασφαλή τόπο διαβίωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη πόλη του Βόλου είναι η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF από την δημοτική αρχή με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να χρησιμοποιείτε το SRF ως καύσιμο από την τοπική , αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες μελέτες, τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία, αυξήθηκαν κατά πολύ οι περιπτώσεις καρκίνου και νοσημάτων που σχετίζονται με την ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Στο οποίο πρόβλημα η τωρινή δημοτική αρχή αλλά και οι υπόλοιποι μνημονιακοί διεκδικητές του δήμου ( , ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) έχουν ακριβώς την ίδια στάση.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η που ασκεί ο Μπέος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις εντολές των μνημονίων που μιλάνε για ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών. Έτσι, εκτός από το να παίζει τα παιχνίδια των ιδιωτικών συμφερόντων και να διακινδυνεύει άλλη μια φορά την υγεία μας, προσπαθώντας να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΥΑΜΒ, ο Μπέος πλασάρει τον εαυτό του ως «υπάκουο παιδί» των μνημονιακών κομμάτων που άμεσα είτε έμμεσα τον στηρίζουν για να προωθεί τα συμφέροντα τους. Κάθε αξία που κατέχει το καθαρό και φθηνό στη ζωή των δημοτών, καταλύθηκε και υπονομεύεται καθημερινά, καθώς το πόσιμο νερό έρχεται στο ποτήρι μας πανάκριβο και μόνο από πλαστικά μπουκάλια που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Κι αυτό βέβαια, αποτελεί κομμάτι της πολιτικής της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, που βλέπει προς ένα μέλλον όπου το νερό και η διαχείριση του δεν ανήκει στους πολίτες, αλλά στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών, που παραβλέπουν τις ανάγκες των κατοίκων και την γνώμη τους για αυτό, προκειμένου να κερδίσουν.

Σαν συνέπεια αυτού, η δημοτική αρχή κρατάει σε συνεχή υποστελέχωση την ΔΕΥΑΜΒ για να καταδείξει την δήθεν ανάγκη της για ιδιωτικοποίηση. Έτσι λοιπόν, για άλλη μια φορά που θα έδιναν στην πόλη πραγματική οικονομική πνοή χάνονται στο βωμό του κέρδους των εταιρειών. Από την άλλη πλευρά σαφώς, πουλάει το σενάριο της ψευτο- ανάπτυξης που θα ήθελε να πλασάρει στους δημότες ο Μπέος, δηλαδή ότι “θα φέρει λεφτά” στην πόλη ο με τις υπέρλαμπρες φιέστες που στήνει κάθε Χριστούγεννα, οι οποίες πληρώνονται αδρά από τους πολίτες στα δημοτικά τέλη. Ξεχνάει να αναφέρει όμως, την επόμενη μέρα μετά από τις φανταχτερές εκ, ότι τους νέους της πόλης τους περιμένει η μεγάλη ή η επισφαλής εργασία με κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα.

Για όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα μας, καλούμε τις οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς της πόλης, τα μέλη των κινημάτων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, τους νέους, άλλες δημοτικές κινήσεις που θα προκύψουν με αυτά τα χαρακτηριστικά και όλους τους κατοίκους του Βόλου, σε μια κοινή εκλογική κάθοδο στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου για να μπορούν να εκφραστούν, να διεκδικήσουν και να αντιδράσουν από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και στο δρόμο λέγοντας όχι στην κατάλυση του δικαιώματος των πολιτών στην υγεία, το καθαρό και φθηνό νερό και στην αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση