Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Κ. Παπανάτσιου: Κοινωνική ανασφάλεια- Τι σηματοδοτούν τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη
Κ. Παπανάτσιου: Κοινωνική ανασφάλεια- Τι σηματοδοτούν τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη

Κ. Παπανάτσιου: Κοινωνική ανασφάλεια- Τι σηματοδοτούν τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη

Οι εικόνες στη Νέα Σμύρνη, εικόνες ωμής βίας των οργάνων της ς εν ώρα υπηρεσίας, απέναντι σε πολίτες, ξεσήκωσαν αντιδράσεις από όλο το δημοκρατικό κόσμο. Παρά την αρχική προσπάθεια αλλοίωσης της είδησης από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, τα οποία έχουν εγκαταλείψει πια τη δημοσιογραφική , τα διαδιδόμενα μέσω διαδικτύου βίντεο αλλά και οι μαρτυρίες οικογενειών και κατοίκων της περιοχής, αναδεικνύουν τη διάσταση της κατάστασης.

Ένας νεαρός άνθρωπος ξυλοκοπείται βάναυσα και καταλήγει με σπασμένα πλευρά και χέρι. Οι παρευρισκόμενοι στην πλατεία, οικογένειες με μικρά παιδιά, φωνάζουν στους αστυνομικούς να τον αφήσουν ήσυχο, να μην τον χτυπάνε, φωνάζουν ότι δεν έκανε τίποτα! Ο ίδιος ο νεαρός φωνάζει «πονάω, γιατί με χτυπάτε; πονάω»….

Αυθόρμητα, την ίδια μέρα, ο κόσμος της Νέας Σμύρνης ξεχύθηκε στους δρόμους, κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, διεκδικώντας δικαιοσύνη. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα παρά μόνο μετά τη γενική κατακραυγή, ο αρχηγός της ς δε βρήκε λέξη να πει για το ξυλοκόπημα ενός πολίτη μέρα μεσημέρι, και ο πολιτικός Προϊστάμενος, ο αρμόδιος Υπουργός, ψέλλισε τη λέξη ΕΔΕ, η οποία γνωρίζουμε όλοι που καταλήγει ή μάλλον που δεν καταλήγει.

Από την πρώτη στιγμή οι βουλευτές και η εκπρόσωπος τύπου της Κυβέρνησης, σχολιάζοντας το συμβάν, προσπάθησαν για ακόμη μια φορά να στοχοποιήσουν το ΣΥ.ΡΙΖ.Α, με έωλες αιτιολογίες ότι στη Νέα Σμύρνη, μοιράζονταν τρικάκια (φυλλάδια) που αναφέρονταν στη σύζυγο του πρωθυπουργού ως «υπέρκομψη».

Όταν το αστείο αυτό αφήγημα δεν έπιασε, προσπάθησαν να στοχοποιήσουν το θύμα του ξυλοδαρμού. Βουλευτής της Ν.Δ, παραβιάζοντας το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, δήλωνε στα κανάλια το όνομα του νεαρού και τα πολιτικά του φρονήματα, στοιχεία τα οποία ποτέ δεν ανέφερε από που τα γνωρίζει και πως έχει πρόσβαση σε αυτά. Στοιχεία επίσης, που δεν έχουν καμία σημασία σε μια Δημοκρατία, αφού κανείς δεν διώκεται για τις πεποιθήσεις του, αλλά μόνο για τυχόν παράνομες πράξεις του.

Είναι δε απορίας άξιο πως βουλευτές της ΝΔ μαθαίνουν αμέσως τα στοιχεία και τα φρονήματα των πολιτών – ανακοινώνοντας τα και δημόσια – αλλά στην περίπτωση του διορισμένου από τη ΝΔ προέδρου του Εθνικού θεάτρου, σήμερα κατηγορούμενου για παιδεραστία, κανείς δεν ήξερε τίποτα, ενώ σύσσωμη η Κυβέρνηση αναφέρονταν σε αυτόν ως «γνωστό σκηνοθέτη-ηθοποιό».

Αυτή η στάση της Κυβέρνησης, η ουσιαστική απραξία και ατιμωρησία μπροστά στην ωμή βία που ασκείται από όργανα της αστυνομίας, το “φακέλωμα” πολιτών και φρονημάτων που δε διστάζει να το πλασάρει στα κανάλια, αλλά και η απάθεια του ίδιου του Πρωθυπουργού που δεν τοποθετήθηκε για το συμβάν, οδήγησε στη μαζική διαδήλωση των 6.000 ατόμων το βράδυ της Τρίτης.

Η ωμή βία που επίσης ασκήθηκε από μερίδα ατόμων εναντίον ενός αστυνομικού, στο τέλος της συγκέντρωσης, είναι θλιβερή και καταδικαστέα. Δε μπορεί όμως να αμαυρώσει την εικόνα χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών που, παρά το lockdown, ξέσπασε σε διαμαρτυρία για όλα όσα ζει και ανέχεται τον τελευταίο χρόνο.

Δυστυχώς, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις ειδικών φρουρών, τους οποίους διοχετεύει στους δρόμους χωρίς εκπαίδευση και με ξεκάθαρη εντολή. Τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, τα οποία μάλιστα δεν αποδίδουν, έχουν μετατρέψει τους αστυνομικούς σε σερίφηδες που επιβάλλουν την τάξη στις πλατείες, τις παραλίες και τους δρόμους, κόβοντας πρόστιμα και διατάσσοντας «διάλυση των συγκεντρωμένων», θυμίζοντας σκοτεινές εποχές.

Στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη:

-Αστυνομικοί εισέβαλλαν σε κινηματογράφο στην Αθήνα, κατά την προβολή της ταινίας Τζόκερ, τρομοκρατώντας θεατές, μεταξύ αυτών και έφηβοι. Η κάλυψη της παράνομης προσαγωγής παιδιών από τον Υπουργό αιτιολογήθηκε τότε με το σκεπτικό ότι η Αστυνομία ελέγχει κάθε καταγγελία, ακόμη και «φαιδρή», όπως ο ίδιος δήλωσε.

– Αστυνομικοί εισέβαλλαν στο σπίτι του σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ και της οικογένειάς του, όπου ο ίδιος και οι δυο γιοί του ξυλοκοπήθηκαν, όπως κατήγγειλαν δημόσια, στην του σπιτιού τους, επειδή δεν δέχτηκαν να εισέλθει η αστυνομία στο προστατευμένο από το νόμο άσυλο της οικίας τους, χωρίς ένταλμα.

– Φοιτητής στα Σεπόλια ξυλοκοπείται ενώπιον των γονιών του και ο πατέρας του, στη θέα των γεγονότων, παθαίνει έμφραγμα.

– Η ΝΔ αποφασίζει και διατάζει την απαγόρευση των διαδηλώσεων, οξύνοντας την καταστολή εναντίον ειρηνικών διαμαρτυριών, όπως των πρόσφατων κινητοποιήσεων των φοιτητών.

– Ακολούθησε εισαγγελική κατά του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών αρχηγών για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου, όπου απαγορεύτηκε η κατάθεση στεφάνου, παρά την τήρηση των μέτρων.

– Ιδρύθηκε πανεπιστημιακή Αστυνομία, με ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε στιγμή που τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι κλειστά, χωρίς διαβούλευση με Καθηγητές, Πρυτάνεις και φοιτητές.

Κλείσαμε πρόσφατα ένα έτος συνεχών απαγορεύσεων.

Είμαστε η μόνη χώρα που έχει ως μόνιμη απάντηση στην πανδημία το συνεχές lockdown. Η ελληνική κοινωνία έχει εγκαταλειφθεί και η Κυβέρνηση απαντά με περιστολή ελευθεριών, καταστολή και το περίφημο επικοινωνιακό εύρημα της ατομικής ευθύνης.

Το ΕΣΥ βρίσκεται συνεχώς σε σημεία κατάρρευσης, οι ΜΕΘ δεν αυξάνονται, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν προσλαμβάνονται, οι νοσοκομειακοί καταγγέλλουν τις συνεχείς παλινωδίες της Κυβέρνησης και ανακοινώνουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, μην αντέχοντας άλλο τις αλλεπάλληλες υπερωρίες. Τα μέτρα αναχαίτισης του ιού, που προτάσσει συνεχώς η Κυβέρνηση, τα παραβιάζει πρώτος απ' όλους, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Κανένας έλεγχος της διασποράς δεν πραγματοποιείται στην κοινότητα, κανένας έλεγχος σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, ενώ ο συνωστισμός σε ΜΜΜ είναι τεράστιος.

Την ίδια ώρα ο κόσμος της εργασίας έχει μείνει αβοήθητος. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις αυξάνονται συνεχώς, η ανεργία έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν αστήριχτοι και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό είναι σαν να μην υπάρχουν. Η χώρα μας έχει εισέλθει σε μία ύφεση που αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα, τα οποία δεν ζήσαμε ούτε κατά το πρώτο μνημόνιο, τις άσχημες εκείνες εποχές που εκατομμύρια συμπολίτες μας ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Στο μέτωπο της παιδείας σχολεία ανοίγουν και κλείνουν χωρίς σχέδιο, χωρίς τεστ και έλεγχο, χωρίς αποστάσεις και με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, αντί μείωσης. Η τηλεκπαίδευση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα, μια βαθιά κοινωνική ανισότητα, αφού δεν υπάρχει λύση για τις οικογένειες εκείνες που δεν μπορούν να διαθέσουν έναν υπολογιστή για κάθε παιδί ή που δεν διαθέτουν ίντερνετ.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, νομοσχέδια με τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, εργασιακές – εκπαιδευτικές – περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών, καταθέτονται μέσα στη νύχτα. Η ΝΔ είναι η μόνη Κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας ψήφισε πτωχευτικό κώδικα ώστε να διευκολύνει τις κατασχέσεις. Η παρουσία των Βουλευτών είναι μηδαμινή, λόγω μέτρων, αλλά ο αριθμός των νομοσχεδίων που καταθέτει και ψηφίζει μόνη της η ΝΔ αυξάνεται συνεχώς.

Στο πρωτοφανές διάγγελμα της τρίτης ο Πρωθυπουργός της χώρας επικαλέστηκε δήθεν την ενότητα, καταδικάζοντας τη βία στον αστυνομικό, ξεχνώντας όμως να καταδικάσει τη βία που ασκήθηκε στους πολίτες. Προσέφυγε δε και στην προσφιλή του τακτική ‘'για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ'', που προκαλεί πλέον γέλιο. Η Κυβέρνηση ζητά – λόγω πανδημίας – να μη διαδηλώνουν οι πολίτες, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει να ψηφίζει νομοσχέδια πτώχευσης του λαού, ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση του 8ωρου και μοιρασιάς εκατομμυρίων σε υμέτερους.

Έχουμε μια Κυβέρνηση αλαζόνων, η οποία δεν αντιλαμβάνεται στο ελάχιστο την κοινωνία. Την αντιμετωπίζει σαν κακομαθημένο παιδάκι, κουνώντας συνεχώς το δάχτυλο, ενώ την περιπαίζει παράλληλα όταν δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη, για τίποτε. Ούτε καν για τον απευθείας διορισμό και τη συγκάλυψη, επί ένα μήνα, του κ. Λιγνάδη.

Μια ολόκληρη κοινωνία ζει στην αν. Αν για το πού θα απευθυνθεί αν αντιμετωπίσει πρόβλημα ς, ανασφάλεια για την ανεργία, ανασφάλεια για την παιδεία, ανασφάλεια γιατί ζει με μηδενικό μισθό ή με το μισό μισθό επί οχτώ μήνες, ανασφάλεια γιατί δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας, ανασφάλεια για τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία την καλούν να πειθαρχήσει.

Η σωματική βία που ασκήθηκε στη Νέα Σμύρνη, με τα δύο πρόσφατα συμβάντα, καταδικάστηκε και είναι κατακριτέα από όλο τον δημοκρατικό κόσμο.

Οι χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες όμως, που συγκεντρώθηκαν στη πλατεία, σε μια μεγαλειώδης διαδήλωση, αλλά και οι εκατομμύρια δημοκρατικοί πολίτες της ς, ενώνουν τις φωνές τους και για μια άλλης μορφής βία. Αυτή της ανασφάλειας, της ανεργίας, της μαζικής φτωχοποίησης, των κατασχέσεων, της έλλειψης κλινών και υποδομών ς σε καιρό πανδημίας, της παιδείας των ανισοτήτων, της περιστολής των ελευθεριών. Τη φωνή αυτών των πολιτών την ακούει ο κ. Μητσοτάκης;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση