Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ » Ημερήσια συνάντηση για Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία
Ημερήσια συνάντηση για Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία

Ημερήσια συνάντηση για Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία

Ημερήσι συνάντηση γι την Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, από τις 10.00 π.μ. έως τις 18.00 στο Βόλο.

Η ομάδα συναδελφικής εποπτείας αφηγηματικής ψυχοθεραπείας Βόλου, σκέφτηκε – σχεδόν 6 χρόνια μετά το 1ο σεμινάριο αφηγηματικής θεραπείας στην Ελλάδα – να οργανώσει μια παρόμοια συνάντηση παρουσίασης και ανταλλαγής για την αφηγηματική θεραπεία, δωρεάν για όλους.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, “επιλέξαμε το Βόλο, στον οποίο έχει την έδρα της η ομάδα, και αποτελεί μια διαφορετική από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα ς και Θεσσαλονίκης, που συνήθως γίνονται σεμινάρια και ημερίδες. Επιπλέον, η γεωγραφική του θέση (σχεδόν στο μέσο της κυρίως Ελλάδας) πιστεύουμε να διευκολύνει τις μετακινήσεις και την εύκολη πρόσβαση.
Πρόκειται για μια συνάντηση που:
– θα βοηθήσει να συναντηθούν και να μιλήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με την αφηγηματική – αφηγηματικοί θεραπευτές, εκπαιδευόμενοι, ενδιαφερόμενοι, κ.ά.
– θα δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να ακούσουν ιστορίες από την εφαρμογή της αφηγηματικής στα πλαίσια που ο καθένας την εφαρμόζει
– θα δώσει τη να νιώσουν μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας και λιγότερο μόνοι
– θα βοηθήσει να αλληλοεκπαιδευτούν
– θα δείξει πώς εφαρμόζεται η αφηγηματική πρακτική στην Ελλάδα και πώς αυτό την κάνει ιδιαίτερη και ξεχωριστή μιας και είναι μια πολιτισμικά ευαίσθητη μορφή θεραπείας
– δεν θα περιλαμβάνει οικονομικό κόστος μιας και δεν θα υπάρχει χρηματικό αντίτιμο για τη συμμετοχή τους
– θα δώσει την ώθηση που χρειάζονται για την οργάνωση ίσως στο μέλλον ενός συνεδρίου για την αφηγηματική θεραπεία στην Ελλάδα.

Επίσης οι διοργανωτές τονίζουν:”Για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων όσοι επιθυμείτε να συμμετέχετε.

Πιο συγκεκριμένα:

  • όσοι επιθυμείτε να παρουσιάσετε τη δουλειά σας με την αφηγηματική θεραπεία θα χρειαστεί να μας ενημερώσετε σχετικά έως 30 Μαρτίου 2015 (λόγω του περιορισμού του χρόνου υπάρχει περιορισμός στο πλήθος των παρουσιάσεων). Οι παρουσιάσεις θα χρειαστεί να είναι σύντομες (ως 20 λεπτά) ώστε να υπάρχει δυνατότητα συζήτησης. Ακόμη, θα ήταν χρήσιμο να μας ενημερώσετε για τη θεματική της παρουσίασής σας (εκπαίδευση, θεραπεία, συμβουλευτική, έρευνα, δουλειά με την κοινότητα, κ.ά.)με μια πολύ σύντομη περίληψη.
  • όσοι επιθυμείτε να παραβρεθείτε ως κοινό θα χρειαστεί να μας ενημερώσετε έως 20 Απριλίου 2015.
  • Εδώ θα χρειαστεί να προσθέσουμε ότι θα υπάρξει περιορισμένος αριθμός θέσεων καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πολύ μεγάλων αιθουσών.
    Στη διάρκεια της ημερήσιας αυτής συνάντησης θα φροντίσουμε να περιλαμβάνεται σχολιασμός των παρουσιάσεων μέσα από διαδικασίες και πρακτικές της αφηγηματικής ώστε να υπάρξει και βιωματική εξοικείωση με αυτές.
    Καθώς το πνεύμα της συνάντησης έχει να κάνει με την ελεύθερη και δωρεάν συμμετοχή στη γνώση και έχει οργανωθεί με την ιδέα της εθελοντικής συμμετοχής και της ευγενικής παραχώρησης του χώρου που θα αξιοποιήσουμε, η κάλυψη των αναγκών μας εκείνη την ημέρα σε ροφήματα και φαγητό θα καλυφθεί με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, ο καθένας μπορεί να φέρει το ρόφημά του και κάτι δικό του για να το μοιραστούμε σε ένα κοινό μπουφέ (φαγητό, γλυκό, κ.ά.)
    Ο σεβασμός και η φροντίδα του χώρου θα είναι ευθύνη όλων μας.
    Ο χώρος φιλοξενίας είναι μια ευγενική παραχώρηση του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο Βόλο.
    Για δηλώσεις συμμετοχής (είτε ως εισηγητής ως 30 Μαρτίου, είτε ως ακροατής ως 20 Απριλίου) μπορείτε να επικοινωνείτε στο email : vikisteka@hotmail.com (Στέκα Βίκυ) είτε στο email : gvleioras@gmail.com (Γιώργος Βλειώρας).
    Να σημειωθεί πως όταν η αφηγηματική ξεκινούσε να… διαδίδεται, ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις ιδέες και τις πρακτικές τους οι άνθρωποι που ενδιαφέρονταν, ήταν τα διάσπαρτα σεμινάρια και το ετήσιο διεθνές συνέδριό τους. Το πρώτο έγινε στην . Ένα διαφορετικό, που άνοιγε τελετουργικά ζητώντας από τους Αβοριγίνες (ιθαγενείς της ς) την άδεια για να χρησιμοποιήσουν τον χώρο, τον τόπο τους.
    Στη συνέχεια ο καθένας/ καθεμία παρουσίαζε τη δουλειά του/της ή τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τις αφηγηματικές ιδέες στη δουλειά του/ της. Το κοινό μπορούσε να μιλήσει για αυτά που του έκαναν εντύπωση στις παρουσιάσεις αλλά χωρίς να ασκήσει κριτική. Αυτό δημιουργούσε ένα κλίμα πολύ ενθαρρυντικό για όλους/ όλες. Ο στόχος ήταν να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες πώς συνάδελφοί τους χρησιμοποιούν τις αφηγηματικές ιδέες και πρακτικές και να εξετάσουν αν κι εκείνοι/ εκείνες ενδιαφέρονται να δουν πώς μπορούν να τις εφαρμόσουν στη δική τους δουλειά και πρακτική. Μέχρι εκεί. Γιατί η υπόλοιπη ώρα ήταν στη διάθεσή τους για να κουβεντιάζουν μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό, διέθεταν πολλή ώρα στη συναναστροφή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για καφέ ή φαγητό ώστε να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν.
    Οι παραπάνω ιστορίες περιλαμβάνονται στην ενότητα Conferences του εξής υ (για όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει): Beels, C. (2009). Somζe historical conditions of narrative work. Family Process, 48, 363-378.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση