Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Οικολόγοι Πράσινοι: Αξιολογώντας τη διαπραγμάτευση για την προοπτική της «ανάπτυξης»
Οικολόγοι Πράσινοι: Αξιολογώντας τη διαπραγμάτευση για την προοπτική της «ανάπτυξης»

Οικολόγοι Πράσινοι: Αξιολογώντας τη διαπραγμάτευση για την προοπτική της «ανάπτυξης»

Η διαδικασία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης ήταν οπωσδήποτε μία ακόμη μάχη, άνιση όμως και σίγουρα όχι βάση για πανηγυρισμούς.

Είναι γεγονός, ότι η διαπραγμάτευση έγινε με φόντο το δημοψήφισμα για το Brexit, όμως είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι θεσμοί και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ότι δεν μπορούμε, και δεν μπορεί η να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο. Καταγγέλλουμε απερίφραστα την παντελή έλλειψη δημοκρατίας που βιώνουμε όπου ακυρώνονται διαβουλεύσεις μηνών, ενώ βρισκόμαστε στον φαύλο κύκλο όπου για να κερδίσει την εμπιστοσύνη η κυβέρνηση από τους δανειστές, χάνει από την κοινωνία. Πρόκειται για μια διαδικασία από την οποία δυστυχώς θα ήταν χαμένη οποιαδήποτε κυβέρνηση, και ακόμα περισσότερο χαμένη βρίσκεται η κοινωνία και το των παιδιών της.

Επετεύχθη μία βραχυπρόθεσμη αποφυγή μεγαλύτερων καταστροφών, όμως πρόκειται για άλλη μια φορά για υφεσιακά μέτρα με τα οποία δύσκολα θα πάρει μπρος η οικονομία.

Στα πολύ αρνητικά της συμφωνίας θεωρούμε:

  • τις ιδιωτικοποιήσεις, και ιδιαίτερα για Ελληνικό, ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, (και ας είναι με μικρότερο ποσοστό)
  • την αύξηση της φορολόγησης κατανάλωσης, αφού θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής ενώ διαπιστώνεται ήδη μείωση 43% της είσπραξης των φόρων κατανάλωσης το τελευταίο 4 μηνο.

-την μείωση των επικουρικών συντάξεων

  • τη διόρθωση της ς εκπτώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους
  • Θεωρούμε το κατώτερο όριο κατασχέσεων πολύ χαμηλό και είναι πολύ πιθανό να πλήξει χαμηλόμισθους.

  • Την αλλαγή φορολογίας επαγγελματιών σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, αφού η Ελλάδα έχει σοβαρό θέμα ερημοποίησης των χωριών της και χρειάζονται τέτοια κίνητρα για την αποκέντρωση.

  • Στα θετικά να αναφέρουμε την των περιοχών ΝΑTURA από το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αίτημα για το οποίο πολεμάμε καιρό ως Οικολόγοι Πράσινοι.

    Σε θετική κατεύθυνση επίσης θεωρούμε την σύνδεση των τελών με τη χρήση των αυτοκινήτων. Προτείνουμε την ενίσχυση μιας τέτοιας κατεύθυνσης της φορολογίας στην λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», ώστε να ενισχυθεί η ενσωμάτωση του οικολογικού και κοινωνικού αποτυπώματος στα προϊόντα που παράγονται.

    Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην φορολογική δικαιοσύνη με την εντατικοποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα των μεγάλων φοροφυγάδων με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Η εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων ευελπιστούμε να φέρει κάποια στην επιστροφή κεφαλαίων.

    Να σημειώσουμε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και ο επικεφαλής Φιλίπ Λαμπέρτ κάνουν μεγάλο αγώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτή την κατεύθυνση, για την αύξηση της διαφάνειας της φορολογίας μεγάλων εταιριών, την των φορολογικών παραδείσων, τους φραγμούς για την δημιουργία offshore εταιριών-βιτρίνες, ενώ προτείνεται σε ορισμένους τομείς ενοποίηση της ευρωπαϊκής φορολογίας, για να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός φορολογίας εντός ΕΕ από τον οποία κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές.

    Τέλος, οι ΟΠ επαναλαμβάνουμε πως δεν αναπολούμε την προ-μνημονίων εποχή. Μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε. Ανάπτυξη χρειαζόμαστε για να καλύψουμε το έλλειμμα και τα χρέη. Όμως, θα συμφωνήσουμε με την δήλωση Τσακαλώτου, «όχι με κάθε κόστος».

    Υπάρχει μεγάλη πίεση για απεμπλοκή επενδύσεων 14 δις, «μπλεγμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας». Η πλειοψηφία αυτών των επενδύσεων αφορούν μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα, προμηνύοντας κι άλλες σημαντικές περιβαλλοντικές καταστροφές, ενώ εξυπηρετούνται συμφέροντα διεθνών μεγαλο-εργολάβων και μεγάλων τουριστικών κολοσσών. Πέρα από το περιβάλλον που θα καταστρέψουν δεν θα αποδώσουν στην τοπική κοινωνία ενώ αντίθετα θα χρεωθεί ανεπανόρθωτα το φυσικό κεφάλαιο που είναι και η βάση ενός βιώσιμου τουρισμού.

    Είναι λοιπόν καθοριστικό να οριστεί πιο συγκεκριμένα η επιθυμητή μορφή ανάπτυξης. Tόσα χρόνια ως Οικολόγοι Πράσινοι μιλάμε για . Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μέσα στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας των υποστηρικτικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για μια ανάπτυξη στην οποία οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται.

    Ως εκ τούτου είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε άλλο ληστρικό προς το περιβάλλον μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο αντιπροσωπεύουν τα μεγάλα τουριστικά έργα, αλλά και οι προγραμματισμένες επενδύσεις στην Πτολεμαΐδα, εξορύξεις υδρογονανθράκων, χρυσού κλπ.

    Η πρόσφατη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομίας Γ. Σταθάκη, του υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για ένα πράσινο ΕΣΠΑ, 500 εκατ. Ευρώ ως πυλώνας της ανάπτυξης, βρίσκεται σε καλή κατεύθυνση, εστιάζοντας σε σκουπίδια, διαχείριση αστικών λυμάτων, εξοικονόμησης ς (κυκλική οικονομία) και ανάδειξη των περιοχών NATURA.

    Σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίζουμε και την υπογραφή του ΠΔ του Κυπαρισσιακού. Είναι ο δρόμος για την ανάδειξη όλων των περιοχών ΝΑΤURA αλλά και όλων των προστατευόμενων περιοχών, διασφαλίζοντας την φυσική τους ακεραιότητα με μέτρα προστασίας-αναβάθμισης – αποκατάστασης του φυσικού τους πλούτου και στην συνέχεια ανάδειξής τους.

    Να συμπληρώσουμε την ανάγκη ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της κοινωνικής οικονομίας, μέσω δομών που μπορούν τοπικά να προτείνουν δράσεις σε τομείς που χρειάζονται, να βοηθήσουν στην σύστασή τους, ενώ η φορολογία θα πρέπει να γίνει ξανά ελκυστική για τις νέες επιχειρήσεις.

    PagasitikosNews logo

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Dark Mode

      "Αλιεύοντας" την είδηση