Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Η τοπική αγορά, ο εμπορικός κόσμος και η κοινωνία χρειάζονται άμεσα και θαρραλέα μέτρα
Η τοπική αγορά, ο εμπορικός κόσμος και η κοινωνία χρειάζονται άμεσα και θαρραλέα μέτρα

Η τοπική αγορά, ο εμπορικός κόσμος και η κοινωνία χρειάζονται άμεσα και θαρραλέα μέτρα

του
Κανελλή  Δημήτρη 
Μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

Μετά από μια 10ετία οικονομικής κρίσης, εξοντωτικών μνημονίων, σκληρής ς και συνεχών αυξήσεων της φορολογίας, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν χτυπηθεί πολύ άγρια από τα που πάρθηκαν για τον περιορισμό του ιού Covid-19.

Οι επιπτώσεις έχουν γίνει αισθητές σε όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και είναι πολύ συγκεκριμένες:
1. Οι εισπράξεις εκμηδενίστηκαν αφού έγινε 2 φορές
2. Ουσιαστική στήριξη δεν δόθηκε αφού οι υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις συνέχιζαν να τρέχουν και τα χρέη να αυξάνονται. Κι αντί να διαγραφούν τα χρέη αυτά απλά μετατοπίστηκε ο χρόνος στον οποίο μπορούσαν να αποπληρωθούν.
3. Η επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου ήταν ένα δώρο άδωρο για τις περισσότερες επιχειρήσεις κι ακόμα αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική έκβαση για όσους τώρα καλούνται να την ξεπληρώσουν.
Σε αυτή τη δύσκολη λοιπόν περίοδο της επιδημίας του Covid – 19 οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις «πλήρωσαν βαρύ τίμημα» και ευελπιστούσαν να έρθει η κανονικότητα για ορθοποδήσουν.

Εδώ μια , το τίμημα θα μπορούσε να είναι σαφώς μικρότερο αν η κυβέρνηση ακολουθούσε μια διαφορετική διαχείριση της πανδημίας και δεν επέλεγε την εύκολη για αυτήν (βαρύτατη για τις επιχειρήσεις) λύση των . Δυστυχώς απέναντι σε αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου Βόλου & . Ιωνίας, ελάχιστα πράγματα δδίκησε επί της ουσίας. Πολλές ανακοινώσεις γράφτηκαν όμως είναι άλλο πράγμα η ανακοίνωση και η επιστολή στον Πρωθυπουργό (sic) κι άλλο η δδίκηση.

Όταν τα lock down σταμάτησαν τον Ιούνιο του 2021 αντί να ξεκινήσει μια κανονική περίοδος, άρχισαν να εμφανίζονται τα πραγματικά προβλήματα από την κακή διαχείριση της πανδημίας. Αφενός το καταναλωτικό κοινό δεν είχε χρήματα να ξοδέψει (που να τα βρει άλλωστε αφού η λιτότητα ισχύει όλη την τελευταία 10 ετία) αφετέρου οι επιχειρήσεις χρειάζονταν να δουλέψουν καλύτερα από ότι πριν τα lock down αφού έπρεπε να καλύψουν και τις υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια αυτών.

Και σε αυτή όμως την κρίσιμη περίοδο δεν δόθηκε καμιά ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε ως άλλοθι το γεγονός ότι πλέον δεν κλείνει τις επιχειρήσεις με lock down, οπότε δεν χρειάζεται να τις στηρίξει. Βέβαια αυτή ήταν η μισή αλήθεια, αφού ναι μεν άφηνε ανοικτές τις επιχειρήσεις αλλά έβαζε αυστηρά περιοριστικά στην κυκλοφορία του κόσμου. Αυτό το παρουσίαζε αναγκαίο κακό, αφού έχοντας απαξιώσει το Δημόσιο σύστημα υγείας φοβόταν ότι, αν αυτό επιβαρυνθεί, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Με λίγα λόγια αντί να στηρίξει του Δημόσιο σύστημα υγείας (που ούτως ή άλλως χρειάζεται ενίσχυση, πόσο μάλλον τώρα) προτιμούσε να πληρώσουν το κόστος οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου αλλά και της εστίασης (με τα συνεχή lock down) αλλά και προφανώς όσοι νοσούσαν και χρειάζονταν ουσιαστικά περίθαλψη. Και για αυτό η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & . Ιωνίας προτίμησε να τηρήσει σιγή ιχθύος και να αφήσει εκατοντάδες συναδέλφους να παλεύουν μόνοι τους για την επιβίωση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η τεράστια αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Μια αύξηση που δεν είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα αφενός των συμβάσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ μετατρέποντας την ενέργεια σε χρηματιστηριακό είδος αφετέρου της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της βίαιης αλλαγής της ενεργειακής στήριξης της χώρας μας.

Όσες επιχειρήσεις έχουν αντέξει μέχρι τώρα κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της ακρίβειας!
Κινδυνεύουν να κλείσουν αφενός εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους ενέργειας αφετέρου εξαιτίας της ακρίβειας σε όλα τα εμπορεύματα που συνεπάγεται τα καταβαράθρωση της αγοραστικής δύναμης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας.

Απέναντι σε αυτό η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά προχωράει σε «αστεία» μέτρα στήριξης. Η ενέργεια αυξάνει και η κυβέρνηση επιδοτεί από 30% έως 50% την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών για αξία έως 800€. Δηλαδή μια οικογένεια που δεν θα έχει να πληρώσει το ρεύμα, θα μπορεί να δώσει 400€ για να αλλάξει κλιματιστικό ή ψυγείο! Βέβαια υπάρχει και το ερώτημα, ακόμα κι αν τα αλλάξει, θα είναι τόσο μεγάλη η μείωση του κόστους της ενέργειας που θα κληθεί να πληρώσει ή και πάλι οι λογαριασμοί θα είναι αβάσταχτοι;;;!!!

Αν θέλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας θα πρέπει τουλάχιστον αυτή τη φορά να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης τόσο της οικονομίας αλλά κυρίως ολόκληρης της κοινωνίας. Τέτοια μέτρα μπορούν να είναι:
1. Μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ. Το 24% είναι από τους μεγαλύτερους συντελεστές που υπάρχουν πανευρωπαϊκά
2. Μείωση του φόρου των καυσίμων, ο οποίος εκτινάσσει το κόστος της βενζίνης αλλά και του πετρελαίου σχεδόν 80%.
3. Μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και της προκαταβολής φόρου που είναι 100%
4. Ουσιαστική στήριξη των μισθών προκειμένου να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του συνόλου της κοινωνίας.

Απέναντι σε αυτά η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν.Ιωνίας οφείλει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Τα θεωρεί σωστά ως αιτήματα και προτίθεται να τα διεκδικήσει ή θεωρεί ότι είναι μη εφαρμόσιμα γιατί έχουν μεγάλο «δημοσιονομικό κόστος» όπως λέει η κυβέρνηση; Το ερώτημα πάντως πλέον τίθεται πιο ξεκάθαρα και πιο επιτακτικά από ποτέ: Θα στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνία ή θα αφήσουμε νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, οικογένειες να μην έχουν να αγοράσουν τα βασικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη προσθέτοντας χιλιάδες ανέργους;
Θα διεκδικήσει επιτέλους κάτι η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου κάτι ή θα είναι ακόμα μια θητεία που για το φαίνεσθε θα έχει να πει πολλά, πάρα πολλά αλλά για την ουσία δεν θα έχει κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι έμποροι να οδηγούνται σε αδιέξοδο και στο λουκέτο;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση