Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Η περίοδος είναι κρίσιμη και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ολέθριες, γι΄ αυτό η έντονη κριτική στη Διοίκηση
Η περίοδος είναι κρίσιμη και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ολέθριες, γι΄ αυτό η έντονη κριτική στη Διοίκηση

Η περίοδος είναι κρίσιμη και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ολέθριες, γι΄ αυτό η έντονη κριτική στη Διοίκηση


του
Δημήτρη Κνελλή

Η έντονη κριτική που ασκείται στη Διοίκηση του ΕΣΒ, σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους προσωπική αντιπαράθεση. Έχει να κάνει με τις επιλογές που αυτή παίρνει ως Διοίκηση ενός φορέα από τους σημαντικότερους της πόλης μας. Επιλογές μάλιστα που δεν παίρνονται σε μια περίοδο οικονομικής άνθισης αλλά σε περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το σύνολο του εμπορικού κόσμου έρχεται αντιμέτωπο με τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες

.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:
1. Επιπτώσεις lock down, που σήμαινε μηδενικά έσοδα(!!!) για χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ τα έξοδα τόσο σε προσωπικό επίπεδο για τους εμπόρους (έξοδα διαβίωσης) όσο και τα λειτουργικά έξοδα (ενοίκια, λογαριασμοί, εισφορές, κ.α.) έτρεχαν έστω και κάπως περιορισμένα.
2. Ιδιαίτερα περιορισμένη αγοραστική δύναμη από πλευράς καταναλωτικού κοινού εξαιτίας της μείωσης μισθών, ς και της γενικότερης οικονομικής ύφεσης των τελευταίων 15 ετών.
3. Υπέρμετρη , εκτόξευση του ΦΠΑ στο 24%
4. Εκτίναξη των τιμών των προϊόντων, των μεταφορικών και γενικότερα της ακρίβειας από τα ήδη του 2021.
5. Και τώρα εσχάτως (πριν ακόμα από την εισβολή της σίας στην Ουκρανία) εκτίναξη της τιμής ενέργειας που φέρνει απρόβλεπτες επιπτώσεις
6. Κι όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα ένα τεράστιο πληθωρισμό, που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού.

Διαφορετικά ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν, ακόμα περισσότεροι θα οδηγηθούν στην και η κρίση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο γίνεται και η όποια κριτική για την επάρκεια ή την ανεπάρκεια των κινήσεων της Διοίκησης του ΕΣΒ.
Από αυτή τη σκοπιά γίνεται και κριτική για την οργάνωση της “Λευκής Νύχτας” από τη Διοίκηση του ΕΣΒ, που επί της ουσίας αποτελεί την μοναδική πρωτοβουλία δράσης που πήρε η Διοίκηση από τα μέσα Απρίλη έως τις αρχές φθινοπώρου! Σε μια περίοδο δηλαδή που όλα τα παραπάνω προβλήματα που αναφέρθηκαν απειλούν τον εμπορικό κόσμο και την τοπική γενικότερα!
Η κριτική λοιπόν γίνεται γιατί η κατάσταση που επικρατεί θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί τον Τιτανικό. Όπου η Διοίκηση του Τιτανικού, ενώ το καράβι είχε ήδη πέσει πάνω στο παγόβουνο (όπου παγόβουνο για τον εμπορικό κόσμο βλέπε ακρίβεια σε προϊόντα και ενέργεια και πληθωρισμό), δίνει σχεδόν όλη της την ενέργεια στην φαντασμαγορική οργάνωση μιας βραδιάς στο σαλόνι του πλοίου γεμάτη φώτα, και χορό. Κάτι που όντως λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία του επιβατικού κοινού, μέχρι όμως να αρχίσουν τα νερά να μπαίνουν ορμητικά μέσα στο σαλόνι. Η συνέχεια είναι γνωστή αν και η αλήθεια είναι ότι τελικά δεν πνίγηκαν όλοι, αλλά σώθηκαν όσοι εκμεταλλεύτηκαν ορθά το “εργαλείο” που έδωσε η Διοίκηση του Τιτανικού για να σωθούν. Τις σωσίβιες λέμβους οι οποίες όμως έφταναν για πολύ λίγους.
Κάπως έτσι είναι και η απόφαση που πάρθηκε για παράταση του ωραρίου από τις 21.00 έως τις 03.00 το βράδυ της Παρασκευής 02/09. Απόφαση στην οποία καταναλώθηκε όλη η “ενέργεια” της Διοίκησης του ΕΣΒ. Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης “στο τέλος της ημέρας” είναι:
• Όντως κατέβηκε κόσμο στο εμπορικό κέντρο (αλλά μόνο εκεί) που είχε την ευκαιρία να ακούσει κι κάποια μουσικά δρώμενα, τις βραδινές ώρες.
• Ίσως ήρθαν κάποιοι επιπλέον επισκέπτες από άλλες Θεσσαλικές πόλεις
• Ξεστόκαραν ορισμένα καταστήματα του κέντρου (σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΒ “Εφημερίδα Μαγνησία 16/09/2022”)
• Αύξηση των ωρών εργασίας ορισμένων εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων.
• Αύξηση των λειτουργικών εξόδων των καταστημάτων
• Δεν σημειώθηκε αύξηση στους τζίρους των περισσότερων καταστημάτων (σύμφωνα και πάλι με δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΒ “Εφημερίδα Μαγνησία 16/09/2022”)

• Τέλος, δεν βελτίωσε ούτε στο ελάχιστο την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού.
Με λίγα λόγια ο τζίρος των περισσότερων καταστημάτων την Παρασκευή 02/09 δεν αυξήθηκε σύμφωνα και με δηλώσεις της Διοίκησης στις 15/9. Βέβαια αυτό είναι κάπως αντιφατικό αφού το Σάββατο 03/09 η Διοίκηση είχε κάνει δηλώσεις και πανηγύριζε ότι τα καταστήματα έκαναν τζίρους Χριστουγέννων(;;;). Εν κατακλείδι η επόμενη μέρα εξακολουθεί να είναι το ίδιο δύσκολη για το σύνολο του εμπορικού κόσμου, χωρίς καμιά προοπτική βελτίωσης.
Θέλει συνεπώς πολύ διαφορετικά και πολύ περισσότερα πράγματα να γίνουν για να μπορέσει ο εμπορικός κόσμος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που ήδη έχουν έρθει και απλώς οι επιπτώσεις τους δεν έχουν φανεί στο σύνολό τους προς το παρόν.
Όσο λοιπόν η Διοίκηση του ΕΣΒ θα “βάζει ” αντί να οργανώνει την αντιμετώπιση αλλά και την αποφυγή των επιπτώσεων τόσο η κριτική που θα της ασκείται θα είναι έντονη.
Και σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι η υποχρέωση και το δικαίωμα κάθε μέλος ενός Συλλόγου και δεν μπορεί ούτε να αφαιρεθεί ούτε να φιμωθεί.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση