Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ επιβεβαιώνει τον εισπρακτικό της χαρακτήρα και χαρατσώνει τους δημότες στα χωριά και την πόλη
Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ επιβεβαιώνει τον εισπρακτικό της χαρακτήρα και χαρατσώνει τους δημότες στα χωριά και την πόλη

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ επιβεβαιώνει τον εισπρακτικό της χαρακτήρα και χαρατσώνει τους δημότες στα χωριά και την πόλη

Από την
Κίνηση πολιτών Πηλίου και Bόλου για το

Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή αποφάσισε ερήμην των πολιτών. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου η πλειοψηφία ενέκρινε το νέο τιμολόγιο ύδρευσης που αφορά την περιφέρεια. Ένα τιμολόγιο που χαρατσώνει αδίστακτα τις τοπικές κοινωνίες, όπως κάνει άλλωστε και με τους κατοίκους του Βόλου. Είναι γνωστό ότι τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ είναι από τα πιο ακριβά σε όλη τη χώρα.

Χωρίς καμιά αιτιολόγηση και με δεδομένη την αδυναμία να ικανοποιήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της στην ύδρευση σε όλα τα χωριά του Πηλίου, η ΔΕΥΑΜΒ διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει το τιμολόγιο αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πρόκειται για έναν εισπρακτικό μηχανισμό που εμπορεύεται το .

Αναιρεί με το έτσι θέλω μία από τις προϋποθέσεις ύπαρξης των ορεινών κοινοτήτων, των οποίων η και η βασίζεται κυρίως στο νερό. Είναι απόλυτα συνειδητή η επιλογή των κατοίκων να διαμένουν στο Πήλιο, για να αναπνέουν καθαρό αέρα, να πίνουν καθαρό νερό από τις πηγές του βουνού και να ποτίζουν τα τα και τους μπαξέδες τους με πηγαίο νερό. Τα προνόμια αυτά πληρώνουν πολύ ακριβά ζώντας μακριά από το αστικό κέντρο, όπου είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν καθημερινά για να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες στην εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, την εργασία, κλπ. Δδικούν το δικαίωμα να ζουν στην περιφέρεια, στο Πήλιο, ανταποκρινόμενοι σε όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση ,όπως αυτές αποφασίζονται, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, μετά από διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.

Στόχος της πολιτικής της δημοτικής αρχής είναι το ξεπούλημα των νερών του Πηλίου και η εγκατάλειψη της γης στο έλεος των μνημονιακών επιταγών. Μετά από πέντε χρόνια Καλλικρατικής διακυβέρνησης αυτό που εισπράττουμε είναι η εμμονή της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ στην υποβάθμιση του πόσιμου νερού με τη χλωρίωση, η υφαρπαγή της διαχείρισης της άρδευσης από τις τοπικές κοινότητες και η μεταφορά της στη ΔΕΥΑΜΒ για να ξεπουληθεί αργότερα σε ιδιώτες και γενικά η πλήρης απουσία της ΤΑ από τα καθημερινά μας προβλήματα.

Αυτή η πολιτική είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία προωθεί με νύχια και με δόντια την εφαρμογή των μνημονίων, που επιβάλλουν την οικονομική εξαθλίωση, το ξεπούλημα των φυσικών αγαθών και το ξεκλήρισμα της περιφέρειας. Εφαρμόζεται από την δημοτική αρχή με επι αστυνομικής και δικαστικής καταστολής, με εκβιασμούς και απειλές και γενικά με μαφιόζικες μεθόδους που στοχεύουν στο φόβο και την κούραση των κατοίκων της περιφέρειας και του Βόλου, οι οποίοι αγωνίζονται για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στήνουν οδοφράγματα στο δρόμο προς το ξεπούλημα.

Καμιά τιμολογιακή πολιτική δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή με τέτοιες μεθοδεύσεις, χωρίς διάλογο και συναίνεση των κατοίκων των χωριών του Πηλίου. Πριν ένα χρόνο η δημοτική αρχή πήρε μια απόφαση για τον κανονισμό της άρδευσης με βία και αντιδημοκρατικές διαδικασίες η οποία, ωστόσο, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων από τους που πήραν στα χέρια τους την άρδευση.

Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τους κατοίκους των χωριών για το νέο αυτό χαράτσωμα και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί μια ενιαία στάση, όπως άλλωστε κάναμε και με την άρδευση.

Ο αγώνας μας για επιβίωση και διασφάλιση του δημόσιου χαραχτήρα του νερού συνεχίζεται αμείωτος στα χωριά και την πόλη και προς όλες τις κατευθύνσεις. Στις 31 Οκτώβρη 2016 ορίστηκε δικάσιμος για μέλος της Κίνησης, νεαρό αγρότη, μετά τα γεγονότα έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ ακριβώς πριν ένα χρόνο, ενώ τον Ιούλιο του παραπέμπεται σε δίκη ένα ακόμη μέλος της Κίνησης για τα γεγονότα μέσα στο δημαρχείο τον Γενάρη του 2015. Και στις δύο περιπτώσεις η συάσταση στους κατηγορούμενους θα είναι καθολική ,δυναμική και πανελλαδική. Πρόκειται για τις πρώτες δίκες που γίνονται σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα και η πανελλαδική έκφραση αλληλεγγύης είναι δεδομένη.

Δεν χαλαρώνουμε και δεν ξεΝΕΡΟνουμε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση