Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Ι. Γκουντέλιας: «Η ΔΕΥΑΜΒ χαρατσώνει τους κατοίκους των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων»
Ι.  Γκουντέλιας: «Η ΔΕΥΑΜΒ χαρατσώνει τους κατοίκους  των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων»

Ι. Γκουντέλιας: «Η ΔΕΥΑΜΒ χαρατσώνει τους κατοίκους των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων»

«Η ΔΕΥΑΜΒ χαρατσώνει τους κατοίκους των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων» τονίζει ο Ι. Γκουντέλιας, τέως αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς, , ς.

Ο ίδιος αναφέρει: “Στο συμβούλιο της 17ης Φεβρουαρίου 2016, η ΔΕΥΑΜΒ αιφνιδίασε αρνητικά και πάλι. Χωρίς καμιά διαβούλευση, χωρίς να ενημερώσει τα τοπικά συμβούλια, προχώρησε στην τροποποίηση της απόφασης 419/9-12-2015 που αφορούσε στον καθορισμό των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης έτους 2016, επιβάλλοντας πλέον ληστρικά τιμολόγια σε όλους αυτούς που κατοικούν εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Με εισήγηση του «αποκεφαλισμένου» δια τηλεοράσεως αντιπροέδρου και ομόφωνη απόφαση της ομάδας Μπέου (απουσίαζαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας), χωρίζονται σε δύο ζώνες οι περιφερειακές κοινότητες. Ορεινή ζώνη Α, με την Πορταριά, , Κατηχώρι, Σταγιάτες, Δράκεια, Χάνια, Αγ. Λαυρέντιο, Αγ. Βλάσιο. Ημιορεινή και πεδινή ζώνη Β, με την Αγριά, , Αγχίαλο, Άλλη Μεριά, Ιωλκό.

Και στις δύο ζώνες οι αυξήσεις μπορεί να φτάνουν έως το 300% σε σχέση με το τιμολόγιο του 2015!
Αναρωτιέται κανείς. Έχουν στοχοποιηθεί οι των περιφερειακών ενοτήτων; Θεωρούνται μήπως δημότες β' κατηγορίας; Αυτούς που ενέπαιζε ο τελών σε αργία δήμαρχος, περιδιαβαίνοντας τα καφενεία προεκλογικά, υποσχόμενος πως τα τιμολόγια της ύδρευσης, όχι μόνο δε θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν….

Και οι σύμβουλοι του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ που προέρχονται από τις περιφερειακές ενότητες τι κάνουν; Σκύβουν το κεφάλι και ψηφίζουν τέτοια χαράτσια, χωρίς να αρθρώσουν μια λέξη; Πού κρύβεται άραγε ο «διακοσμητικός» αντιδήμαρχος περιφερειακών ενοτήτων;

Ο διαχωρισμός των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων σε ζώνες δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε λαμβάνεται ερήμην των τοπικών συμβουλίων και των δημοτών. Η άγνοια, η έλλειψη σωστής προετοιμασίας και η προχειρότητα της απόφασης καθορισμού ζωνών οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις. Έτσι, η Αγχίαλος και η Αγριά, που είναι αστικές κωμοπόλεις, εντάσσονται στην ίδια ομάδα με τον Άνω Βόλο και την Άλλη Μεριά, που είναι παραδοσιακοί οικισμοί προ του 1923. Ακόμη, γνωρίζουν άραγε οι φωστήρες που συνέταξαν την εισήγηση ότι ο Άγ. Ονούφριος και η Άλλη Μεριά μαζί με τα χωριά της ομάδας Α (ορεινή ζώνη), σύμφωνα με την οδηγία 85-148 του 1985 της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, ανήκουν στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όπου οι υπό προϋποθέσεις δικαιούνται εισοδηματική ενίσχυση; Γνωρίζουν ότι στην Πορταριά, στον Άνω Βόλο και στην Άλλη Μεριά το δίκτυο είναι καινούργιο και λειτουργεί χωρίς καμιά γεώτρηση, ενώ στην Ανακασιά η γεώτρηση λειτουργεί ελάχιστες ώρες το καλοκαίρι;

Δεν μας είπαν πόσα δαπανήθηκαν πέρυσι στις δημοτικές ενότητες , Πορταριάς, Μακρινίτσας για έργα ύδρευσης – αποχέτευσης. Ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τη σχετική εισήγηση και απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ Ιανουαρίου του 2013, η οποία λήφθηκε με τη σύμφωνη όλων των τοπικών συμβουλίων των δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς – Μακρινίτσας όπου, όπως τεκμηριώνεται στην εισήγηση, ορίζονται τέλη ύδρευσης μειωμένα κατά 35% σε σχέση με το πολεοδομικό συγκρότημα, γιατί το έργο κατασκευάστηκε χωρίς δαπάνες της ΔΕΥΑΜΒ. Τι έχουν να πουν γι' αυτό;

Καλώ τα τοπικά συμβούλια, με αποφάσεις τους, να εκφράσουν τη τους, τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς και τους δημότες να πάρουν θέση, πριν εφαρμοστούν οι απαράδεκτες και αναιτιολόγητες αποφάσεις της ΔΕΥΑΜΒ, που φέρνουν εξοντωτικές αυξήσεις στους κατοίκους των περιφερειακών ενοτήτων, και μάλιστα, στη σημερινή δυσμενέστατη κοινωνική συγκυρία, που βαλλόμαστε από παντού με φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων και ανεργία. Για να αποσυρθεί η άδικη απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, πριν φτάσει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και να δοθεί χρόνος για διαβούλευση με τους κατοίκους, τους φορείς και τα τοπικά συμβούλια.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση