Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Οι επικίνδυνοι χειρισμοί του κ. Τσίπρα με αφορμή το μεταναστευτικό
Οι επικίνδυνοι χειρισμοί του κ. Τσίπρα με  αφορμή το μεταναστευτικό

Οι επικίνδυνοι χειρισμοί του κ. Τσίπρα με αφορμή το μεταναστευτικό

του
Μιχάλη Ν. Μιτζικού
επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Βόλου», πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας

Πριν την αποτυχία της επίσκεψης, στην ουσία φιάσκο, του κ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νεοκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδος συμμετείχε στις 23 Σεπτεμβρίου σε άτυπη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής με θέμα το μεταναστευτικό.

Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, κατέκριναν την τότε Κυβέρνηση για τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος υποχρεώνει την πρώτη χώρα εισδοχής (χώρες όπως Ελλάδα και Ιταλία) να δεχθεί τους παράνομους μετανάστες (και τους λαθρομετανάστες), να τους παρέχει άσυλο αν συντρέχουν οι προυποθέσεις, να τους παρακρατά καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, να τους παρέχει και μόρφωση και να υποχρεούται εκείνη να προβεί στον επαναπατρισμό σε περίπτωση μή χορήγησης ασύλου.

Στην τελευταία Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας, ξεχνώντας τα προεκλογικά κρεσέντο του, δεν έφερε καμία αντίρρηση και επανεβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση της Ελλάδος στον Κανονισμό του Δουβλίνου χωρίς καμία επιφύλαξη. Τα κρουστά και τα νταούλια του Σύριζα στα θηκάρια, παρά τις καραβιές μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας μέρα με την ημέρα.

«Hot spots» μεταναστών κυρίως στην Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας, αποδέχθηκε επιπλέον την εγκατάστηση στη χώρα μας κέντρα συγκέντρωσης και καταγραφής μεταναστών «hot spots» . Σε συνδυσμό με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ακόμη και άλλες χώρες θα μπορούν να ξαναστέλνουν μετανάστες πίσω στην Ελλάδα για καταγραφή και παραμονή καθ΄όλη τη διάρκεια χορήγησης ασύλου.

Ευρωπαϊκό Λιμενικό για τα σύνορά μας ;

Για πρώτη φορά και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, τέθηκε με τέτοιο τόνο η αδυναμία της Ελλάδος να περιφρουρεί τα σύνορά της, ιδίως στο Αιγαίο. Κατά τον κ. Τσίπρα, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.

Αντίθετα με τον κ. Τσίπρα, η Ελληνική Δημοκρατία έχει σύνορα, τα οποία τα υπερασπίζονται με αυταπάρνηση, και ενίοτε αίμα, οι Ένοπλες Δυνάμες και τα Σώματα Ασφαλείας.

Το ζήτημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάς για πρώτη φορά απώλεσε πολιτικά και σε υψηλό θεσμικό επίπεδο το απόλυτο και κυριαρχικό δικαίωμα στη φύλαξη των συνόρων της.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ, μιλά πλέον για συνευθυνότητα (common responsability) στη φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο. Διότι άλλο πράγμα είναι να ζητάς ως κυρίαρχη χώρα την επικουρική συνδρομή μίας υπηρεσίας της Ε.Ε. (όπως την Frontex) και άλλο να αποδέχεσαι de jure και de facto την φύλαξη των συνόρων σου από ξένες χώρες, οι οποίες μπορεί κατά το δοκούν να σέβονται ή όχι την δική μας οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και αυτό με τις ορατές συνέπειες στις διεκδικήσεις στο Αιγαίο από την γείτονα χώρα.

Η Γερμανίδα Καγκελλάριος δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει τη συνεργασία της Τουρκία στο πλαίσιο μίας κοινής φύλαξης των συνόρων (στο Αιγαίο). Καμία αντίδραση, έστω δήλωση, της Κυβέρνησης επ΄αυτού. Σ΄αυτή τη Σύνοδο δόθηκε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει μέχρι τα τέλη του έτους, σε σχέδιο Κανονισμού για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Συνορο-Λιμενοφυλακής με πεδίο δράσης και στο Αιγαίο (βλ. Neue Zürcher Zeitung, 24/9/15). Καμία επιφύλαξη δεν καταγράφηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Βαρύτατες οι συνέπειες των χειρισμών του κ.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του Σύριζα (ο Υπουργός Εξωτερικών δείχνει να περνά το χρόνο του με αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγέτες χωρών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου) δείχνουν να μην κατανοούν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στο μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στη φύλαξη των συνόρων μας.

Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε επί της ουσίας την ενεργό εμπλοκή των ευρωπαϊκών οργάνων στη φύλαξη των συνόρων μας, η οποία θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα θέμα οριοθέτησης των συνόρων μας. Διότι είναι πασιφανές ότι η Τουρκία θα θέτει συνεχώς θέμα οριοθέτησης συνόρων και είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιήσει την εμπλοκή των ευρωπαίων για να τις νομιμοποιήσει. Βαρύτατες οι συνέπειες των χειρισμών του κ. και της κυβέρνησής του.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση