Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Η άρδευση μπορεί και πρέπει να παραμείνει στο Δήμο Βόλου
Η άρδευση μπορεί και πρέπει να παραμείνει στο Δήμο Βόλου

Η άρδευση μπορεί και πρέπει να παραμείνει στο Δήμο Βόλου

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Δύο περιπτώσεις σχετικές με την άρδευση έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα εδώ και καιρό λέμε για την άρδευση στην περιοχή του Δήμου Βόλου.

Συγκεκριμένα:
• Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αριθμ.359/2014), θεωρεί νόμιμη την επιστροφή της αρμοδιότητας της άρδευσης από ΔΕΥΑ σε Δήμο και αφαιρεί έτσι το επιχείρημα της τωρινής δημοτικής αρχής ότι η απόφαση της προηγούμενης, να περάσει την άρδευση στη ΔΕΥΑΜΒ (Γενάρης 2013), είναι τετελεσμένη.

Δεν υπάρχουν λοιπόν, σύμφωνα με το νόμο, τετελεσμένα γεγονότα. Το πράσινο άναψε και η επιστροφή στο Δήμο της άρδευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή, πιο έντονα μάλιστα, και θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη σχεδίου ξεπουλήματος του νερού.

Η εμπλοκή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκλήθηκε από την άρνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να εγκρίνει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου να επανέλθει η αρμοδιότητα της άρδευσης στο Δήμο, όταν διαπιστώθηκε πως η μεταφορά της στη ΔΕΥΑ Χερσονήσου λειτούργησε σε βάρος των αγροτών. Αντίθετα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης είχε εγκρίνει σχετικά απόφαση του Δήμου Αλεξανδρείας πάνω στο ίδιο ζήτημα. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έθεσε τέλος στη διχογνωμία αυτή με την παραπάνω γνωμοδότηση.

Πέραν της γνωμοδότησης εμείς στεκόμαστε ιδιαίτερα στη στάση των δύο συγκεκριμένων δήμων, από τους ελάχιστους που ακολούθησαν το παράδειγμα του Δήμου Βόλου να μεταφέρουν την άρδευση στη ΔΕΥΑΜΒ, οι οποίοι αναγνώρισαν το λάθος και θεώρησαν ότι οι αγρότες λόγω του ΦΠΑ του τιμολογίου της ΔΕΥΑ και του τιμολογίου της ΔΕΗ που παύει να είναι αγροτικής φύσης και μετατρέπεται σε Γενικής-Εμπορικής φύσης καθώς και άλλων επιβαρύνσεων, βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά σε αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Με την απόφασή τους να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση διόρθωσαν την αδικία και οι τοπικές κοινωνίες συνεχίζουν τη δύσκολη χωρίς πρόσθετους πονοκέφαλους. Ιδού λοιπόν το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΜΒ στην περίπτωσή μας. Ιδού ο νόμος ιδού και ο …τρόπος.

• Ένα ακόμη παράδειγμα στοιχειωδώς ευνομούμενης πολιτείας μας δίνει και ο Δήμος Κατερίνης. Ένα μήνα αφότου η δική μας δημοτική αρχή επιχείρησε να περάσει τον κανονισμό άρδευσης στο πλαίσιο της ΔΕΥΑΜΒ, με πρωτοφανή βία και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, στην Κατερίνη ο Δήμαρχος καλούσε σε δημοτικό συμβούλιο τους δημοτικούς σύμβουλους αλλά και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων (σύμφωνα με το άρθρο 67, παράγραφο 8 του Ν3852/2010) να συζητήσουν και να εγκρίνουν κανονισμό άρδευσης στο πλαίσιο, φυσικά, του Δήμου.

Στη δική μας περίπτωση, η δημοτική αρχή πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο την έγκριση του κανονισμού ως θέμα «εκτός ημερήσιας διάταξης», απόντων των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, οι οποίοι δεν είχαν κληθεί κατά παράβαση προφανώς του παραπάνω νόμου. Είναι απορίας άξιο πώς η θεώρησε νόμιμη τη διαδικασία, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, των συνεταιρισμών και αγροτών του Δήμου.

Εμείς επιμένουμε στον αγώνα μας και απαιτούμε την παραμονή της άρδευσης στο Δήμο. Θεωρούμε την απόφαση με την οποία η άρδευση μεταβιβάστηκε στη ΔΕΥΑΜΒ άκυρη και πολιτικά απαράδεκτη. Πέραν της κινηματικής πρακτικής μας, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε παράλληλα και τη νομική διαδικασία, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, για να αναστείλουμε τη λειτουργία και να ακυρώσουμε τελικά τον κανονισμό άρδευσης, ο οποίος στην πράξη έχει ήδη ακυρωθεί από το σύνολο των ενδιαφερόμενων της περιοχής μέσα από το δρόμο της αυτοδιαχείρισης.

Μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ιδιαίτερα μετά από τη στάση των παραπάνω δήμων στο θέμα της άρδευσης, αισθανόμαστε δικαιωμένοι και πιο δυνατοί στον αγώνα μας για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.
Δεν ξενερώνουμε και δεν χαλαρώνουμε.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση