Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη για την Ημέρα της Ευρώπης
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη για την Ημέρα της Ευρώπης

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη για την Ημέρα της Ευρώπης

«Η Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής δήλωσης Σούμαν και αποτελεί ευκαιρία εορτασμού της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ενότητας στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη συνεχής χρόνιά που βιώνουμε αυτή την ημέρα γιορτής, μνήμης και αναστοχασμού σε συνθήκες πανδημίας, η οποία ανάγκασε την παγκόσμια κοινότητα να ανασυνταχθεί και να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες από άλλη σκοπιά.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση ανέδειξε εμφατικά ότι χρειαζόμαστε μία πιο δίκαιη, ανθεκτική και σύγχρονη κοινωνία και έθεσε μεγάλες προκλήσεις για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η Ευρώπη κλήθηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής με δυναμική πολιτική συνοχής, ευελιξία και πρακτικές λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεματοφύλακας της ιδέας της Ευρώπης κινείται τα τελευταία χρόνια με πιο γρήγορους ρυθμούς, επιδεικνύει εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις στον ευρωπαίο πολίτη να αισιοδοξεί για το μέλλον του.

Στη Θεσσαλία, την τελευταία δεκαετία με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο κ.ά. πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 5.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ. Έργα που αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής, στηρίζουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την καθημερινότητα μας.

Μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους ανοίχθηκαν δρόμοι πρωτόγνωροι και εμβληματικοί για την περιοχή μας, για τους οποίους αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Ανασυστάθηκε η λίμνη Κάρλα, το πολυβραβευμένο, μεγαλύτερο  περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, με προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά άλλαξε την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργήθηκε το  πρώτο και  μοναδικό υποθαλάσσιο μουσείο στη  χώρα στην Περιστέρα Αλοννήσου, ενώ πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί και το υποθαλάσσιο μουσείο στην Αμαλιάπολη.

Αυτή την περίοδο η Θεσσαλίας συμμετέχει σε περισσότερα από 35 ευρωπαϊκά προγράμματα με απτά και σημαντικά αποτελέσματα. Μόνο από τα δύο βρίσκονται σε εξέλιξη, χρηματοδοτούνται και δρομολογούνται έργα ποσού ύψους 1,5 δις ευρώ.

Από το πρόγραμμα των Αστικών Αναπλάσεων επενδύονται πάνω από 80 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 4 μεγάλων αστικών κέντρων της Θεσσαλίας, όλοι οι οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων αποκτούν βιολογικό καθαρισμό, μαζί με  οικολογικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές στα νησιά μας.

Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκλήρωσε την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, εγκαθιστώντας 7.900 σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED που οδηγούν σε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 78%, ετήσια μείωση κατά 10.800 τόνους του διοξειδίου του άνθρακα και συνολικό οικονομικό όφελος για τα 12 έτη της εγγύησης καλής λειτουργίας που ανέρχεται στο ποσό των 24.000.000 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και δρομολογούνται συνολικά 88 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, οσοκομείων, Διοικητηρίων, Επιμελητηρίων, Δικαστικών Μεγάρων, Δημαρχείων, Στρατιωτικών κτιρίων και δεκάδων σχολικών συγκροτημάτων κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 65,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Τόσο η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, όσο και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» και βραβεύτηκαν πρόσφατα με Χρυσό και Ασημένιο Βραβείο, αντίστοιχα, στα Smart City Awards 2020.

Ολοκληρώνονται μεγάλα έργα υποδομών, συνδέοντας τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας με ένα σύγχρονο και λειτουργικό οδικό δίκτυο για την ασφαλή των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων. Στηρίζουμε τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος  προκειμένου  να μπορούν να στέλνουν δωρεάν τα νήπια σε  βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδοτεί με 10 εκατ. ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και με 6,12 εκατ. ευρώ την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους ενισχύθηκαν στην Περιφέρεια μας  με επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή χιλιάδες πολίτες. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με πάνω από 210 εκατ. ευρώ, μέσω των προγραμμάτων «Επανεπενδύω» και «Επενδύω στη Θεσσαλία», στηρίζουμε  τους εργαζόμενους σε  επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας, ενισχύουμε με το πρόγραμμα ΑΑΣΑ το κεφάλαιο κίνησης μικρών επιχειρήσεων και ενισχύουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορωναϊού, ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα ς συνολικά  με 70 εκατομμύρια  ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση  Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, για νέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία και για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας στηρίχθηκαν όλες οι δομές ς και οι δράσεις κατά της νόσου με ποσά άνω των 50 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όλα τα προαναφερόμενα είναι ένα δείγμα του αποτυπώματος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που κάνουμε χρήση στην περιοχή μας.

Η σημερινή μέρα μας στέλνει το μήνυμα ότι το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο, καθώς η Ευρώπη δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει προκλήσεις που δεν είχαμε δει ποτέ ως σήμερα και να σει στις στέρεες βάσεις τη νέα Ευρώπη του μέλλοντος με κοινή πολιτική, αλληλοσεβασμό και κοινωνική αλληλεγγύη.

Τα τελευταία χρόνια η αρχίζει και απομακρύνεται από το μοντέλο της κυβέρνησης των Βρυξελλών και οδηγείται σε έναν οργανισμό που ακούει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ευρωπαίων πολιτών και της εκάστοτε περιοχής. Η πανδημία άλλωστε επιβεβαίωσε πόσο σημαντική είναι η κοινή των λαών της Ευρώπης, καθώς, έφερε στην επιφάνεια προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο που ζούμε, ενώ ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και τις αδυναμίες της.

Οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας εξαντλούνται και ήρθε η  ώρα που ο καθένας από μας θα πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

Η Ευρώπη χρειάζεται να επιδείξει ευελιξία και να δώσει πρακτικές λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων.

Η περίοδος της πανδημίας ενδεχομένως να μας έδειξε το νέο δρόμο…

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση