Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Η αγανάκτηση των επιχειρηματιών ξεχειλίζει για την (μη) επιστρεπτέα προκαταβολή
Η αγανάκτηση των επιχειρηματιών ξεχειλίζει για την (μη) επιστρεπτέα προκαταβολή

Η αγανάκτηση των επιχειρηματιών ξεχειλίζει για την (μη) επιστρεπτέα προκαταβολή

 του

Δημήτρη Κανελλή 

μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & .Ιωνίας

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος τι κάνει εκτός από το να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα;

 

Ξεχειλίζει η οργή των επιχειρηματιών και των εμπόρων για την επιστρεπτέα προκαταβολή, γιατί πολλά μέλη της κυβέρνησης όπως και ο ίδιος ο άφηναν να εννοηθεί ότι θα γίνει  μη επιστρεπτέα.

Δεν είναι μόνο ο από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα κι οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει όντως να στηρίξει την εθνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό της, θα πρέπει να κάνει ουσιαστικές κινήσεις στήριξής τους κι όχι επικοινωνιακούς ελιγμούς και μόνο.

Μια από αυτές τις κινήσεις είναι το να  μετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα κι άρα τα ποσά που έχουν λάβει οι  επιχειρήσεις να αποτελέσουν ουσιαστικές ενισχύσεις. Σε αυτό βέβαια θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα μέτρα όπως η μείωση του σε όλα τα προϊόντα, η μείωση των φόρων στα καύσιμα και στην ενέργεια γενικότερα (κι όχι επιδόματα, αφού κι αυτά  που δίνονται στο είναι μηδαμινά) και αναμφίβολα η μείωση της ς.

Αυτά είναι αιτήματα που κατά καιρούς να αναφέρει και η διοίκηση του ΕΣΒ μεν αλλά δεν κάνει  απολύτως τίποτα για να διεκδικήσει δε. Αντίστοιχη όμως ήταν η στάση του προεδρείου του ΕΣΒ εξαρχής. Από το 2020 δηλαδή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα “ενίσχυσης” για τις επιχειρήσεις που εξωθήθηκαν στο υποχρεωτικό lock down λόγω -19, από την κυβέρνηση.

Και τότε παρ' όλο που κάποιοι από εμάς υποστηρίζαμε ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν θα βοηθήσουν ουσιαστικά την αγορά αλλά είναι ένα πρόσκαιρο παυσίπονο. Το υποστηρίζαμε αυτό γιατί το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις λόγω lock down δεν ήταν αυτό της ρευστότητας ώστε να επιλυθεί με δανεισμό (επιστρεπτέα προκαταβολή κ.α.) αλλά των μηδενικών εισπράξεων λόγω κλεισίματος. Τότε τα μέλη της διοίκησης του ΕΣΒ μας έλεγαν ότι είμαστε υπερβολικοί που ζητάμε ουσιαστικές κι ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι (όλα αυτά φαίνονται και στα πρακτικά όσων ελάχιστων ανοικτών συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο).

Τώρα όμως που το πρόβλημα ήρθε ολοκληρωτικά και με διογκωμένο τρόπο στην πόρτα μας η διοίκηση του ΕΣΒ δηλώνει έκπληκτη. Έχει ξεχάσει ότι την περίοδο 2020-2021 έμεινε παντελώς άπραγη.

Ακόμα όμως κι αν κάποιος πιστέψει ότι τώρα η διοίκηση του ΕΣΒ άλλαξε στάση και κατάλαβε το λάθος της, το ερώτημα είναι τι θα πράξει; Αν δεν γίνει μη επιστρεπτέα η προκαταβολή, αν δεν στηριχθούν οι  μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, αν τα λουκέτα συνεχίσουν να μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, θα κάνει κάτι η διοίκηση και ο πρόεδρος του ΕΣΒ;

Θα προτείνει  κάποια κίνηση διαμαρτυρίας; Θα κάνει κάποια ανοικτή δημόσια που θα καλέσει τους βουλευτές και να τους θέσει το ζητήματα επιτακτικά και να ζητήσει ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση; Θα διεκδικήσει να πάψει η εξόντωση των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων;

Αυτά είναι  κάποια από αυτά που θα μπορούσε να κάνει μια διοίκηση που νοιάζεται πραγματικά για τα συμφέροντα των εμπόρων και δεν έχει μόνο στο μυαλό της  το φαίνεσθε και τις δημόσιες σχέσεις. Αν δεν κάνει  τίποτα από τα παραπάνω τότε απλά ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας βαρύγδουπες, ανέξοδες & αναποτελεσματικές ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις οδηγούνται στο απόλυτο αδιέξοδο. Ο ορισμός της υποκρισίας δηλαδή.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση