Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ »  Γιώργος Καλτσογιάννης: Απαιτείται Άμεση Οικονομική Στήριξη των Επαγγελματιών Τουρισμού 
 Γιώργος Καλτσογιάννης: Απαιτείται Άμεση Οικονομική Στήριξη των Επαγγελματιών Τουρισμού 

 Γιώργος Καλτσογιάννης: Απαιτείται Άμεση Οικονομική Στήριξη των Επαγγελματιών Τουρισμού 

1η Σεπτεμβρίου σήμερα και μπορούμε πλέον να κάνουμε την πρώτη αποτίμηση για την επισκεψιμότητα του Αυγούστου στους προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Σκιάθου τον Αύγουστο μειώθηκε σε ποσοστό 70%, ενώ οι αντίστοιχες μειώσεις σε Ρόδο και Χανιά ήταν 60%, στην Κω, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Θεσσαλονίκη 55% και στη Σαντορίνη 63%.
Είναι λυπηρό το καμάρι μας, η απαράμιλλου κάλλους  Σκιάθος μας με τις ομολογουμένως ίσως ομορφότερες της Ελλαδος και όχι μόνο,  να έχει φέτος αυτό το αρνητικό ρεκόρ.
Και η πανέμορφη και αγαπημένη Σκόπελός μας όμως επλήγη από την τουριστική μείωση φέτος το Καλοκαίρι, παρότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές καθώς διαθέτει ένα σύγχρονο λιμάνι για πολλές δεκάδες αναψυχής με όλες τις σύγχρονες παροχές και άλλα τρία στο Λουτράκι, το Έληος και τον Αγνώντα.
Και αυτή η διαπίστωση, μας δίνει το έναυσμα του προβληματισμού και της αναζήτησης των αιτιών που οδηγηθήκαμε σ αυτή τη δυσμενή εξέλιξη. ιατί η υγειονομική και η επακόλουθη και αναπόφευκτη οικονομική κρίση μπορεί να «χτύπησε» παντού αλλά κάπου ήταν περισσότερο ορμητική και κάπου πιο «ευγενική».
ομίζω ότι η «επένδυση» τις  τελευταίες δεκαετίες στον μαζικό τουρισμό ήταν μια από τις βασικότερες αιτίες της τόσο ιης μείωσης επισκεπτών στα νησιά μας, αφού η πανδημία αποθάρρυνε πρωτίστως τις οργανωμένες μαζικές εξορμήσεις και ιδίως σε ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς αλλά με εκατοντάδες κλίνες.
Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι οι απώλειες σε τουριστικό προϊόν τον Αύγουστο στην επίσης πανέμορφη Αλόννησο ήταν πολύ μικρότερες και νομίζω αυτό  οφείλεται διότι η ανάπτυξή της έχει εντελώς διαφορετική δομή, ΔΕ στόχευσε ποτέ τον μαζικό τουρισμό, αντιθέτως ήταν πάντοτε προσφιλής προορισμός για χιλιάδες αναψυχής κάθε έτος, διαθέτει μάλιστα πλέον τρία (Πατητήρι, Βότση, Στενή Βάλλα).
Βέβαια με μεγάλη ικανοποίηση μόλις προχθές ανακοινώθηκε η παραλαβή νέων ξύλινων πλωτών προβλητών από τον δήμαρχο Σκιάθου που θ' ανακουφίσει και θα δώσει προσωρινή λύση στο χρόνιο πρόβλημα ελλιμενισμού και πρυμνοδέτησης των σκαφών αναψυχής στο λιμάνι της Σκιάθου.
Η Αλόννησος διαθέτει και ένα εκπληκτικό θαλάσσιο πάρκο που μπορεί και πρέπει ν αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, και υποβρύχιο μουσείο δηλαδή ένα σπάνιο που χρονολογείται στο 435πΧ με 4.000 αμφορείς, σε βάθος περίπου 25 μέτρων και το καθιστά επισκέψιμο σε έμπειρους αυτοδύτες.
Συνεπώς οι προσφερόμενες δραστηριότητες που παρέχει η περιοχή μας, που ούτως ή άλλως διαθέτει το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα, οι λεγόμενες «εναλλακτικές» μορφές τουρισμού που προσελκύουν  επισκέπτες υψηλού βιοτικού επιπέδου, μπορούν ν αποτελέσουν το «αντίδοτο» για τα νησιά μας στη σημερινή συγκυρία.
Όσοι λοιπόν φέτος δραστηριοποιήθηκαν, μόνο ως ήρωες μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού στη συντριπτική πλειονότητα τους κατέγραψαν ζημιές, έκαναν όμως το καθήκον τους, στήριξαν το τουριστικό profil της πατρίδας μας και την εθνική οικονομία. Τώρα ήρθε η σειρά του κράτους να κάνει το καθήκον του και να στηρίξει αυτούς τους επαγγελματίες. Κάθε ένας από εμάς οφείλουμε όχι  απλά να καταγράψουμε αλλά να αναδείξουμε το πρόβλημα και να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους. Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σύντομα θα ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης και στήριξης των επαγγελματιών.
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση