Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Γιατί η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου μόνο την Κυριακή 17 Ιουλίου κλειστά τα καταστήματα κι όχι κάθε Κυριακή κλειστά, εκτός των εορτών;
Γιατί η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου μόνο την Κυριακή 17 Ιουλίου κλειστά τα καταστήματα κι όχι κάθε Κυριακή κλειστά, εκτός των εορτών;

Γιατί η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου μόνο την Κυριακή 17 Ιουλίου κλειστά τα καταστήματα κι όχι κάθε Κυριακή κλειστά, εκτός των εορτών;

            του

Δημήτρη Κνελλή 

Μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν. Ιωνίς

Εδώ και  χρόνια από τότε που προτάθηκε το μέτρο για κατάργηση της Κυριακάτικης  αργίας, αρκετοί είναι οι έμποροι που υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν προσφέρει τίποτα απολύτως, εκτός από το να εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα.

Όμως τα μέλη της ς (κι αυτό μπορεί να βρει κάποιος στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ) υποστήριζαν ότι μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη το μέτρο αυτό, πχπ να αυξήσει τις πωλήσεις αφού αυξάνονται οι μέρες που τα καταστήματα είναι  ανοικτά. Επίσης για να στηρίξει η του ΕΣΒ την απραξία της είχε ως επιχείρημα –  καραμέλα ότι ο νόμος αλλάζει μόνο με νόμο. Και συνεπώς όσο υπάρχει νόμος που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, ο ΕΣΒ δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

Μετά από αρκετά χρόνια εφαρμογής του μέτρου τελικά έχει αποδειχθεί ότι το άνοιγμα ακόμα κι αυτές τις 7 Κυριακές δεν έχει κανένα απολύτως θετικό για τα τοπικά καταστήματα. Αφού έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι:

  1. Δεν έχει φέρει καμιά απολύτως αύξηση στους τζίρους που κάνουν τα καταστήματα ακόμα κι αυτά του κέντρου.
  2. Δεν έχει φέρει την αύξηση θέσεων εργασίας ούτε στο ελάχιστο.
  3. Το μόνο που έχει επιφέρει είναι οι έμποροι των τοπικών καταστημάτων και οι εμποροϋπάλληλοι των πολυκαταστημάτων να εργάζονται περισσότερες μέρες και ώρες.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν θα  έπρεπε ο Εμπορικός Βόλου και η διοίκηση του να δδικούν κατάργηση αυτού του απαράδεκτου μνημονιακού νόμου περισσότερο αποφασιστηκά.

Ενώ μέχρι τότε θα έπρεπε κάθε (εκτός των εορτών) να καλούν τους εμπόρους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους και τους καταναλωτές να μην κάνουν τις αγορές τους Κυριακάτικα σε καμιά περίπτωση.

Απέναντι σε αυτή την πρόταση όμως για ακόμα μια φορά η διοίκηση του ΕΣΒ και ο πρόεδρός του χρησιμοποιεί και πάλι το επιχείρημα ο νόμος αλλάζει με νόμο κι άρα μέχρι να αλλάξει ο νόμος δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Εδώ όμως τίθεται ένα ερώτημα. ιατί για την 17 Ιουλίου το ΔΣ του ΕΣΒ καλεί τους εμπόρους να μην ανοίξουν. ιατί δεν το κάνει και για τις άλλες Κυριακές; Γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Αφού γίνεται  για μια Κυριακή του χρόνου τότε μπορεί να γίνει και για τις υπόλοιπες αν υπάρχει πραγματική εναντίωση με το Κυριακάτικο άνοιγμα. Διαφορετικά πρόκειται για μέγιστη υποκρισία από την πλευρά της διοίκησης που ρίχνει εν τέλει είτε ηθελημένα είτε άθελά της νερό στο μύλο των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση