Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Γ. Καλτσογιάννης: Το γεωπολιτικό πόκερ στα Βαλκάνια και μια κακή συμφωνία για το Σκοπιανό
Γ. Καλτσογιάννης: Το γεωπολιτικό πόκερ στα Βαλκάνια και μια κακή συμφωνία για το Σκοπιανό

Γ. Καλτσογιάννης: Το γεωπολιτικό πόκερ στα Βαλκάνια και μια κακή συμφωνία για το Σκοπιανό

Τα Βαλκάνια αποκτούν ξανά το γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, την , την , την , όλους δηλαδή του μεγάλους παίκτες στο διεθνές στερέωμα.

Στο πλαίσιο ενός νέου διεθνούς ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την δημιουργία νέων σφαιρών επιρροής, οι βαλκανικές χώρες γίνονται το επίκεντρο μιας ευρύτερης γεωπολιτικής σκακιέρας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με ευρύτερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις.

Η θέλει να μην χάσει τις στενές της με τις σλαβικές χώρες, όπως τη αλλά και τα Σκόπια, η επιδιώκει να εντάξει τις δύο αυτές χώρες, αλλά και την Αλβανία στους κόλπους της, ώστε να είναι ενταγμένα όλα τα Βαλκάνια σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν να κλείσουν διάφορες εστίες έντασης και διαφορών μεταξύ των βαλκανικών κρατών για να τεθούν υπό τον έλεγχό τους και να μην γίνουν δορυφόροι των Ρώσων.

Οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι για την μεταφορά του πολύτιμου αερίου από την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, αναδεικνύουν τα Βαλκάνια ξανά σε καίριο στρατηγικό χώρο.

Για την τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς εκτός από ενεργειακός κόμβος, δέχεται μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών από την Ασία και την Αφρική δείχνοντας για ακόμη μια φορά τις ανθρωπιστικές αξίες που διακατέχουν τους Έλληνες.

Παράλληλα η χώρα μας είναι η πύλη εισόδου των εμπορευμάτων και κεφαλαίων της Κίνας που θέλει να διεισδύσει ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ μας αναβαθμίζουν και σε επίπεδο στρατιωτικών βάσεων λόγω της αλλοπρόσαλλης στάσης της Τουρκίας και της παρατεταμένης έντασης στην Μέση .

Από τα προαναφερθέντα είναι σαφές πως η αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά για πολλούς παγκόσμιους παίκτες. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπαναχωρούμε από τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, αφού η Ελλάδα εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους Βόρειους γείτονες, με τους οποίους θέλουμε να έχουμε καλές σε διάφορα επίπεδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία μας.

Ανεξαρτήτως λοιπόν της έκβασης του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών που οδηγεί σε παραχάραξη της ιστορίας και προκαλεί μεγάλη ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταγγελία για τις τοποθετήσεις-μεταθέσεις των διοικητικών γραμματέων στα σχολεία - https://t.co/Woj6D3DlF7… -

  • Μεθυσμένος 18χρονος προκάλεσε τροχαίο στην Αλόννησο - https://t.co/fY3T6O3thW -

  • Δεκαοκτώ θετικά κρούσματα covid-19 στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/EbXPKi3Umx -

"Αλιεύοντας" την είδηση