Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Γ. Καλτσογιάννης: Θέλουμε ένα Λύκειο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους
Γ. Καλτσογιάννης: Θέλουμε ένα Λύκειο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους

Γ. Καλτσογιάννης: Θέλουμε ένα Λύκειο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους

Ένα Λύκειο που θα αποτελεί έναν μεγάλο προθάλαμο εισαγωγικών εξετάσεων, τεράστιου άγχους των υποψηφίων και συνεχούς οικονομικής αιμορραγίας των οικογενειών που είναι πάντα κοντά στα παιδιά τους στηρίζοντας στα όνειρά τους.

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του νέου συστήματος για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Διατηρώντας τέσσερα τα μαθήματα των εξετάσεων, όσα δηλαδή είναι και σήμερα, το υπουργείο αποπροσανατολίζει και εγκλωβίζει τους υποψηφίους με αλλαγές που είναι ακατανόητες και επιζήμιες για την ομαλή γνωστική και πνευματική προετοιμασία τους ενόψει των εξετάσεων.

Το Λύκειο θα χάσει τον ευρύτερο παιδαγωγικό και γνωστικό του ρόλο και θα είναι ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εκεί που η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα καταργούσε τις πανελλαδικές εξετάσεις, τις έκανε διπλές στην Γ’ Τάξη, αφού οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις με την μορφή πανελλαδικών για να αποκτήσουν το απολυτήριο και μετά από λίγες ημέρες θα διαγωνίζονται κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Επίσης με την προσμέτρηση του βαθμού του απολυτηρίου στην βαθμολογία για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το άγχος και η πίεση για μαθητές, γονείς και καθηγητές θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασάλευσης του αδιάβλητου της όλης διαδικασίας.

Συγχρόνως η αύξηση της εξεταστέας ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους υποψήφιους.

Αυτές οι αλλαγές έχουν μόνο χαμένους.

Χαμένοι οι μαθητές που θα υποβάλλονται σε έναν κυκεώνα εξετάσεων κυνηγώντας βαθμούς από την Α’ Τάξη Λυκείου.

Χαμένοι οι καθηγητές που θα δέχονται τις πιέσεις των γονέων για καλούς βαθμούς, ώστε τα παιδιά τους να μην αδικηθούν.

Χαμένοι οι ίδιοι οι γονείς που θα διαθέτουν πολύ περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια για την διδακτική ενίσχυση των παιδιών τους.

Χαμένο τελικά και το Λύκειο, το ίδιο το σχολείο που θα χάσει το χαρακτήρα της διαμόρφωσης ισχυρών προσωπικοτήτων με γνώσεις και παιδεία και θα το μετατρέψει σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο.

Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργήσουμε δυστυχισμένους εφήβους. Αυτό το εξεταστικό σύστημα δεν μπορεί να έχει καμία προοπτική και γι’ αυτό επείγουν τροποποιήσεις δίνοντας έμφαση στην πραγματική παιδεία που το σχολείο μπορεί να προσφέρει και στη οικονομική ανακούφιση των οικογενειών.

Θέλουμε ένα Λύκειο της γνώσης και όχι της αφόρητης πίεσης, ένα λύκειο των ίσων ευκαιριών, ένα Λύκειο για τους πολλούς και όχι τους λίγους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μηδενικό ενδιαφέρον για τα βραβεία «Μαρκατά» #βραβείαΜαρκατά - https://t.co/4ppcLOPADE -

  • Κλειστά τα σχολεία στον Βόλο -Σε ετοιμότητα η ΠΕΜΣ για τον χιονιά #χιόνια - https://t.co/MpU1i0NceY -

  • Αναστολή λειτουργίας σχολείων στο Νότιο Πήλιο λόγω κακοκαιρίας #νότιοΠήλιο - https://t.co/ndS4YdwIU6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση