Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Γ.Καλτσογιάννης : Πώς θα αναθερμάνουμε την τοπική οικονομία
Γ.Καλτσογιάννης : Πώς θα αναθερμάνουμε την τοπική οικονομία

Γ.Καλτσογιάννης : Πώς θα αναθερμάνουμε την τοπική οικονομία

Το 2018 χαρακτηρίστηκε για την τοπική αγορά ως μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Φαίνεται, όμως πως και το 2019 βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι των αδιεξόδων και των προβλημάτων.

Έχοντας ολοκληρωθεί ήδη το πρώτο τρίμηνο οι παράγοντες της αγοράς, δηλαδή μικρομεσαίοι επαγγελματίες, , , βιοτέχνες, όλοι τους καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η κατανάλωση είναι πολύ πεσμένη, οι τζίροι περιορισμένοι και οι αναπτυξιακές προοπτικές ανύπαρκτες.

Μόνο τυπικά βγήκαμε από τα μνημόνια. Η κρίση είναι εδώ και την βιώνουμε όλοι μας. Και, επειδή η αγορά είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή της ιδιωτικής ς, οι επιπτώσεις από την αβεβαιότητα και την επενδυτική λειψανδρία είναι ορατές.

Η αγορά δεν μπορεί να «ανασάνει» και να ανακάμψει, γιατί πρώτον η κατανάλωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο είναι οικονομικά στριμωγμένος, με να ενδιαφέρεται να καλύψει τις ανάγκες στα απολύτως αναγκαία.

Δεύτερον, δεν υπάρχει ρευστότητα. Οι Τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια ούτε ακόμη στις υγιείς επιχειρήσεις και δεν τρέχουν χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων. Χωρίς ρευστότητα οι επιχειρήσεις στραγγαλίζονται.

Τρίτον, οι υψηλοί πνίγουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. οι επαγγελματίες αγωνίζονται και μοχθούν καθημερινά για να εισπράττει το Κράτος τα έσοδα. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Τέταρτον, αρκετοί μικρομεσαίοι είτε δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση είτε ακόμη και αν καταφέρουν να ενταχθούν με πολλές προσπάθειες πάλι βγαίνουν εκτός, γιατί δεν μπορούν να φανούν συνεπείς με το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι το «οξυγόνο» της τοπικής ς. Πάνω από 15.000 μικρομεσαίοι δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης.

Αυτούς τους επαγγελματίες πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε, όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι απογοητευτικό και αυτό φαίνεται στην αδυναμία δημιουργίας θέσεων ς.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την των φόρων και των εισφορών, την έναρξη χρηματοδότησης και της τόνωσης των μικρομεσαίων με προγράμματα. Πάνω απ' όλα, όμως απαιτούνται και επενδύσεις που θα αναθερμάνουν την οικονομία, την αγορά, την επιχειρηματικότητα.

Και προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να δράσουμε. Η Ν.Δ. έχει το σχέδιο και έχει δεσμευτεί πολλάκις για γενναίες παρεμβάσεις. Η ώρα των αλλαγών πλησιάζει. Η ώρα να δημιουργήσουμε έφτασε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση