Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Γ. Καλτσογιάννης: Οι μεγάλες προοπτικές του μοναστηριακού τουρισμού στην Μαγνησία
Γ. Καλτσογιάννης: Οι μεγάλες προοπτικές του μοναστηριακού τουρισμού στην Μαγνησία

Γ. Καλτσογιάννης: Οι μεγάλες προοπτικές του μοναστηριακού τουρισμού στην Μαγνησία

Πριν μερικές ημέρες είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια της περιοχής μας, το της Κυρά Παναγιάς στο ομώνυμο νησάκι ελάχιστα μίλια βόρεια της Αλοννήσου.
Το που αποτελεί μετόχι της αγιορείτικης Μονής Μεγίστης Λαύρας πανηγύριζε και πλήθος επισκεπτών κατέκλυσαν τον χώρο για να προσκυνήσουν την και να συμμετάσχουν στις λατρευτικές .

Η ατμόσφαιρα σαγηνευτική. Η ορθόδοξη πνευματική κατανυκτικότητα, η ταπεινότητα της μοναστηριακής λατρείας, η ηρεμία του παρθένου φυσικού κάλλους και η ανεπανάληπτη θέα των καταγάλανων νερών του υ γέμιζαν με πνευματικά και ψυχικά εφόδια τους εκατοντάδες πιστούς που μετέβησαν στην νησάκι.

Τα Μοναστήρια του τόπου μας είναι ο μας και η ταυτότητά μας. Αποτελούν ένα ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό, ένα ξεχωριστό τόπο λατρείας και ψυχικής αναζωογόνησης των ανθρώπων στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Η ανεκτίμητη παρουσία των Μοναστηριών στην Μαγνησία είναι και ένα εφαλτήριο για την ευρύτερη αξιοποίησή τους μέσα από την προσέλκυση επισκεπτών.

Τα τελευταία χρόνια οι προοπτικές για τόνωση του εγχώριου και ξένου μοναστηριακού τουρισμού είναι μεγάλες. Μάλιστα η έλευση εκατομμυρίων επισκεπτών από τις ορθόδοξες χώρες των Βαλκανίων και της Ρωσίας ενισχύουν αυτή την τάση.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που αναστήθηκαν οικονομικά μέσα από τον μοναστηριακό τουρισμό. Και η Μαγνησία μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Διαθέτει σημαντικά μοναστήρια με ζωντανές μοναστικές κοινότητες, μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον και βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.

Η πολιτεία θα πρέπει εμπράκτως να δώσει κίνητρα και για να γίνουν, όπου χρειάζεται, επισκευής, ανακαίνισης και ανακατασκευής των μοναστηριών, να δημιουργηθούν δίκτυα καλύτερης προβολής και ανάδειξης του μοναστηριακού πλούτου.

Το πετυχημένο παράδειγμα της αναστήλωσης της παλιάς μονής της Παναγίας της Κάτω Ξενιάς από την δείχνει ότι υπάρχει έδαφος και θέληση των πιστών να προσφέρουν.

Αλλά δεν φτάνουν μόνο οι προσφορές και οι δωρεές των πιστών.

Είναι αναγκαία και η στήριξη του Κράτους μέσα από την άντληση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ς.

Μια στήριξη που μέχρι στιγμής είναι μόνο στα λόγια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση