Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Γ. Καλτσογιάννης: Να διαφυλάξουμε το κύρος και την πρόοδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Γ. Καλτσογιάννης: Να διαφυλάξουμε το κύρος και την  πρόοδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γ. Καλτσογιάννης: Να διαφυλάξουμε το κύρος και την πρόοδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πριν μερικές ημέρες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο θα περιλαμβάνει πάνω από 30 Τμήματα ΑΕΙ και μερικές δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, ενώ θα εκτείνεται σε μια μεγάλη περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας.

Την νέα αρχιτεκτονική του Ιδρύματος κανένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν την ζήτησε. Την επέβαλε η κυβέρνηση και με την παροιμιώδη προχειρότητά της ώθησε τις πρυτανικές αρχές να συζητούν για ένα νέο Πανεπιστήμιο μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες και χωρίς να διεξαχθεί μια ουσιαστική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς  που ναι μεν δεν είναι πανεπιστημιακοί, αλλά οφείλουν να εκφράσουν θέσεις και προτάσεις πάντα με ψυχραιμία και κοιτώντας το δάσος και όχι το δένδρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεγαλώνει, γιγαντώνεται θα έλεγε κανείς. Εναρμονίζεται με την πολύ σημαντική κατάταξη που έχει στον παγκόσμιο χάρτη της ακαδημαϊκής κοινότητας όντας στο 3-4% των καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς. Ακόμη ο Βόλος από δώδεκα Τμήματα θα διαθέτει δεκατέσσερα Τμήματα, αφού επίκειται η ίδρυση άλλων δύο.

Επίσης στις άλλες πόλεις τα Τμήματα ΤΕΙ πανεπιστημιοποιούνται και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε πολλές οικογένειες του νομού που θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν κοντά στον τόπο τους για διάφορους λόγους.

Από την άλλη όμως ενυπάρχουν κίνδυνοι αδικιών που πρέπει να αποσοβηθούν ή αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν, όπως για παράδειγμα ένα τμήμα τουρισμού στον Βόλο με μεγάλη δυναμική στην έλευση επισκεπτών.

Το Πανεπιστήμιο φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Μια πλούσια δράση που στον πέρασμα των χρόνων τόνωσε την πανθεσσαλική συνείδηση μέσα από την κινητικότητα φοιτητών, επιστημόνων, καθηγητών, εργαζομένων.

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο με την εξέλιξή του συνέβαλε στην αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα.

Επείγει λοιπόν να πρυτανεύσουν η ψυχραιμία, ο διάλογος, η λογική και να διασφαλίσουμε το κύρος του Ιδρύματος διασφαλίζοντας παράλληλα το συμφέρον και των προοπτική των γενιών που έρχονται.

*Ο Γιώργος Καλτσογιάννης είναι Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέες #καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στην επικράτεια #καταιγίδες - https://t.co/wTGlTXs03B -

  • Με επευφημίες η πρεμιέρα της Φόνισσας του Γιώργου Κουμεντάκη #Φόνισσα - https://t.co/YNtX1qoz6A -

  • Εξιχνιάστηκαν επτά #κλοπές από Ι.Χ. στον Βόλο #κλοπές #ναρκωτικά - https://t.co/kdSHOmRcMn -

"Αλιεύοντας" την είδηση