Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Γ.Καλτσογιάννης:Μόνο με ένα σοβαρό και υπεύθυνο Κράτος θα έχουμε μέλλον
Γ.Καλτσογιάννης:Μόνο με ένα σοβαρό και υπεύθυνο  Κράτος θα έχουμε μέλλον

Γ.Καλτσογιάννης:Μόνο με ένα σοβαρό και υπεύθυνο Κράτος θα έχουμε μέλλον

Εδώ κι οκτώ χρόνι, από τότε δηλαδή που η χώρα εισήλθε σε μια βαθιά οικονομική κρίση, από την οποία ακόμη δεν μπορεί να βγει, όλοι αναζητούν τρόπους για την ανόρθωση της οικονομίας, την έλευση της ανάπτυξης, την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων που θα γλυκάνουν τις αγορές.

Ωστόσο, όποιοι οικονομικοί δείκτες και αν επιτευχθούν, θα αποδεικνύονται σε κάθε δύσκολη στιγμή, άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος, αν πρώτα δεν εκσυγχρονίσουμε το Κράτος.

Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε μια παραγωγική χώρα, όπου οι θα δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους, αν δεν μεταμορφώσουμε το δύσκαμπτο και δυσλειτουργικό πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης.

Η τραγωδία στο Μάτι ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο την παραλυσία του κρατικού μηχανισμού. Σε αυτή την περίπτωση ήταν η προστασία που πιάστηκε στον ύπνο και θρηνούμε ακόμη νεκρούς.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς που είναι ωσεί παρών και λειτουργούν μόνο και μόνο για την κομματική πελατεία.

Ένας αντικειμενικός παρατηρητής βλέπει σήμερα ένας Κράτος που ενώ σταδιακά στελεχώνεται από μορφωμένο εργατικό δυναμικό το οποίο παρά τις περικοπές στους μισθούς, κάνει φιλότιμες προσπάθειες, έχει εντάξει την ψηφιακή τεχνολογία και σε γενικές γραμμές διαθέτει κάποιες υποτυπώδεις κτιριακές , εντούτοις, αφενός δεν είναι παραγωγικό στο βαθμό που θα έπρεπε, αφετέρου η πανσπερμία και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων είναι εύκολο να μετατρέψει τους αρμόδιους σε αναρμόδιους.

Άρα χρειαζόμαστε ένα Κράτος με:

  • Συγκεκριμένους και αρμοδιότητες για την κάθε υπηρεσία,
  • Διαδικασίες που θα επιβραβεύουν τους άξιους εργαζόμενους που θα ξέρουν ότι, αν κάνουν καλά την δουλειά τους, θα ανταμείβονται ακόμη καλύτερα μισθολογικά και ότι θα μπορούν να αναρριχηθούν σε υψηλότερες θέσεις διοίκησης ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης,
  • Θεσμούς που θα περνούν μια άλλη αντίληψη για την σχέση Δημόσιας Διοίκησης και κοινωνίας δίχως γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Λειτουργίες που θα μετατρέπουν τα έσοδα από τους φόρους σε μια ανταποδοτική κοινωνική και αναπτυξιακή για όλους.

Η σημερινή κυβέρνηση πέρα από τις προσλήψεις μερικών δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, μόνο και μόνο προς άγραν ψήφων, δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω.

Γι' αυτό υπέστη συντριβή, δυστυχώς με κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στην πρώτη μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισε.

Η έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του εκσυγχρονισμού του Κράτους με που θα κάνουν πιο ποιοτικές τις παρεχόμενες , αλλά και ενίσχυση του προσωπικού, όπου χρειάζονται και με διαφάνεια.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως η αρχή επιβάλλεται να γίνει.

Γιατί μόνο ένα σοβαρό και υπεύθυνο Κράτος θα οδηγήσει τον τόπο στην ουσιαστική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών του.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση