Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Γ. Καλτσογιάννης: Η κυβέρνηση ξεζούμισε τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Γ. Καλτσογιάννης: Η κυβέρνηση ξεζούμισε τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Γ. Καλτσογιάννης: Η κυβέρνηση ξεζούμισε τους ιδιοκτήτες ακινήτων

του Γιώργου Καλτσογιάννη

Θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Η ακίνητη περιουσία από προνόμιο που ήταν παλιότερα, έχει εξελιχθεί για πολλούς σε έναν εφιάλτη. Οι φόροι που επιβλήθηκαν μέσα στα χρόνια των μνημονίων, πενταπλασιάστηκαν και έφεραν σε πολύ δυσχερή θέση εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Αυτές τις ημέρες κατά δεκάδες συρρέουν στα γραφεία κτηματογράφησης οι ιδιοκτήτες για να εντάξουν τα ακίνητά τους, όπως , αγροτεμάχια, αποθήκες, γκαράζ ή οτιδήποτε άλλο, στο το οποίο ναι μεν πρέπει να δημιουργηθεί, ωστόσο είναι άδικο να αντιμετωπίζεται από το Κράτος ως ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο.

Για πολλούς ιδιοκτήτες η υποβολή δήλωση ιδιοκτησίας είναι μια διαδικασία που δεν μπορούν να την υποστηρίξουν οικονομικά. Γιατί, πρώτον, τα που έχουν, δεν τους αποφέρουν έσοδα και δεύτερον, δεν διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους επαγγελματίες που θα δπεραιώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Άλλωστε για κα κάθε ακίνητο που δηλώνεται, ο ιδιοκτήτης πρέπει να διαθέσει το ποσό των 35 ευρώ.

Έτσι στις 7 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία, αρκετοί δεν θα έχουν υποβάλλει την δήλωση ιδιοκτησίας στο με τον κίνδυνο αφενός του προστίμου αφετέρου της ένταξής τους στο Δημόσιο.

Η σημερινή δεν έχει κάνει τίποτα για την τόνωση της κτηματς, την προάσπιση των ιδιοκτητών ακινήτων, την ενίσχυση της οικοδομής.

Αντιθέτως υπερφορολόγησε την αγορά ακινήτων για να βγάλει τα υπερπλεονάσματα και το αποτέλεσμα είναι ένας κλάδος που μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας, να βρίσκεται σε πλήρες τέλμα.

Ακόμη και οι που επηρεάζουν 21  φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα , ζημίωσε παρά ανακούφισε πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη φορολογία από 3% έως 30%.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το 2010 το Κράτος εισέπραξε από τους φόρους στα ακίνητα 487 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το δηλούμενο εισόδημα από τα ακίνητα εκείνη τη χρονιά ανερχόταν στα 8,87 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2016 οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,53 δισεκατομμύρια ευρώ με το δηλούμενο εισόδημα από τα ακίνητα να βρίσκεται στα 5,96 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τρομακτικά περισσότεροι φόροι για πολύ λιγότερα έσοδα.

Χρυσή ευκαιρία για τους ξένους που αγοράζουν και ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν  με τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων αντί πινακίου φακής.

Για όλα, όμως υπάρχει και ένα όριο.

Επιτέλους η αγορά ακινήτων θα πρέπει να αποτελέσει ξανά αναπτυξιακό εργαλείο και να δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε δεκάδες επαγγέλματα που συνδέονται με την οικοδομή και ευρύτερα την κτηματαγορά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση