Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Γ. Καλτσογιάννης: Η κυβέρνηση ξεζούμισε τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Γ. Καλτσογιάννης: Η κυβέρνηση ξεζούμισε τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Γ. Καλτσογιάννης: Η κυβέρνηση ξεζούμισε τους ιδιοκτήτες ακινήτων

του Γιώργου Καλτσογιάννη

Θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Η ακίνητη περιουσία από προνόμιο που ήταν παλιότερα, έχει εξελιχθεί για πολλούς σε έναν εφιάλτη. Οι φόροι που επιβλήθηκαν μέσα στα χρόνια των μνημονίων, πενταπλασιάστηκαν και έφεραν σε πολύ δυσχερή θέση εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Αυτές τις ημέρες κατά δεκάδες συρρέουν στα γραφεία κτηματογράφησης οι ιδιοκτήτες για να εντάξουν τα ακίνητά τους, όπως , αγροτεμάχια, αποθήκες, γκαράζ ή οτιδήποτε άλλο, στο κτηματολόγιο το οποίο ναι μεν πρέπει να δημιουργηθεί, ωστόσο είναι άδικο να αντιμετωπίζεται από το Κράτος ως ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο.

Για πολλούς ιδιοκτήτες η υποβολή δήλωση ιδιοκτησίας είναι μια διαδικασία που δεν μπορούν να την υποστηρίξουν οικονομικά. Γιατί, πρώτον, τα ακίνητα που έχουν, δεν τους αποφέρουν και δεύτερον, δεν διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους επαγγελματίες που θα διεκπεραιώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Άλλωστε για κα κάθε ακίνητο που δηλώνεται, ο ιδιοκτήτης πρέπει να διαθέσει το ποσό των 35 ευρώ.

Έτσι στις 7 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία, αρκετοί δεν θα έχουν υποβάλλει την δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο με τον κίνδυνο αφενός του προστίμου αφετέρου της ένταξής τους στο Δημόσιο.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την τόνωση της κτηματαγοράς, την προάσπιση των ιδιοκτητών ακινήτων, την ενίσχυση της οικοδομής.

Αντιθέτως υπερφορολόγησε την για να βγάλει τα υπερπλεονάσματα και το αποτέλεσμα είναι ένας κλάδος που μπορεί να συνεισφέρει στην της χς, να βρίσκεται σε πλήρες τέλμα.

Ακόμη και οι νέες αντικειμενικές που επηρεάζουν 21  φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα, ζημίωσε παρά ανακούφισε πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη φορολογία από 3% έως 30%.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το 2010 το Κράτος εισέπραξε από τους φόρους στα ακίνητα 487 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το δηλούμενο εισόδημα από τα ακίνητα εκείνη τη χρονιά ανερχόταν στα 8,87 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2016 οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,53 δισεκατομμύρια ευρώ με το δηλούμενο εισόδημα από τα ακίνητα να βρίσκεται στα 5,96 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τρομακτικά περισσότεροι φόροι για πολύ λιγότερα .

Χρυσή ευκαιρία για τους ξένους που αγοράζουν και ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν  με τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων αντί πινακίου φακής.

Για όλα, όμως υπάρχει και ένα όριο.

Επιτέλους η θα πρέπει να αποτελέσει ξανά αναπτυξιακό εργαλείο και να δώσει χιλιάδες σε δεκάδες επαγγέλματα που συνδέονται με την οικοδομή και ευρύτερα την κτηματαγορά.

"Αλιεύοντας" την είδηση