Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Γ. Καλτσογιάννης: Η Ελλάδα χρειάζεται ιδιωτικά ΑΕΙ που θα συμβαδίζουν με ισχυρά δημόσια Πανεπιστήμια
Γ. Καλτσογιάννης: Η Ελλάδα χρειάζεται ιδιωτικά ΑΕΙ που θα συμβαδίζουν με ισχυρά δημόσια Πανεπιστήμια

Γ. Καλτσογιάννης: Η Ελλάδα χρειάζεται ιδιωτικά ΑΕΙ που θα συμβαδίζουν με ισχυρά δημόσια Πανεπιστήμια

Η πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για την κατάσταση στα δημόσια ανέδειξε δύο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και αντιλήψεις για το πώς θέλουμε την ανώτατη εκπαίδευση.

Από την μια η Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ ενός δημόσιου πανεπιστημίου που θα είναι αυτόνομο, λειτουργικό, ισχυρό, πραγματικά δωρεάν για τους και ανοικτό στην κοινωνία.

Από την άλλη η σημερινή κυβέρνηση έχει αφήσει με την ανοχή της έρμαια τα στους εμπόρους ναρκωτικών και λαθραίων προϊόντων και σε διάφορα άλλα εξωπανεπιστημιακά παραβατικά στοιχεία που λυμαίνονται τον πυρήνα της παιδείας μας που είναι η ανώτατη εκπαίδευση. Συγχρόνως οι διάφορες συλλογικότητες έχουν καταλάβει πανεπιστημιακούς χώρους υπονομεύοντας την ομαλή λειτουργία τους.

Αυτή η κατάσταση ανομίας που προσβάλλει την ελληνική παιδεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Η βία στα πανεπιστήμια πρέπει να ξεριζωθεί για να μπορούν οι καθηγητές και φοιτητές να επιτελούν χωρίς φόβο το ακαδημαϊκό. διδακτικό και ερευνητικό τους .

Μέσα από τα Πανεπιστήμια προέρχονται οι αυριανοί μας επιστήμονες, οι άνθρωποι που θα οδηγήσουν την χώρα στην πρόοδο και έχουμε να τα προστατεύσουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ς του ασύλου το οποίο με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης έχει καταντήσει να είναι άσυλο ανομίας.

Παράλληλα έχει δεσμευτεί για ουσιαστική στήριξη των δημόσιων που αποτελούν ελεύθερες δημιουργικές κυψέλες έρευνας, γνώσης, καινοτομίας και καλλιέργειας ιδεών.

Η κοινωνία μας χρειάζεται επιτέλους ισχυρά δημόσια , όπου οι κόποι και οι προσπάθειες των αξιόλογων καθηγητών και των επιμελών φοιτητών θα έχουν αντίκρισμα.

Συγχρόνως η χώρα, η ελληνική οικογένεια χρειάζεται και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μακριά από ιδεοληψίες, αλλά με σύνεση και σχέδιο  θα πρέπει να δούμε στην πράξη και άμεσα την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Είναι κρίμα αυτή την στιγμή δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ θα μπορούσαν να φοιτήσουν στην χώρα τους, αν υπήρχε η ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπάρχουν. Έχουμε αξιόλογους επιστήμονες που θα τα στελεχώσουν, υφίστανται οι , όπως κτίρια και εργαστήρια, ενώ είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν και οι επενδυτές που θα προσφέρουν τους απαιτούμενους πόρους.

Έτσι η ελληνική οικογένεια θα έχει μια άμεση και ουσιαστική λύση για τις σπουδές του παιδιού της στην περίπτωση που δεν πέτυχε στην σχολή του δημόσιου Πανεπιστημίου που θα επιθυμούσε.

Η Ελλάδα με τα ισχυρά δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα μπορούσε να γίνει αριστείας, ακαδημαϊκής γνώσης και έρευνας για την νοτιοανατολική Ευρώπη προσελκύοντας με την υψηλού επιπέδου επιστημονική παράδοση και παιδεία της χιλιάδες ξένους φοιτητές.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση