Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Γ. Καλτσογιάννης: COVID 19 και περιβάλλον
Γ. Καλτσογιάννης: COVID 19 και περιβάλλον

Γ. Καλτσογιάννης: COVID 19 και περιβάλλον

 

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου εκάστου έτους και η φετεινή είναι ιδιαίτερη, αφού λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αναδείχθηκε η μεγάλη και κυρίως η αρνητική επίδραση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλες τις ελληνικές πόλεις μεταξύ των οποίων και ο Βόλος μας, κυμάνθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα καθώς υπήρχε το .

Η τιμή του διοξειδίου του αζώτου αλλά και η εκπομπή μικροσωματιδίων και PM2,5, που καταγράφονται από τους σταθμούς μέτρησης εκπομπής αερίων ρύπων μειώθηκε περίπου τρεις φορές του συνηθισμενου. Διαπιστώσαμε δηλαδή πρακτικά αλλά και εκκωφαντικά ότι ο άνθρωπος λειτουργεί πολλές φορές σαν να εχθρεύεται τη φύση και το περιβάλλον και εν τέλει να εχθρεύεται τα ζώα και τον φυτικό πλούτο, δηλαδή σαν να θέλει να βλάψει τον ίδιο του τον εαυτό.

Ειδικά φέτος ο ΟΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει οι εκτεταμένες καταστροφές που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως από πυρκαγιές αλλά και η πανδημία του κορωναϊού καταδεικνύουν την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων και των ιστών της ζωής, μέσα στην οποία υπάρχουν. Ήρθε νομίζω το πλήρωμα του χρόνου και μέσα από μια μεγάλη περιπέτεια, αυτή της υγειονομικής κρίσης, να γίνουμε σοφότεροι, να στοχεύσουμε και ν αγωνιστούμε για ταχύτατη απολιγνητοποίηση, καθιέρωση ηλεκτροκίνησης, ταχύτατη μετατροπή των σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, στην ορθολογική ανακύκλωση στην πηγή, υλικών, αλλά και στη σύγχρονων ΜΕΑ όπου απαιτείται, στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την απεριόριστη ηλιακή, αιολική και υδατική .

Έχοντας διατελέσει δύο φορές αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας περιβάλλοντος  και έχοντας χειριστεί ευρωπαϊκά προγράμματα με σπουδαίο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως το BLUEMED,  αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την αγωνία μου και να την μοιραστώ μαζί σας και να καταθέσω ότι θα συνεχίσω ν αγωνίζομαι για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και των παιδιών μας διότι πρέπει καθημερινώς να σκεφτόμαστε ότι το περιβάλλον δεν μας ανήκει και ότι οφείλουμε να το προστατεύσουμε για τις επόμενες γενιές.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνουμε περισσότερο ΑΝΘΡΩΠΟΙ.”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση