Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Γ. Καλτσογιάννης: Χρέος της πολιτείας η ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία
Γ. Καλτσογιάννης: Χρέος της πολιτείας η ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία

Γ. Καλτσογιάννης: Χρέος της πολιτείας η ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στήριξε τον μαραθώνιο αγάπης που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες για την ενός λεωφορείου που θα μεταφέρει τους μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Βόλου διοργανώνοντας πριν μερικές ημέρες ένα μπαζάρ.
Και ήρθε να προστεθεί στις ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα για τον ίδιο σκοπό.

Μέρες γιορτινές που διανύουμε, η σκέψη μας μεταφέρεται και στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την αναπηρία. Είναι οι συνάνθρωποι που δίνουν τον καθημερινό προσωπικό αγώνα. Αυτό όμως που ζητούν από τους τοπικούς και κρατικούς φορείς, την ίδια την κοινωνία, δεν είναι η συμπόνια, μια ένδειξη πονοψυχίας, αλλά η ισότιμη αντιμετώπιση.

Οι συμπολίτες μας αυτοί έχουν βρει τα ψυχικά αποθέματα για να ανταπεξέρχονται και να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα. Πάρα πολλοί έχουν τις οικογένειές τους, τους συγγενείς τους, άλλους ανθρώπους που τους φροντίζουν και τους στηρίζουν.

Το χρέος της πολιτείας είναι να δημιουργήσει δομές και υπηρεσίες που θα τους φέρουν ακόμη πιο κοντά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική δράση, να νιώσουν δυναμικά μέλη μιας κοινωνίας που εξελίσσεται και μπορεί να εντάσσει στους κόλπους της όλους τους ανθρώπους χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα που δεν θα περιορίζονται σε μια μόνο χρονική περίοδο, αλλά θα είναι συνεχής και επίπονη.

Πρώτον, να αυξηθεί το όριο ηλικίας που ένα άτομο με μπορεί να συνεχίσει την φοίτησή του στο σχολείο.

Δεύτερον, να δημιουργηθούν δομές για την φιλοξενία ατόμων με αναπηρία για λίγες ή περισσότερες μέρες, ώστε και οι γονείς να έχουν την δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε διάφορες υποχρεώσεις. Δομές οι οποίες θα είναι στελεχωμένες με εκπαιδευμένο ειδικό προσωπικό όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων.

Τρίτον, να υπάρξει μια πιο συστηματική και ουσιαστική σύνδεση των ατόμων με αναπηρία με την εργασίας. Και δεν εννοούμε μόνο τους μόνιμους διορισμούς στο δημόσιο, αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων που θα πραγματοποιούν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, ώστε να αποκτούν εργασιακή εμπειρία και να επιτυγχάνουν την ακόμη πιο δυναμική κοινωνικοποίηση.

Τέταρτον, η πόλη, τα κτίρια με δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και άλλοι χώροι να γίνουν ακόμη πιο φιλόξενα και λειτουργικά για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Πρόκειται για μερικές μόνο σκέψεις και προτάσεις, προκειμένου τα άτομα αυτά να κατακτήσουν την πολυπόθητη ισότιμη αντιμετώπιση και να μπορέσουν να εφαρμόσουν στην πράξη τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν. Κοινώς να δώσουν στην κοινωνία αυτά που μπορούν και θέλουν.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη φυγόποινου στον Βόλο #σύλληψηφυγόποινου - https://t.co/tNjeuIltN7 -

  • Νεκρός οδηγός Ι.Χ. που έπεσε στη θάλασσα στην Σκόπελο #νεκρόςοδηγός - https://t.co/SxgEONUOS3 -

  • Συμμετοχή ενδιαφερομένων στην επετειακή έκδοση με θέμα «1922-2022: εκατό χρόνια από την Καταστροφή»… - https://t.co/fbKBhCXLzI -

"Αλιεύοντας" την είδηση