Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας
Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας

Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας

              του 
Γιώργου Κλτσογιάννη 

 

Το κόστος της ενέργεις απειλεί τα . Η δραματική αύξηση στα τιμολόγια της ς αποτελεί το κυριότερο και το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα για την παγκόσμια κοινότητα. Και η ακρίβεια αυτή υπάρχει άμεσος κίνδυνος να περάσει στα οπότε και θα δοκιμαστεί η κοινωνική συνοχή.

Στη σύσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ήταν το κυρίαρχο ζήτημα, αλλά δυστυχώς δεν ληφθηκε κοινή ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της ακρίβειας των ενεργειακών τιμολογίων, όπως έγινε επιτυχημένα με την προμήθεια των εμβολίων κατά του covid.

Ο ενεργειακός τομέας όμως αποτελεί ευκαιρία αλλά και πρόκληση για σύγκλιση και εξεύρεση της κοινής συνισταμένης απο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει αντίστοιχου μεγέθους ωφέλεια απο μεμονωμένες και αποσπασματικές αποφάσεις των χωρών όπως είναι αυτή της Γαλλίας για πάγωμα της λιανικής τιμής στο φυσικό αέριο ή της Ιταλίας για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σωστά έθεσε στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, με την οποία έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορούν να γίνουν η «» της Αφρικής προς την Ευρώπη φτηνής  πράσινης ηλεκτρικής ς.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα των κοινών ενιαίων πολιτικών που πρέπει να ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών.

Η οικονομική ενίσχυση των νοικοκοιριων με χαμηλά εισοδήματα είναι ένα απο τα μέτρα που θα βοηθήσουν, οι δασμοί όμως και το ΦΠΑ στην ενέργεια εξακολουθούν να είναι υψηλοί και να αυξάνουν το κόστος διότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος».

Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει γενναίες και κοινές αποφάσεις ώστε να μην μεταφερθεί η στα νοικοκυριά και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αυστηρές και δημοσιονομικά σκληρές αποφάσεις για τις χώρες που χρειαζοντουσαν στήριξη.

*Ο Γ. Καλτσογιάννης είναι δικηγόρος-πρώην αντιπεριφερειάρχης
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση