Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας
Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας

Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας

              του 
Γιώργου Καλτσογιάννη 

 

Το κόστος της ενέργειας απειλεί τα νοικοκυριά. Η δραματική αύξηση στα τιμολόγια της ενέργειας αποτελεί το κυριότερο και το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα για την παγκόσμια κοινότητα. Και η ακρίβεια αυτή υπάρχει άμεσος κίνδυνος να περάσει στα νοικοκυριά οπότε και θα δοκιμαστεί η κοινωνική συνοχή.

Στη σύσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ήταν το κυρίαρχο ζήτημα, αλλά δυστυχώς δεν ληφθηκε κοινή απόφαση ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της ακρίβειας των ενεργειακών τιμολογίων, όπως έγινε επιτυχημένα με την προμήθεια των εμβολίων κατά του covid.

Ο ενεργειακός τομέας όμως αποτελεί ευκαιρία αλλά και πρόκληση για σύγκλιση και εξεύρεση της κοινής συνισταμένης απο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει αντίστοιχου μεγέθους ωφέλεια απο μεμονωμένες και αποσπασματικές αποφάσεις των χωρών όπως είναι αυτή της Γαλλίας για πάγωμα της λιανικής τιμής στο φυσικό αέριο ή της Ιταλίας για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σωστά έθεσε στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, με την οποία έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορούν να γίνουν η «γέφυρα» της Αφρικής προς την Ευρώπη φτηνής  πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα των κοινών ενιαίων πολιτικών που πρέπει να ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών.

Η οικονομική ενίσχυση των νοικοκοιριων με χαμηλά εισοδήματα είναι ένα απο τα μέτρα που θα βοηθήσουν, οι δασμοί όμως και το ΦΠΑ στην ενέργεια εξακολουθούν να είναι υψηλοί και να αυξάνουν το κόστος διότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος».

Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει γενναίες και κοινές αποφάσεις ώστε να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αυστηρές και δημοσιονομικά σκληρές αποφάσεις για τις χώρες που χρειαζοντουσαν στήριξη.

*Ο Γ. είναι δικηγόρος-πρώην αντιπεριφερειάρχης
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ευρωβαρόμετρο: οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις ψηφιακές αρχές #ψηφιακέςαρχές - https://t.co/u6DKwDIOaC -

  • #Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά - https://t.co/Q0OrUI80N3 -

  • Παράταση στην κατάθεση φακέλων του προγράμματος εξοικονόμησης ύδατος #εξοικονόμησηύδατος - https://t.co/RRCg0Kxs9y -

"Αλιεύοντας" την είδηση