Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε: Διακριτικότητα και ευαισθησία για τους πολίτες όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους
ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε: Διακριτικότητα και ευαισθησία για τους πολίτες όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους

ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε: Διακριτικότητα και ευαισθησία για τους πολίτες όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, περιμένοντας να καταλαγιάσει ο , εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την ζωντανή κάλυψη, αλλά και την αποτύπωση – δημοσίευση φωτογραφιών της νεκρώσιμης ακολουθίας των δύο αδελφών στη Μακρινίτσα, που δολοφονήθηκαν με μαχαίρι από 32χρονο φερόμενο ως δράστη.

Θεωρούμε ότι η κάλυψη εκκλησιαστικών μυστηρίων δεν προσφέρουν το παραμικρό στην , πολλώ δε μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία των κάλυψαν δημοσιογραφικά σχεδόν άριστα το αποτρόπαιο συμβάν, τηρώντας τη δεοντολογία και αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές της υπόθεσης, που ήδη διερευνά η Ελληνική Δικαιοσύνη, πράττοντας έτσι στο ακέραιο τον ρόλο τους.

Η αποτύπωση του ανθρώπινου πόνου, σε μία τέτοια υπόθεση και μάλιστα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ( μέσα σε κάσες κ.ά.), δυστυχώς στιγματίζουν όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης, που είναι ταγμένοι να μεταφέρουν την είδηση με στο κοινό.

Θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι ασχολούνται με τη δημοσιογραφία και τα , σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται σε επιστημονικές μελέτες, τα λίγα παραπάνω κλικ και φύλλα και η πρόσκαιρη αύξηση ακροαματικοτήτων και τηλεθεάσεων, με τέτοιους τρόπους, δεν είναι ο ενδεδειγμένος κανόνας για να αποκτήσεις σταθερό κοινό.

Η προσήλωση στην της είδησης και η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας είναι η πιο αποδεκτή και σίγουρη πορεία για την μακροημέρευση των ΜΜΕ, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς επιστήμονες.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών των Ενώσεων Συντακτών και ειδικότερα στο Άρθρο 2, παρ. ε αναφέρονται τα εξής:
«Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δικαιούται και οφείλει:
ε. Να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης, καθώς και αυτούς που έχουν εμφανές ψυχικό πρόβλημα, αποφεύγοντας να προβάλει την ιδιαιτερότητά τους…»

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά σε #σκάφος στα Πευκάκια #σκάφος - https://t.co/MpNGO0pYNb -

  • Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου #ΑγίουΙωάννουτουΘεολόγου - https://t.co/kq5Z0IxfUg -

  • Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου ο Ρίτσι Κιτόκο #ΡίτσιΚιτόκο - https://t.co/Ex2LvE1fV1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση