Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Επιτροπή Πολιτών: Ένας χρόνος από την ακινητοποίηση του φορτηγού και ακόμα μας κοροϊδεύουν!
Επιτροπή Πολιτών: Ένας χρόνος από την ακινητοποίηση του φορτηγού και ακόμα μας κοροϊδεύουν!

Επιτροπή Πολιτών: Ένας χρόνος από την ακινητοποίηση του φορτηγού και ακόμα μας κοροϊδεύουν!

Ένας κλείνει σήμερα από την ημέρα που πολίτες και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών καταφέραμε να ακινητοποιήσουμε φορτηγό της ΑΓΕΤ – LafargeHolcim που μετέφερε ιταλικό καύσιμο φορτίο από το λιμάνι στις εγκαταστάσεις της και να αποκαλύψουμε την ποιότητά του και μια σειρά παραγόντων για τη δραστηριότητα της εταιρείας γύρω από την καύση σκουπιδιών.

Ως και 75-80% έδειχνε τότε η πρώτη δειγματοληψία της Περιφέρειας, που αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των πολιτών και πολλές ώρες μετά, να παρέμβει για να πάρει δείγμα.

Τρεις συμπολίτες μας, μέλη της Επιτροπής, κρατήθηκαν ένα ολόκληρο βράδυ στα κρατητήρια της Ασφάλειας Βόλου λόγω αυτόφωρου με ανυπόστατες, όμως, κατηγορίες διότι στο τέλος, με διάταξη του Εισαγγελέα, όχι μόνο δεν παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο  και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, αλλά κρίθηκε  κιόλας ότι καλώς ενήργησαν για «την πρόκληση άμεσου ελέγχου του φορτίου, που αποκαλύφθηκε ότι δεν πληρούσε τις ορισμένες προδιαγραφές του καυσίμου και δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως δευτερογενές καύσιμο από την τσιμεντοβιομηχανία».

Ενός ελέγχου που όφειλε τότε η Περιφέρεια να διατάξει και να υλοποιήσει αυτοβούλως και όχι να χρειαστεί η ακτιβιστική ενέργεια πολιτών, η κράτησή τους και ο διασυρμός τους στα δικαστήρια για να αποκαλυφθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη δράση της εταιρείας. Κι ενός φορτίου που ο εισαγγελέας κρίνει ακατάλληλο, αλλά η Περιφέρεια δεν δεσμεύει ποτέ και επιτρέπει την καύση του!

Συγκεκριμένα, όπως μας αποκαλύπτει η από 15-11-2018 Τελική Έκθεση Ελέγχου μετά από αυτοψία του ΚΕΠΠΕ στην εταιρεία τσιμέντων «ΗΡΑΚΛΗΣ», που μας χορηγήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ύστερα από αίτησή μας για απάντηση σε σειρά ερωτημάτων, στον έλεγχο που διεξήγαγε ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στην ΑΓΕΤ στο τέλος Μαΐου, Κατά δήλωση των υπευθύνων του εργοστασίου, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των δειγματοληψιών το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε ως εναλλακτικό καύσιμο το απορριμματογενές καύσιμο () με κωδικό ΕΚΑ 19 12 10″, το οποίο “είχε εισαχθεί από την ιταλική εταιρεία Metalferro S.r.l, και είχε μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου με το φορτηγό πλοίο τροφοδοσίας M/V “KERIM”, στις 31/03/2018”.

Δηλαδή, με προφορική δήλωση των υπευθύνων του εργοστασίου για την ποιότητα και προέλευση του καυσίμου, ΚΕΠΠΕ και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ αποδέχτηκαν την καύση του, παραβλέποντας ό,τι είχε προηγηθεί και την αξιολόγησή του ως ακατάλληλο από τον εισαγγελέα! Μάλιστα, ο εμπαιγμός συνεχίζεται όταν «Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αερίων εκπομπών στις εξόδους προς ατμόσφαιρα (καμινάδα) του περιστροφικού κλιβάνου ΠΚ1, σε συνθήκες συνς, γνωστοποιήθηκαν στη Δ/νση Ανάπτυξης των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στις 06/07/2018 και σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του Δημόκριτου:

  • Δεν υπήρχε υπέρβαση ορίου για τις διοξίνες/φουράνια σε καμία δειγματοληψία

  • Δεν υπήρχε υπέρβαση ορίου για τα βαρέα μέταλλα σε καμία δειγματοληψία».

Δηλαδή το φορτίο που πιάσαμε στο φορτηγό κάηκε παρουσία ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ με κωδικό RDF και με άριστα αποτελέσματα ρύπων!

Κι ενώ εμείς ακόμα περιμένουμε απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που έχουμε θέσει προ μηνών στην Περιφέρεια, και ενώ καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί από την Περιφέρεια και τον κ. Αγοραστό για να σταματήσει την καύση απορριμμάτων, ειδικά μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να άρει την αρχικά θετική γνωμοδότηση για την καύση, έρχεται ο κ. Φάμελλος (ένα χρόνο μετά) να μας πει ότι ο ίδιος είχε δώσει εντολή διακοπής διαχείρισης του υλικού της ς καθώς και για δειγματοληψία των καυσίμων με παρουσία πολιτών, Ιατρικού Συλλόγου και ! Δήλωση που έγινε δημοσίως και συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ στις 19/03/2019 και σε με το μέλος της Επιτροπής Ιφιγένεια Ηλιοπούλου.

Διερωτώμαστε, λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια και ποιος λέει ψέματα; Η Περιφέρεια με ευθύνες Αγοραστού – Κολυνδρίνη, το ΚΕΠΠΕ, ο Δημόκριτος ή ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος; Έδωσε όντως εντολή διακοπής διαχείρισης (άρα δέσμευσης) του φορτίου της νταλίκας ο υφυπουργός; Αν ναι, τι έγινε μετά, όταν η κ. Κολυνδρίνη έλεγε ότι θα πράξει τα δέοντα; και γιατί κάηκε παρουσία κλιμακίου της Περιφέρειας και Δημόκριτου, του οποίου την αξιοπιστία υποστήριξε δεόντως ο υφυπουργός στην ίδια ; Με ευθύνη ποιου από την Περιφέρεια δεν μαθεύτηκε ποτέ στην τοπική κοινωνία ότι το φορτίο έπρεπε να δεσμευτεί κατ' εντολή Φάμελλου; Αν, πάλι, δεν έδωσε ποτέ τέτοια εντολή ο υφυπουργός, γιατί επιλέγει να πει ψέματα δημοσίως για ένα τόσο κρίσιμο θέμα;

Και, τελικά, τι άλλο χρειάζεται ο υφυπουργός για να ανακαλέσει την άδεια για καύση απορριμμάτων της ΑΓΕΤ-LafargeHolcim; Πού ξέρουμε τελικά τι καίγεται σε αυτή και τι της «επιτρέπει» η Περιφέρεια να καίει παρότι ανακάλεσε τη θετική της γνωμοδότηση για καύση «εναλλακτικών καυσίμων»; Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώσαμε δύο φορές για να του δείξουμε την αντίθεσή μας στα πειράματα που κάνει στην υγεία μας. Νομίζει ότι θα αρκεστούμε στις μετρήσεις που μας υπόσχεται? Ξέρουμε ότι η δράση των διοξινών είναι συσσωρευτική και ότι η παραγωγή τους εξαρτάται από μεγάλο αριθμό παραγόντων και μηχανισμών, που δεν είναι ακόμα απολύτως γνωστοί και κατά συνέπεια η λήψη 2-4 δειγμάτων ετησίως, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποεκτίμηση των πραγματικών συγκεντρώσεων, αφού συνήθως παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά την έναρξη/ παύση λειτουργίας της μονάδας ή σε έκτακτες περιπτώσεις δυσλειτουργιών. Δεν θα γίνουμε τα πειραματόζωα για την επόμενη επιδημιολογική μελέτη!

Ας μας απαντήσουν ποιος λέει ψέματα στο βολιώτικο λαό και ως πότε θα μας κοροϊδεύουν. Παρακαλούμε οι απαντήσεις από αύριο για να μην δικαιολογηθούν από την .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση